+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Фонд «Відкрита політика» підготував для працівників Освітніх центрів та гарячої лінії методичний посібник

09/07/2021 16:39

Посібник містить актуальну нормативно-правову базу, практичні рекомендації, роз’яснення, інструкції, корисні посилання та контакти профільних відомств, як то Міністерства освіти і науки України, обласних департаментів освіти тощо. 

 

Експерти громадської організації «Фонд «Відкрита політика», яка реалізує проєкт «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми USAID «Демократичне врядування у Східній Україні», розробили документ, аби допомогти освітянам та консультантам ГЛ, що працюють з абітурієнтами з тимчасово окупованих територій та прифронтових районів, провести ефективну вступну кампанію.

 

Посібник містить прикладну інформацію, яка слугуватиме потужною методичною підтримкою для фахівців: 

 

  • дорожні карти зі спрощеного вступу-2021 для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (ТОТ) Донбасу та Криму;

  • перелік закладів вищої та фахової передвищої освіти, на базі яких у 2021 році функціонують Освітні центри «Донбас/Крим-Україна»;

  • Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій;

  • дані про підготовчі курси для вступу до закладів вищої та фахової передвищої освіти для осіб з ТОТ;

  • перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження;

  • інструкцію щодо отримання дублікату документів про закінчення навчального закладу;

  • інструкцію для консультантів гарячої лінії;

  • накази МОН №№ 271, 1342, 1274;

  • відповіді до найпоширеніших питань щодо вступу до українських закладів освіти дітей з тимчасово окупованих територій.  

 

Методичний посібник було презентовано на тренінгу «Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна»: особливості вступної кампанії-2021» для керівників та працівників Освітніх Центрів, закладів вищої освіти, коледжів та професійно-технічних навчальних закладів, який пройшов у травні в  Міжнародній зеленій школі. Він одразу ж отримав високу оцінку освітян. 

 

– Це дійсно корисний документ для нас, особливо під час вступної кампанії, адже ми щоденно стикаємося з багатьма питаннями, зокрема, стосовно «нормативки», – зауважив Володимир КОРОЛЬ, керівник Освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя. 

 

– Укладаючи методичний посібник, основною місією ми вбачали створення зручного та змістовного практичного інструменту для працівників Освітніх центрів та консультантів гарячої лінії, які для дітей з тимчасово окупованих територій є, фактично, провідниками до українського освітнього простору, – підкреслила виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА. – Маємо також схвальні відгуки від Міністерства освіти і науки України, яке рекомендує документ до використання у закладах вищої та фахової передвищої освіти, де є Освітні центри «Донбас/Крим-Україна». Наразі ми спільно здійснюємо розсилку методичного посібника до Освітніх центрів.