+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Основні дати прийому документів на бюджет: Фонд спільно з МОН провів прес-сніданок за участі студентів з територій вздовж “лінії розмежування”

17/07/2019 17:43

Основні дати прийому документів на бюджет: Фонд спільно з МОН провів прес-сніданок у Старобільську за участі студентів з територій вздовж “лінії розмежування”

 

 

Студенти з територій вздовж “лінії розмежування” Луганської області, які зараз навчаються у переміщених Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка та Луганському національному аграрному університеті поділилися своїми успішними історіями вступу через Освітні Центри “Донбас-Україна” 16 липня під час прес-сніданку у Старобільську.

 

Організатори: ГО «Фонд «Відкрита політика» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України за підтримки ЮНІСЕФ.

Партнери: Луганська обласна державна адміністрація, Луганський національний аграрний університет, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка.

УСПІШНІ ІСТОРІЇ

 

«Я з села Троїцьке, Попаснянського району, яке знаходиться на “лінії розмежування”. Завдяки Освітньому Центру “Донбас-Україна” я вступив до університету на факультет української філології та соціальних комунікацій. Зараз я вже перейшов на другий курс, став старостою групи і мені дуже подобається навчатися. І я хочу висловити подяку усій команді, бо ви даєте молоді з “лінії розмежування”, непідконтрольних територій зробити перший крок до дорослого життя».

Олександр МИРОНЕНКО, студент ЛНУ імені Тараса Шевченка.

 

«Я навчаюся в ЛНУ імені Т. Шевченка. Цього року я була учасницею літньої сесії Міжнародної зеленої школи. Міжнародна зелена школа - це школа, де немає звичайних уроків, оцінок. Там тобі дають рухатись вперед. Тобі відкривають нові технології, які мають розвиватися в Україні у 21 столітті. Я дуже рада, що в нас були надзвичайно професійні викладачі. І та толерантність, яку до нас виявили у Міжнародній зеленій школі, вона настільки нас підштовхувала рухатись вперед. Що ми навіть втілили у життя проект».

Олександра КОНОНЕНКО, студентка Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, амбасадор МЗШ.

 

«Добрий день. Я Рузанов Владислав. У 2018 році вступив до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка за освітньою програмою «Донбас-Україна» за спеціальністю соціальна робота. Мені дуже подобається ця професія. У майбутньому, коли я закінчу навчання, я стану професійним соціальним працівником”.

Владислав РУЗАНОВ, студент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

«Мене звати Роман. Я студент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка. Навчаюсь на факультеті природничих наук, спеціальність агрономія. Вступав два роки тому назад завдяки освітній програмі «Донбас-Україна»».

Роман, студент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

«Привіт. Мене звати Діма. Я вступив до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, завдяки освітній програмі «Донбас-Україна», навчаюсь уже три роки».

Дмитро, студент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

«Привіт. Мене звати Владислав. Живу в Станиці-Луганській. Минулого року я вступив до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка на факультет природничих наук за спеціальністю агрономія. Мені дуже подобається навчатись тут. Бо студентське життя яскраве, цікаве. За це я дуже вдячний програмі «Донбас-Україна»».

Владислав, студент Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Відео успішних історій можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/playlist?list=PLEDiejha8zy7Mn6OJOx98YdDejtZV0f9Y

 

У заході також взяли участь:

 

Ірина ЖДАНОВА – виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика».

 

Ірина КРАВЧУК – в. о. начальника відділу організаційного забезпечення та контролю Головного управління Директорату вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

 

Тетяна ПОСКРЯКОВА - начальник відділу професійної освіти та науки Департаменту освіти і науки Луганської ОДА.

 

Ростислав ПОДОЛЬСЬКИЙ – в.о. ректора Луганського національного аграрного університету.

 

Сергій САВЧЕНКО - ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Представники Освітніх Центрів «Донбас-Україна» Луганської області, студенти закладів вищої освіти, які вступали за спрощеною процедурою через Освітні Центри. Загалом у заході взяли участь понад 25 осіб з різних навчальних закладів, які працюють в системі Освітніх Центрів «Донбас-Україна» (університетів, коледжів, професійно-технічних навчальних закладів, шкіл).

