+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Підсумки українсько-литовського проекту: щоб дати дітям інноваційні знання, необхідно навчити вчителів

31/10/2018 16:09

16 жовтня в інформаційному агентстві «Укрінформ» відбулась прес-конференція на тему: «Освіту – кожному! Інноваційний проект для місцевих громад Донецької та Луганської областей», яку організувала ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні та Міністерства освіти і науки. Цього дня Фонд підсумував реалізацію українсько-литовського проекту та озвучив плани на майбутнє.

«Кожна дитина, незалежно від того, де вона живе, потребує якісної інноваційної освіти. Але щоб діти отримали ці знання, ми повинні навчити вчителів, -- зазначила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук, засновниця Альтернативній інноваційній школи для юних стартаперів Міжнародній зеленій школі Клима Чурюмова Ірина ЖДАНОВА. -- На це, власне, й спрямований наш проект «Освіту – кожному!» за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні. Міністерство освіти і науки нині докладає чималих зусиль у реформуванні системи освіти, наша громадська організація бачить свою місію саме в допомозі. І не лише в підтримці опорних шкіл, а що робити тим школам, як не стали опорними, школам в маленьких містах, селах». 


За словами керівника Фонду, існує три основні проблеми. «По-перше, під час децентралізації відчувається брак проектних команд, без яких неможливо розробити і реалізувати проекти, -- наголосила Ірина ЖДАНОВА. -- По-друге, необхідно удосконалювати навички вчителів, загалом освітян з використання сучасних цифрових технологій, у тому числі гаджетів. Сьогодні смартфони можуть зробити революцію в освіті. Але, так само, як має бути індивідуальна навчальна карта для кожної дитини, так само вона має бути й для вчителя. Оскільки вчитель із сільської школи або зони вздовж лінії розмежування може не володіти тими цифровими навчальними технологіями, як ними володіють вчителі з великих міст. По-третє, проблемою є впровадження інформаційної кампанії. Мова йде не лише про створення інформаційних продуктів і просування на національному, регіональному і місцевому рівнях, а й уміння розробляти комунікаційні стратегії на регіональному, місцевому рівнях. Однак, на жаль, інформаційну кампанію в Україні дуже важко проводити, оскільки освітні проекти не стають у фокусі ЗМІ, тому надзвичайно важливо навчити цьому освітян на Сході».

Понад 150 вчителів, представників Інститутів післядипломної педагогічної освіти, освітніх центрів "Донбас-Україна", ПТНЗ, університетів, представників управлінь освіти вже пройшли навчання з проектного менеджменту, фаундрайзингу, застосування STEAM/STrEAM методик, SCRUM-менеджменту Cool Digital в освіті -- завдяки проекту "Освіта - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей", що реалізував "Фонд "Відкрита політика" за підтримки Посольства Литви в Україні.

«Хочу подякувати Фонду «Відкрита політика» за їхню роботу в освітній сфері, яку нам приємно підтримувати. Дійсно, для Литовського Уряду, Міністерства закордонних справ освіта є одним з чітких пріоритетів в плані проектів допомоги для України, -- наголосив Посол Литовської Республіки в Україні Марюс ЯНУКОНІС. -- Тому що інвестиція в дітей -- дуже важлива інвестиція в майбутнє. Тим паче ми раді підтримувати цей проект, який стосується дистанційного навчання дітей, які живуть на непідконтрольній території, тому що вони громадяни України, вони – українці і повинні мати доступ до сучасного навчання, до Нової української школи. І бачимо конкретні результати. Мене дуже приємно здивувало, що приблизно 12 тисяч дітей з непідконтрольних територій вже навчаються дистанційно в школах на підконтрольній території. Це означає, що ці діти, їхні батьки не втратили віру в Україну, вони пов’язують себе з Українською державою. Це дуже важливо й для нас, і для Українського Уряду». 


«Одним з пріоритетних напрямків держави є забезпечення для дітей права на життя і здоров’я, а також права на освіту, -- зазначив заступник міністра освіти і науки України Роман ГРЕБА. -- Тому Українська держава робить все необхідне для того, щоб діти, які знаходяться і на непідконтрольних територіях, і які переміщені, мали доступ до якісної, повноцінної освіти. Наразі в українських школах на підконтрольній території навчається близько 60 тисяч дітей. У сірій зоні продовжує працювати близько 160 шкіл, де навчається майже 20 тисяч дітей. У результаті збройного конфлікту Росії на території України було пошкоджено близько 200 закладів освіти. Ми вдячні нашим іноземним партнерам, серед яких й Уряд Литви, які допомагають нам у відновленні тих шкіл, а також надавати доступ до совіти дітям, які знаходяться на непідконтрольній території».

«Головна проблема для вчителів -- педагогічна інверсія, яку треба долати. А для цього нам потрібно не лише створювати нове освітнє середовище для дітей, а ще й для вчителів, яке б давало змогу вчителю професійно зростати», -- зауважила директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, канд. пед. наук, доцент Ірина ЦИМБАЛ. Вона наголосила на необхідності створення нового освітнього середовища для вчителів, яке б допомагало їм професійно розвиватися.

