+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Завершення навчального року у школах: що зміниться через війну

03/04/2022 14:23

Міністерство освіти і науки України наказом №290 затвердило методичні рекомендації щодо завершення 2021/2022 навчального року у закладах загальної середньої освіти. 

 

Повномасштабне вторгнення росії відібрало можливість повноцінного навчання у мільйонів українців. Досить швидко заклади освіти відновили дистанційне навчання в обмеженому форматі. Проте залишалося багато адміністративних та нормативних питань. Тож появи цього документу очікували як педагоги, так і батьки. Отже, розповідаємо про основні нововведення щодо шкільного навчання, зафіксовані наказом МОН. 

 

Тривалість навчального року 

 

МОН рекомендує закладам загальної середньої освіти самостійно визначити день закінчення освітнього процесу. Виконання освітніх програм має забезпечуватися дистанційно, за рахунок ущільнення навчального матеріалу, організації самостійного навчання учнів та додаткового консультування вчителями онлайн. Також у міністерстві наголошують на важливості постійної психологічної підтримки дітей навіть після закінчення навчального року. 

 

Підсумкове оцінювання (за II семестр та річне) 

 

Оцінювання результатів навчання може здійснюватися з використанням технологій дистанційного навчання. У відомстві пропонують кілька варіантів оцінювання дітей: тематичного, поточного і підсумкового у вигляді письмової контрольної роботи, онлайн тестування, усної співбесіди тощо. Враховуючи, що велика кількість дітей через війну змушені були покинути домівки та перейти на навчання до закладів освіти інших регіонів чи інших країн, при оцінюванні за II семестр мають бути враховані оцінки усіх закладів освіти, де за цей період навчалася дитина (зокрема, й приватних шкіл, в Україні чи за її межами). 

 

Важливо! Заклади освіти, в яких тимчасово навчалися учні, можуть видавати їм інформаційні довідки про період навчання із зазначенням переліку предметів, окремих тем та результатів оцінювання. Оцінювання учнів 5-8-х та 10-х класів може здійснюватися не за 12-бальною шкалою а «зараховано»/ «не зараховано». 

 

При річному оцінюванні має враховуватися динаміка особистих результатів навчання з предмета та уміння застосувати набуті знання. 

 

Якщо учні є тимчасово переміщеними особами чи проживають на тимчасово окупованих територіях: 

 

  • за відсутності результатів оцінювання за І семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами ІІ семестру;

  • за відсутності в учнів результатів підсумкового оцінювання за ІІ семестр річне оцінювання може здійснюватись за результатами І семестру з урахуванням поточного оцінювання в ІІ семестрі.

У разі відсутності річного оцінювання учень має право пройти його до початку нового навчального року. 

 

Державна підсумкова атестація 

 

Цього року здобувачів загальної середньої освіти звільнено від проходження ДПА. 

 

Підстава: Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України в сфері освіти» від 24 березня 2022 року № 2157-ІХ; наказ Міністерства освіти і науки України від 28.02.2022 № 232 «Про звільнення від державної підсумкової атестації учнів, які завершують здобуття початкової та базової загальної середньої освіти у 2021/2022  навчальному році». 

 

У відповідній графі додатку до документа про освіту робиться запис «звільнений (а)». 

 

Переведення на наступний рік навчання та видача документів про освіту 

 

В МОН наголошують, що в умовах воєнного стану заклади освіти мають застосовувати індивідуальний підхід до кожного учня/учениця, використовувати процедури ГНУЧКО і насамперед в інтересах дитини. 

 

Переведення учнів на наступний рік навчання здійснюється на підставі результатів семестрового та річного оцінювання рішенням педради. Разом із тим, за бажанням учні 1-10-х класів можуть повторно здобути освіту у тому самому класі, якщо буде відповідна заява одного з батьків (чи інших законних представників дитини).   

 

Цьогоріч випускники 9-х та 11-х класів обов’язково мають отримати документи про базову середню освіту чи повну загальну середню освіту. Зараз триває процес прийняття замовлень, які ДП «Інфоресурс» надають обласні департаменти освіти. 

 

Інформацію на замовлення документів про освіту випускникам можуть подавати як заклади освіти, в яких вони вчились раніше, так і заклади, де діти навчаються зараз. 

 

Видача документів про освіту та заповнення додатків до них здійснюється відповідним закладом освіти. У випадку, якщо на час закінчення навчального року заклад освіти, випускникам якого було замовлено свідоцтва, не функціонує внаслідок збройної агресії російської федерації, видачу свідоцтв та заповнення додатків до них може здійснити інший заклад освіти за місцем перебування випускника (для учнів, які перебувають за кордоном – будь-який заклад освіти в Україні). 

 

Якщо документ про освіту втрачено, за можливості необхідно звернутися до закладу освіти, який цей документ видав.

 

Якщо є інформація про серію та номер власного документа про загальну середню освіту, можна оформити електронний запит і отримати на електронну пошту інформацію щодо власного документу про освіту з Реєстру документів про освіту Єдиної державної електронної бази з питань освіти. 

 

УВАГА! Видача державних документів випускникам 2022 року, інформаційних довідок  та безкоштовне дистанційне навчання в режимі реального часу здійснюється на платформі «Оборона дітей України». Реєстрація: https://forms.gle/8Tca3ZAqdMHXZH1h8



Більше: http://cigs.com.ua