+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Фонд "Відкрита політика" за підтримки Посольства Литовської республіки в Україні розпочинає проект “Якісну дистанційну освіту - кожному!"

28/07/2020 00:23

Фонд "Відкрита політика" за підтримки Посольства Литовської республіки в Україні розпочинає проект “Якісну дистанційну освіту - кожному!"


Проєкт передбачає обмін литовськими та українськими  практиками дистанційного навчання та   інтегрованого STEAM викладання в школах та на природничих факультетах університетів, профорієнтацію школярів, а також навчання  викладачів зі Сходу під час 2  Science&Digital [не] шкіл Міжнародної зеленої школи.   Передбачено також  проведення 3 вебінарів за участю литовських тренерів.


Літня неШкола для 8 учасників планується з 7 по 12 серпня в Міжнародній зеленій школі/пансіон с. Космач Косівського р-ну Івано-Франківської області. Будуть обговорюватись питання дистанційного викладання і рекомендації для його покращення. Це вже 5-та Science&Digital [не] Школа, яка об'єднує освітян-інноваторів України та різних континентів. 

Відео минулого року:  https://youtu.be/HUohZbPg6m8


Перший вебінар в рамках цього проєкту  відбудеться  10 серпня з дистанційного навчання спільно з Університетом Великого Вітовта (Каунас, Литва) та освітянами зі Сходу України. 


Проєкт передбачає також підписання Меморандумів між університетами зі Сходу України та  університетом Вітовта Великого і проведення прес-сніданку в жовтні в Національній агенції “Укрінформ”. 


Цей проєкт є продовженням попередніх 2 проєктів за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні, спрямованих на покращення якості дистанційної освіти і підвищення кваліфікації вчителів з районів, які постраждали від війни. Також проєкт  “Якісну дистанційну освіту - кожному!" Литовсько-Українські Science & Digital [no] Schools для освітян з постконфліктних регіонів України” реалізує домовленості з навчальними закладами Литви.  Вони були досягнуті під час переговорів  у Вільнюсі і Каунасі в березні 2020 року під час програми з професійної мобільності виконавчою директоркою фонду - Іриною Ждановою ( в рамках програм з підтримки професійної мобільності за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of EuropeНімецький Культурний центр Гете Інститут) .



Програма V  Science & Digital [не]Школи 

в  Міжнародній Зеленій Школі 

(проєкт станом на 24 липня 2020)


Місце проведення:

Івано-Франківська обл.

Косівський р-он, с. Космач,вул. Ставницька, 148

Міжнародна Зелена Школа

Дати: 7-12 липня 2020

Організатор: ГО “Фонд “Відкрита політика” 

за підтримки Посольства Литви в Україні



Короткий опис програми

Тренінг спрямований на обмін кращими практиками організації дистанційної освіти, інтегрованого STEАM навчання  університетів, шкіл України та Литви. Впродовж  5-денного інтенсивного тренінгового курсу планується проведення брейнштормінгу з питань дистанційної освіти, вебінару з університетом Вітовта Великого (Каунас) та 3 модулі для викладачів університетів та дистанційних шкіл з постконфліктних регіонів України.


Ці модулі спрямовані на імплементацію інноваційних STEАM-методик дистанційного інтегрованого навчання, digital-інструментів, медіа, розвиток навичок менеджменту в хмарах, зокрема SCRUM менеджменту, та запровадження  інших інновацій в навчальних закладах під час дистанційного навчання. 


Ці методи та навички також будуть корисними в організації дистанційного навчання в навчальних закладах постконфліктних регіонів. Впродовж тренінгового курсу з освітянами будуть проведені практичні заняття, на яких вони вивчатимуть принципи освіти 21 століття. 


Важливими компонентами цього середовища є:

  1. Зелені цінності і використання відновлюваних матеріалів, доступних недорогих інструментів.

  2. Школа без стін, де лабораторії працюють просто неба.

  3. Навчання базується на принципі «Openscooling», згідно з яким студенти, освітяни, митці, школярі, батьки, місцеві активісти і роботодавці залучені до навчального процесу в школах. 

  4. Окрема частина програми фокусується на соціально-психологічній реабілітації учасників з посттравматичним стресовим розладом. Ці тренінги позитивно вплинуть на ментальне здоров’я всіх учасників.


Модуль 1. Успішні практики дистанційної освіти університетів та шкіл зі Сходу України та Університету Вітовта Великого (Vytautas Magnus University, VMU)


1.1. Інновації, креативність та ініціативність як інструменти забезпечення доступу до якісної і справедливої освіти 21 ст в умовах військової агресії та пандемії. 


1.2. Дистанційна освіта під час пандемії: виклики, проблеми і рішення. Презентація дистанційної освіти навчальних закладів України (від учасників тренінгу), Литви (гімназія дистанційної освіти OZO), Ізраїлю (MASHAV), США (початкова школа Lions, Рочестер, НЙ).  


1.3. Нормативно-правове забезпечення дистанційної освіти в школах, університетах України та Литви: потреби і рішення. Брейнштормінг


Модуль 2. Медіа і Digital інструменти  дистанційного навчання


2.1. Жива школа в digital-просторі: досвід співпраці Наукового ліцею “Міжнародна зелена школа ім.Клима Чурюмова” з освітянами з різних континентів.


2.2. Платформи та інструменти дистанційного навчання: досвід учасників тренінгу та Литви, інших країн. 


2.3. Спеціальна/інклюзивна  освіта для дітей із спеціальними потребами. міжнародний досвід.


2.4. Відеоурок: секрети майстерності 


Модуль 3. Нетворкінг і е-менеджмент


3.1. SCRUM-менеджмент в закладах освіти.


3.2. Нетворкінг - ключова  умова виходу з кризи.


3.2. Брейнштормінг щодо стратегії та дорожньої карти  співробітництва  з навчальними закладами Литви.


ПРОГРАМА вебінару 


спільно з Університетом Вітовта Великого ( Каунас)

10 серпня, 11:00-13:30


Питання для обговорення:

1. Дистанційне навчання: виклики VS можливості. Які  проблеми проявилися під час пандемії ? Які рішення?


2. Які документи навчального закладу, що регламентують питання дистанційного навчання. Чи є  додаткові інструкції, стандарти, вимоги до організації дистанційним навчання в університеті, школі?


3. Які платформи та інструменти оцінювання? 


4. Чи є ефективним дистанційне навчання  по природничим предметами? Інтегрованим STEAM методикам? Які рішення?


Спікер: 

проф. Dr. Saulius Mickevicius, декан природничого факультету. Університету Вітовта Великого