 

Під час заходу відбулося неформальне спілкування представників влади, громадськості, освітян та студентів щодо освітніх можливостей в регіоні, у т. ч. жителів непідконтрольних територій та територій вздовж «лінії розмежування».

 

Під час прес-сніданку команда Фонду передала Департаменту освіти і науки Луганської ОДА та Луганському національному університету ім. Тараса Шевченка "Методичний посібник для консультантів гарячої лінії", розроблений Фондом "Відкрита політика" за підтримки МОН та UNICEF.

 

Модерувала прес-сніданок керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА, яка розказала про інформаційну кампанію та роботу “гарячої лінії”, яка працює вже 4-й рік за підтримки ЮНІСЕФ, USAID.

 

«Гаряча лінія Фонду «Відкрита політика» за ці роки прийняла понад 30 тисяч дзвінків. З них близько 5 000 дзвінків – з неконтрольованих Урядом України районів (НПУТ) Донецької і Луганської областей, територій вздовж «лінії розмежування. За період з січня по червень 2019 року було прийнято понад 3,329 дзвінків, з них 823 – звернення з НПУТ, «лінії розмежування”», - зазначила Ірина ЖДАНОВА.

 

Також вона подякувала за допомогу у проведенні інформаційної кампанії Міністерству освіти і науки України, Міністерству інформаційної політики, Державній прикордонній службі України та Укрзалізниці. Завдяки яким у цьому році інформаційна кампанія розпочалась ще у січні місяці і якою було охоплено вже понад 555 тисяч населення.

 

«У цьому році МІП надрукував великий тираж інформаційної продукції, за сприяння Державної прикордонної служби на КПВВ було оперативно розміщено великі банери і постери, розповсюджено покрокові інструкції-євробуклети, було поширено інформаційні продукти ОЦ, школам, у громадському транспорті. Укрзалізниця розмістила листівки у 69 поїздах, 966 вагонах Донецького, Одеського, Південного, Придніпровського, Львівського та Південно-Західного напрямків. Анімаційні ролики транслюються на 588 моніторах потягів Інтерсіті», - повідомила керівник Фонду “Відкрита політика”.

 

Наступним дуже важливим питанням прес-сніданку була саме спрощена процедура вступу через Освітні Центри “Донбас-Україна” з основними датами подачі документів на бюджет.

 

«Вступники з непідконтрольних Уряду України територій Донецької, Луганської областей, територій вздовж “лінії розмежування” та Криму можуть вступати в українські заклади вищої освіти за спрощеною системою через Освітні Центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”. Робота Центрів розпочалася 3 червня і триватиме до 27 вересня. Перелік Освітніх Центрів є на сайті Міністерства освіти і науки України, також на сайті Доступна освіта», - зазначила Ірина КРАВЧУК, в. о. начальника відділу організаційного забезпечення та контролю Головного управління Директорату вищої освіти Міністерства освіти і науки України.

 

Також вона уточнила, що абітурієнти, які проживають на непідконтрольних територіях можуть вступати через Освітні Центри як без БЕЗ паспорта, атестата та ЗНО, так і з відповідними документами.

 

Водночас, якщо абітурієнт все ж має результати ЗНО чи український атестат, він теж може скористатися спрощеною процедурою і вступити через Освітні Центри. Важливо також, що прізвище кожного вступника з окупованих територій обов’язково зашифровується”, - наголосила Ірина КРАВЧУК.

 

ДЕДЛАЙНИ  ВСТУПУ НА БЮДЖЕТ для вступників з Донбасу:

 

Вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування)

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 22 липня
  2. Вступні іспити –  до 25 липня
  3. Зарахування – до 12-ї год. 1 серпня

 

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 11-ти класів

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 29 липня
  2. Вступні іспити –  до 28 липня
  3. Зарахування – до 12-ї год. 6 серпня

 

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 13 липня
  2. Вступні іспити –  до 21 липня
  3. Зарахування – до 18-ї год. 29 липня

 

 За словами в. о. начальника відділу організаційного забезпечення та контролю Головного управління Директорату вищої освіти Міністерства освіти і науки України Ірини КРАВЧУК, навіть якщо вступники не мають можливості подати в зазначені терміни документи про зарахування, то у них є можливість вступити на контракт до 26 вересня, а після зарахування написати заяву про переведення на бюджетну форму.

