+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Вступна кампанія-2021 для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій: виклики, ризики та перспективи

02/06/2021 11:46

(м. Київ) - 4 червня 2021 року відбудеться пресконференція Міністерства освіти і науки України та ГО «Фонд «Відкрита політика»: «Вступна кампанія-2021 для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій: виклики, ризики та перспективи». Під час пресконференції обговорять державну політику підтримки молоді з тимчасово окупованих територій, роботу Освітніх Центрів у 2021 році. А також діяльність Урядової гарячої лінії та проблеми і ризики вступної кампанії для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (ТОТ). Організатором пресконференції є Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні».

 

З 7 червня у вишах, коледжах а також у професійно-технічних навчальних закладах розпочинають роботу Освітні Центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна». Через них абітурієнти з ТОТ та прифронтових районів, які не мають паспорта, сертифіката ЗНО та атестата про середню освіту, можуть вступити до омріяного закладу освіти за спрощеною процедурою. 

 

Спікери: 

  • Сергій ШКАРЛЕТ, Міністр освіти і науки України 

  • представник МРТОТ (узг.)

  • Ольга ХОЛОМЄЄВА, директорка державної установи «Урядовий контактний центр» 

  • Ірина ЖДАНОВА, виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика»

 

Час: 12:30  

 

Трансляція: сторінка МОН у Facebook та YouTube 

 

Представники ЗМІ можуть поставити питання за допомогою онлайн-форми до 16:00 год. 3 червня. 

 

Довідково: Починаючи з 2014 року, ГО «Фонд «Відкрита політика» реалізує проєкти з метою забезпечення доступу до освіти для студентів з тимчасово окупованих територій та прифронтових районів. Створено гарячу лінію та проведено інформаційнi кампанiї. За роки роботи телефони Фонду «Відкрита політика» прийняли понад 42 000 дзвінків від абітурієнтів з ТОТ.

 

2020 року між Міністерством освіти і науки України, ДУ «Урядовий контактний центр» та ГО «Фонд «Відкрита політика» було укладено Меморандум про співпрацю щодо впровадження у 2020/2021 роках проєкту «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» в рамках проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». 

 

З лютого 2020 року по травень 2021 року консультанти Урядової гарячої лінії для вступників з ТОТ прийняли близько 10 000 дзвінків та надали консультації щодо отримання освіти в Україні. Понад 1000 звернень по телефону та в месенджери за той самий період прийняли та опрацювали фахівці регіональної гарячої лінії (Краматорськ) та працівники Фонду «Відкрита політика». 

 

В рамках проєкту Фондом «Відкрита політика» було проведено навчання для 80 працівників Освітніх Центрів «Донбас/Крим-Україна». 

 

З метою ознайомлення дітей та молоді з ТОТ з освітніми можливостями в Україні та процедурою спрощеного вступу через Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна» Фонд «Відкрита політика» створює велику кількість інформаційних продуктів. Зокрема, про вступну кампанію-2021 абітурієнтів з тимчасово окупованих територій інформують відео- та анімаційні ролики: 

 

Анімаційний ролик «Успішна історія Івана Шевчука, студента Маріупольського національного університету»

Відеоролик «Тисячі дітей з окупованих територій вже стали студентами українських вишів»