+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд продовжує навчання освітян з питань дистанційної освіти

31/08/2020 22:10

Фонд продовжує навчання освітян з питань дистанційної освіти


В рамках програми «Доступна освіта» Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» продовжує навчання освітян Донеччини, Луганщини та інших регіонів. 19 серпня відбувся онлайн-тренінг «Дистанційна освіта для непідконтрольних Уряду України територій: інформаційна кампанія в 2020-2021 н.р.» 

 

Всього в тренінгу взяло участь 84 учасники. Серед них були освітяни, медіа-фахівці із Краматорська, Торецька, Бахмута, Волновахи, Мирнограда, Маріуполя, Слов’янська, Костянтинівки, Добропілля,  Сєвєродонецька, Лисичанська, Кремінної, Рубіжного, Старобільська, консультанти Урядової «гарячої лінії» з  Києва та регіональні консультанти з Краматорська, представники департаментів освіти і науки, обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти Донецької, Луганської ОДА. 

Першим питанням програми була презентація особливостей інформаційної кампанії для тимчасово окупованих територій в 2020-2021 навчальному році. Тренерка з цифрових комунікацій, експертка з дистанційної освіти ГО «Фонд «Відкрита політика», доцент кафедри зв'язків із громадськістю Національного університету «Києво-Могилянська академія», канд. істор. наук Алла ЗІНЧЕНКО в інтерактивній формі презентувала як визначати цільову аудиторію, які є джерела донесення інформації на тимчасово окуповані території, як розробити комунікаційну стратегію та організовувати сучасну промо-кампанію навчального закладу, які особливості створення промоційних медіапродуктів про освіту.


Для аналізу інформаційної кампанії з питань освіти було продемонстровано 2 ролика: 

Спрощена процедура вступу 2019 для абітурієнтів з НПУТ, лінії розмежування https://www.youtube.com/watch?v=77qt-pOalO0


Освіта XXI ст. в Науковому ліцеї/пансіоні «Міжнародна Зелена Школа ім. К. Чурюмова» - https://youtu.be/EYihl2_Lb1U


Друге питання.

Учасники обговорили пропозиції Фонду «Відкрита політика» до проєкту Положення про дистанційну форму здобуття загальної середньої освіти. Вони були презентовані виконавчою директоркою Фонду «Відкрита політика», засновницею Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова, канд. істор. наук Іриною ЖДАНОВОЮ. Пропозиції Фонду «Відкрита політика» були напрацьовані під час V Science & Digital [не] Школи для освітян в Міжнародній Зеленій Школі в Космачі. Вона відбулась 7-12 серпня 2020 року за підтримки Посольства Литовської республіки. Порівняльна таблиця з пропозиціями була обговорена під час онлайн тренінгу 19 вересня. Пропозиції були підтримані та передані МОН (офіційний лист керівнику управління шкільної освіти Юрію КОНОНЕНКО від 28.08.2020) для врахування в нормативній базі МОН. 


Таким чином, відповідальні працівники МОН отримали зворотній зв’язок від фахівців в областях та відгуки про існуючі проблеми та бачення їх врегулювання.


Третім питанням була дискусія з представниками МОН - начальником головного управління шкільної освіти Юрієм КОНОНЕНКОМ, головним спеціалістом відділу взаємодії з місцевими органами влади Олена ІШУТІНОЮ. 


Формат «запитання-відповіді» за участі представників Міністерства - один з ефективних інструментів для подолання бар'єрів між освітянами з регіонів та Міністерством освіти і науки. Як наслідок – варто очікувати більш проактивної позиції освітян у реалізації освітньої реформи на Сході України, та покращення якості надання освітніх послуг для дітей і батьків з тимчасово окупованих територій .

Ірина ЖДАНОВА, учасниця Українського освітнього кластеру (координатори - ЮНІСЕФ, ‘Save the Children’) також розповіла про ситуацію з розподілом гуманітарних коштів на потреби освіти на Сході.

Досягнуто З МОН усної домовленості про адвокацію потреб технічного обладнання, забезпечення оптоволоконним  інтернетом, серверів, ліцензійних програм для шкіл Сходу для дистанційного навчання. Про результати цієї домовленості відразу повідомлено керівників обласних відділів департаментів освіти Донецької та Луганської ОДА.

 

Тренінг засвідчив, що обрана тема є дуже актуальною. Учасники отримали презентації та відеозапис і запрошення на наступний тренінг. Він відбудеться 10 вересня 2020 року. Стежте за нашими анонсами.


Організатори:

Фонд «Відкрита політика», Міністерство освіти і науки України, Донецька та Луганська обласні державні адміністрації в рамках проекту @USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» за підтримки Агентством США з міжнародного розвитку (USAID)


Громадська Організація «Фонд «Відкрита політика» щиро дякує всім учасникам за активну залученість до подібних ініціатив, співпрацю.

 

Окрема подяка за Ваші відгуки. Для нас це дійсно важливо:

 

Олександр БАКАЛЯР (Кремінський медичний фаховий коледж, викладач фізики, м. Кремінна): 

«Дякую за лаконічність інформації і точність. Було цікаво. Бажаю здоров'я, творчості, натхнення.»


Тетяна ЛЯШ (Слов'янськи опорний ЗЗСО; заступник директора, м.Слов'янськ):

«Цікаво. Інформативно. Корисно)»

«Шановні колеги! Змістовно, інноваційно та пізнавально. Найголовніше - актуально!!! Щиро дякую!!!»


Алла КРАВЧЕНКО (консультант гарячої лінії, м.Київ): 

«Тренінг цікавий, дуже актуальний, інформативний. На мою думку, дуже корисний і потрібний формат комунікації, в тому числі, безпосередньо з МОН».


Єлизавета ШЕПУХОВА (консультант гарячої лінії, м.Київ)

«Тренінг був дуже пізнавальним, гарно структурованим, з цікавим форматом та спікерами. Цікаво було поспілкуватися з представниками МОН».


Микола СТУПАКОВ (консультант гарячої лінії, м.Київ)

«Тема дистанційного навчання є дуже актуальною, враховуючи виклики, що їх перед нами поставила пандемія COVID-19. 

Особливо дистанційна освіта потрібна на непідконтрольних Уряду України територіях, адже у абітурієнтів звідти немає іншої можливості здобути український атестат.

Тренінг розкрив всі ключові питання і проблеми, що стосуються освіти дітей на непідконтрольних територіях в повній мірі.»


Більше про освіту для тимчасово окупованих територій - https://dostupnaosvita.com.ua


Захід відбувся в рамках в проєкту «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії), за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та проєкту «Демократичне врядування у Східній Україні»