 

Тетяна ПОСКРЯКОВА, начальник відділу професійної освіти та науки Департаменту освіти і науки Луганської ОДА поділилася свіжими статистичними даними вступної кампанії по Луганщині.

 

«На сьогодні в області працює 9 Освітніх Центрів “Донбас-Україна” до яких вже звернулись за консультацією 562 особи. 238 - подали документи через ОЦ по Луганській області, 54 з них - абітурієнти з непідконтрольних територій подали документи  із тимчасовою довідкою»,  - повідомила Тетяна ПОСКРЯКОВА.

 

Про освітні можливості та роботу університетів з молоддю з тимчасово непідконтрольних територій говорили і ректори переміщених у Старобільськ закладів вищої освіти.

 

«До Освітніх Центрів звертаються діти, які формують той базис, відштовхуючись від якого потім буде відбуватися деокупація і процес повернення тимчасово непідконтрольних територій. Для нас найважливішим завданням є підготовка фахівців саме для цих областей, бо відродження сходу України можливе саме завдяки місцевим професіоналам», - наголосив Ростислав ПОДОЛЬСЬКИЙ, в.о. ректора Луганського національного аграрного університету.

 

«В работе с молодежью с неподконтрольных территорий есть много нюансов, которые обязательно нужно учитывать. Вот, например, поступает ребенок на исторический факультет, а в школе он учил так называемую историю “лнр” и вследствии чего в его знаниях возникает пробел. Его приняли в университет, но ему нужны отдельные дополнительные занятия, мотивация к учебе. Ведь здесь он поначалу будет отставать от студентов, которые изучали историю Украины. Как это сделать? Какие социально-психологические подходы применять? Какие есть методические рекомендации? На сегодняшний день таких работ, к сожалению, нет. А они необходимы!» - наголосив Сергій САВЧЕНКО, ректор Луганського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

Під час прес-ланчу також було презентовано соціальну рекламу для абітурієнтів з непідконтрольних територій:

Анімаційний ролик “Вступ - 2019 для абітурієнтів зі сходу України” (за підтримки ЮНІСЕФ)

 

 

Анімаційний ролик «Спрощена процедура вступу 2019 для абітурієнтів з НПУТ, лінії розмежування» (за підтримки USAID): 

 

 

Дорожня карта для абітурієнта «Спрощена процедура вступу: 4 кроки» (євробуклет).

 

Крім того, керівник Фонду “Відкрита політика” Ірина ЖДАНОВА презентувала новостворений YouTube-канал Міжнародної зеленої школи: https://www.youtube.com/channel/UC7QhlaSay9nd14LHG_ZN30A/featured.

 

Підписуйтесь та ставайте частинкою зеленошкільської спільноти.

 

«Одним із наших гасел є фраза “МРІЙ! ДІЙ! РАДІЙ!” і мені здається, що ми маємо разом об’єднатися не лише навколо нашої мрії про мир, не лише навколо мрії про те, що освіта в переміщених ЗВО буде якісною, але й ми маємо створити дуже потужний нетворкінг - команду тих, хто чітко знає, як це зробити, хто діє і не боїться ризиків», - наголосила Ірина ЖДАНОВА на завершенні прес-сніданку у Старобільську.

 

Повне відео прес-сніданку можна переглянути за посиланням: https://youtu.be/5-XzZ5Uvdbg 

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ Фонду “Відкрита політика”

0 800 504 425  - БЕЗКОШТОВНО!

 

Що особливо важливо для зв’язку з жителями непідконтрольних територій – номер +38 050 550 54 11 доступний у месенджерах Viber/Telegram/WhatsApp.

 

Регіональна “гаряча лінія”

Краматорськ: 0 800 504 522

Сєвєродонецьк: 0 800 504 511 

 

Також працюють мобільні номери:  

у Краматорську +38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91;

у Сєвєродонецьку +38 099 345 20 76, +38 097 983 65 31.

 

ПОМІЧНИК кожного вступника – оновлений сайт ДОСТУПНА ОСВІТА dostupnaosvita.com.ua.

