+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Колядки і щедрівки, вертеп, тіньовий театр, гончарство, писанкарство та хімія: у Карпатах відбулася Х Різдвяна сесія МЗШ «Школа біля печі»

20/01/2017 14:27


Різдвяна програма, яка розпочалася ще в грудні у Києві, була надзвичайно цікавою, насиченою та святковою. Так, 15 грудня учасники Міжнародної зеленої школи взяли участь в інтерактивній лекції "Свято Маланка": традиції і сучасність" Володимира ЩИБРІ - молодого вченого, аспіранта Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології Національної академії наук.
Учні НКВ №30 «ЕкоНад» дізналися багато цікавого про особливості традиційних різдвяних свят України. Володимир ЩИБРЯ розповів як в різні періоди відбувалися святкування Маланки в окремих регіонах нашої країни, а також показав відеоматеріали про підготовку до феєричного дійства.
Також у грудні Міжнародна зелена школа провела майстер-класи з робототехніки, геометрії соломоплетіння та біології у Мистецькому Арсеналі в рамках виставки “Як тебе звати?”, присвяченій соціальній інтеграції сімей переселенців та їхніх дітей, а також у рамках Різдвяного Арсенал.
Крім того, учасники Різдвяної сесії МЗШ взяли участь і у зйомках телепрограми Суспільного університету на Першому Національному, присвяченій STREAM-освіті в Україні та яка вийде в ефір 16 лютого о 14:00.


А вже в Карпатах діти вивчали космацькі колядки і щедрівки і навіть колядували. Привітні господарі з радістю зустрічали наших юних колядників. Колядка «Нова радість стала» у виконанні зеленошкільців напевно надовго запам’ятається жителям Космачу.


Одними колядками не обійшлося – був у Зеленій школі і справжній вертеп. Підготовка до різдвяного дійства складалась з декількох частин. По-перше – виготовлення масок персонажів, по-друге – підготовка костюмів, яка об’єднала усіх дітей. І, звичайно, розучування сценарію.
«Уся підготовка до вертепу – вироблення обладунків, підбір костюмів – була захоплива. Сподобалося як ми провели день – от так сім’єю, за одним столом, сиділи і робили маски», - поділився своїми враженнями учасник Різдвяної сесії МЗШ Данило Скородзієвский.


Під час Різдвяної сесії в Зеленій школі постійно працювала майстерня янголів та соломоплетіння, де кожен міг зробити свого неповторного янгола з соломи та солом’яного павука. Такі «павучки» – це традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята. «Павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту. Об’єднанні майстринею Наталією Оверчук, вихованці Зеленої школи дізналися як можна виготовляти дійсно красиві речі з такого простого і доступного матеріалу.


Також учасники Зеленої школи встигли попрацювати з глиною на майстер-класі з гончарства, де вони займалися виготовленням власних виробів. По закінченню заняття кожен мав свій неповторний сувенір.


Ще в Зеленій школі був майстер-клас з писанкарства, під час якого діти ознайомилися з інструментами цього мистецтва, навчилися техніці писанкарства та розписали власні писанки. На майстер-класі з виготовлення сирних коників, вироби були з’їдені бо виявилися надто смачними.

привідкрив двері до певних основ створення якісних фотографій у цій програмі. Разом із дітьми було оброблено дуже багато персональних фото. Як результат деякі навіть з’явилися у соцмережах зеленошкільців.
Мабуть найулюбленішим дійством під час Різдвяної сесії завдяки своїй веселій атмосфері і можливості кожного прийняти участь, стало приготування еко-коктейлів та на святковій ватрі різноманітних смаколиків. Довго намагаючись зрозуміти що ж таке ватра, діти, повернувшись з прогулянки, почали самі смажити смачні вироби на вогні, одночасно зігріваючись, спілкуючись і занурюючись в особливості українських традиції.


В Зеленій школі діти не тільки вивчали традиції та відпочивали, а ще й вивчали хімію під керівництвом канд. педагогічних наук, доцента, заступника декана природничого факультету з наукової роботи ПНПУ імені В.Г.Короленка, голови Ради молодих учених при МОН Юрія Кращенка.
Завдяки позитивному і талановитому викладачу шестикласники намагалися опанувати таку складну науку і були по-справжньому захопленні вирощенням кристалів та проведенням справжніх дослідів.
«Мені було б цікаво вивчати це й надалі, вчити формули, мені це подобається. Я взяв книжку, щоб почитати побільше про це», - поділився враженнями від занять з хімії Максим Кияненко.
«Дуже сподобалася хімія, я збираюся стати фармацевтом, тому  цікавлюся подібним, як у школі, так і тут», - зазначив учасник МЗШ Тимур.
По закінченню Різдвяної сесії найактивніші учасники отримали довідники з хімії, як певний стимул для подальшого навчання.


На прощання наприкінці сесії у Зеленій школі був показаний тіньовий театр, який став підсумком усіх десяти днів, які провели тут діти. Було важко не зануритися у чарівність образів і музики, створених Наталією Оверчук з її маленькими помічниками.
https://www.facebook.com/events/1157399134296338/permalink/1223744990995085/
Крім запланованих майстер-класів у Зеленій школи відбувалися прогулянки на свіжому повітрі, катання на санях. Наприклад, 7 січня, на Різдво, уся дружня компанія вирушала до центру, де зустріла вдягнених у традиційні костюми людей. Відвідування церкви дало розуміння розбіжностей між традиціями святкування у Києві і карпатськими. А зустріч з місцевими колядниками прикрасила чудовий день, проведений на свіжому повітрі.


Були і походи в гори. На жаль, холодна погода не давала змоги йти у далекі походи, тому було вирішено піднятися до найближчої каплиці, де відкривався чудовий вид на Космач.
Поєднання наукової, мистецької та медіа компонент освіти дали дітям більш широке розуміння оточуючого світу і розширили світобачення та світосприйняття. Традиції карпатського села дали можливість порівняти спосіб життя столиці і Гуцульщини, хімічні експерименти пробудили справжній науковий інтерес, а вертепне дійство розкрило приховані акторські таланти.
Організатор Міжнародної зеленої школи – ГО «Фонд «Відкрита політика».
Приєднуйтесь до МЗШ у Фейбуці та Вконтакті.
igs.openpolicy.org.ua.
Email: igskosmach@gmail.com.
Адреса: м. Київ, вул. Прорізна, 23б.
Телефони: +38 044 279 00 96; +38 068 024 51 69.
ДАВАЙТЕ РАЗОМ МРІЯТИ ТА ДІЯТИ, ТВОРИТИ ТА ДРУЖИТИ!