Важливо, що під час прес-конференції вперше керівник ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова та директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина Цимбал підписали Угоду про співпрацю на Виконання Закону України «Про освіту» та презентували сертифікат щодо делегування послуг підвищення кваліфікації вчителів, що є чудовим прикладом державно-громадського партнерства.

 

ДОВІДКОВО:

Згідно інформації обласних департаментів освіти Луганської та Донецької областей, запит на дистанційну освіту є, і він зростає. Збільшилась кількість дітей з NGCA, які навчаються в школах на GCA дистанційно/екстернаті:

- близько 12 тисяч учнів перебуває сьогодні на екстернаті (з них близько 1,5 тисячі учнів охоплено дистанційним навчанням) у Донецькій області

- 809 школярів навчаються дистанційно/на екстернаті (з них 584 навчаються у випускник класах) у Луганській області

У рамках проекту «Освіту – кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей», що реалізував «Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литви в Україні, понад 150 вчителів, представників Інститутів післядипломної педагогічної освіти, Освітніх Центрів «Донбас-Україна», ПТНЗ, університетів, представників управлінь освіти пройшли навчання з проектного менеджменту, фаундрайзингу, застосування інноваційних STEM/STrEAМ методик, Digital в освіті, SCRUM та з проведення інформаційної кампанії. А також дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню без інтерактивних дошок та дорогих комплектів LEGO – за допомогою доступних, відновлювальних матеріалів, створити навчальний простір з недорогих меблів.

У рамках проекту проведено два тренінги у Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області та низку вебінарів, селекторну нараду в Донецькій і Луганській областях.

Створено дві відеоінструкції для дітей і молоді з непідконтрольних Уряду України територій, територій вздовж «лінії розмежування» щодо спрощеної процедури вступу через Освітні Центри «Донбас-Україна» та можливості здобути середню освіту дистанційно.

 

Відеоінструкція для абітурієнтів зі сходу України – 2018:https://www.youtube.com/watch?v=Wu7Vheay37w&t=2s

Відеоінструкція «Середня освіта дистанційно для дітей зі сходу України - 2018»https://www.youtube.com/watch?v=qrsLm9X_dd0&t=14s

А також створено два відеоролика: про проблеми дистанційної освіти для дітей на непідконтрольних територіях сходу України та успішні історії вчителів зі шкіл вздовж лінії розмежування про інноваційні навички, які вони отримали під час тренінгів.

Помічником у здобуття середньої освіти дистанціно стане сайт «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua) Фонду «Відкрита політика», де для школярів та вступників розміщено безкоштовні відеоуроки, презентації, тести. А також оновлені контакти Освітніх Центрів, базових шкіл для дистанційної освіти, ПТНЗ, всі Дорожні карти для вступу. Реєстрація НЕ ПОТРІБНА! З початку 2018 року сайт «Доступна освіта» має 67 536 відвідувачів та 270 000 переглядів.

https://www.radiosvoboda.org/a/29546968.html

https://www.youtube.com/watch?v=57GcxLPqWCs

Більше інформації: dostupnaosvita.com.ua

 

Моніторинг висвітлення в ЗМІ інформації про прес-конференцію за участі Посла Литовської Республіки на тему: «Освіту – кожному! Інноваційний проект для місцевих громад Донецької та Луганської областей»

  1.     ТВ «Чорноморська телерадіокомпанія»:

телеефір – https://tinyurl.com/ybu8hebw

   Пост з посиланням на YouTube-канал - https://tinyurl.com/ybq5ls3t

  1.                «Радіо Свобода» - «Освіту – кожному!»: на Донбасі реалізують проект дистанційного навчання». Відеоінструкція «Середня освіта дистанційно для дітей Сходу…» - https://tinyurl.com/y8ekgnes
  2.                Українське національне інформаційне агентство «Укрінформ» -- інформація розміщена у Головній стрічці новин:

-         Відеотрансляція -  https://tinyurl.com/ybnauvsm

-         Стаття з посиланням на відеотрансляцію (YouTube -канал) -https://tinyurl.com/y8d33za4

-         Стаття з посиланням на відео «Освіту – кожному! Інноваційний  проект для місцевих громад Донецької та Луганської областей» та відеоролик - https://tinyurl.com/ybuqkma4

  1.                «Новости Видео»:    Відеотрансляція - https://tinyurl.com/y7bdvwvu
  2.                «Україна в кадрі»: Відеотрансляція - https://tinyurl.com/yboe68uu
  3.                Міністерство освіти і науки України: https://tinyurl.com/y73264pc
  4.                Відеотрансляція прес-конференції на YouTube-каналі «Фонду «Відкрита політика»: https://tinyurl.com/ydhlapbq
  5.                Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти: https://tinyurl.com/ycdf2fao ітика
  6. Посольство Литовської Республіки в Українi: репост посту із Facebook-сторінки «Фонду «Відкрита політика» - https://tinyurl.com/ydaxawl5
  7. Національна радіокомпанія України, програма «Життя без лінії розмежування»: http://www.nrcu.gov.ua/

 

  1. Розміщення на сайтах Луганська та Донецька:

           Donetsk: https://tinyurl.com/y74oz6jd

 

Luhansk: https://tinyurl.com/yakhdg87        

  1. Радіо «Голос Донбасу»: https://www.uadonbas.com/live