Сайт dostupnaosvita.com.ua - це помічник кожного вступника та школяра з непідконтрольних Уряду України територій та з Криму. На сайті є безкоштовні, БЕЗ реєстрації, відеоуроки для підготовки до ЗНО і ДПА з української мови, історії України, інших предметів, відеоінструкції. Сайт адаптований для людей з вадами зору.

 

Моніторинг мас-медіа по прес-сніданку у Старобільську :

 

- «Запрошуємо на прес-сніданок щодо перебігу вступної кампаніїhttps://bitly.su/FN17U2e   Facebook-сторінка Фонду “Відкрита політика

 

- «За декілька хвилин розпочнеться прес-сніданок»  https://bitly.su/AhsBQNU   Facebook-сторінка Фонду “Відкрита політика

 

- «Основні дати прийому документів на бюджет: Фонд спільно з МОН провів прес-сніданок у Старобільську за участі студентів з територій вздовж “лінії розмежування”» https://bitly.su/f6Bwn  Facebook-сторінка Фонду “Відкрита політика

 

- «Запрошуємо на прес-сніданок щодо перебігу вступної кампанії» https://bitly.su/PHEbR   Facebook-сторінка “Доступна освіта

 

- Відеозапис прес-сніданку «Спрощена процедура вступу через ОЦ «Донбас-Україна» https://www.youtube.com/watch?v=5-XzZ5Uvdbg   

 

- «Основні дати прийому документів на бюджет»

https://www.62.ua/news/2455841/osnovnye-daty-priema-dokumentov-na-budzet-v-ukrainskie-vuzy-dla-abiturientov-s-okkupirovannogo-donbassa-i-linii-razgranicenia-foto Сайт города Донецка “62.юа”.

 

- «Основні дати прийому документів на бюджет»

https://www.0642.ua/news/2455841/osnovnye-daty-priema-dokumentov-na-budzet-v-ukrainskie-vuzy-dla-abiturientov-s-okkupirovannogo-donbassa-i-linii-razgranicenia-foto Новина на сайті міста Луганська

 

- «Абітурієнти з окупованих Криму і Донбасу можуть вступати без паспорта, атестата і ЗНО» https://www.ukrinform.ua/rubric-society/2742450-abiturienti-z-okupovanih-krimu-i-donbasu-mozut-vstupati-bez-pasporta-atestata-i-zno.html Національне інформаційне агентство Укрінформ

 

- «Вступна кампанія: до освітніх центрів на Луганщині вже звернулись понад 560 осіб» https://www.ukrinform.ua/rubric-regions/2742464-vstupna-kampania-do-osvitnih-centriv-na-lugansini-vze-zvernulis-ponad-560-osib.html Національне інформаційне агентство Укрінформ

 

- Абитуриенты из Крыма и Донбасса: МОН назвало условия поступления http://news.meta.ua/reg/odessa/cluster:65994891-Osnovnye-daty-priema-dokumentov-na-biudzhet-v-ukrainskie-vuzy-dlia-abiturientov-s-okkupirovannogo-Donbassa-i-linii-razgranicheniia---FOTO/   

 

- «У Старобільську провели прес-сніданок щодо спрощеного вступу через Освітні Центри “Донбас-Україна” » https://mon.gov.ua/ua/news/u-starobilsku-proveli-pressnidanok-shodo-sproshenogo-vstupu-cherez-osvitni-centri-donbas-ukrayina  Сайт Міністерства освіти і науки  

 

- «Спрощена процедура вступу через Освітній Центр «Донбас-Україна»!» https://bitly.su/5R874   Сайт Луганського національного аграрного університету

 

- «На Луганщині пройшла зустріч зі студентами з “лінії розмежування”»

https://www.facebook.com/384814771643713/posts/1428838633907983?s=100006634601281&sfns=xmo  Фейсбук -сторінка Міністерства інформаційної політики 

 

- «На Луганщині пройшла зустріч зі студентами з “лінії розмежування”» https://mip.gov.ua/news/3150.html  Сайт Міністерства інформаційної політики 

 

- «Спрощена процедура вступу через Освітній Центр «Донбас-Україна»!»

https://www.06452.com.ua/news/2457176/sprosena-procedura-vstupu-cerez-osvitnij-centr-donbas-ukraina Сайт міста Сєвєродонецьк 

 

- Фейсбук сторінка Луганського національного аграрного університету https://bitly.su/l7LbIU