+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Освіту – кожному!: Фонд «Відкрита політика» спільно з Донецькою ОДА презентували нову соціальну рекламу

01/04/2018 13:05

Як отримати атестат чи свідоцтво державного зразка, вступити до українських вишів чи ПТНЗ, або ж навчатись дистанційно? Про можливості для школярів і вступників зі сходу України 30 березня у Краматорську під час прес-конференції розповіли заступник голови Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Ігор Стокоз та виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Вони озвучили основні дати вступної кампанії-2018 у вищих та професійно-технічних навчальних закладах за спрощеною та звичайною процедурами, а також повідомили про механізм прикріплення на дистанційну форму навчання/екстернат (4 кроки до здобуття середньої освіти в Україні). «Важливо, що вдалося розповсюдити нову друковану продукцію про здобуття української освіти – постери, листівки – на КПВВ «Майорськ», - зауважила Ірина Жданова. – Оскільки напередодні Великодня громадяни частіше перетинатимуть пункт пропуску. Тож знайомитимуться з освітніми можливостями для своїх дітей».

Заступник голови Донецької ОДА подякував ГО «Фонд «Відкрита політика» за співпрацю й відзначив її позитивні результати. «Освітні центри «Донбас-Україна» працюють досить ефективно – це реальний шанс для молоді сходу отримати якісну освіту, - наголосив Ігор Стокоз. – Завдяки нашій ефективній співпраці з громадською організацією постійно збільшується кількість вступників, які бажають стати студентами українських вишів, ПТНЗ, або ж здобувати середню освіту дистанційно».

Учасники заходу озвучили найважливіші дати вступної кампанії. Так, у 2018 році впродовж чотирьох місяців - з 4 червня по 28 вересня (вступні іспити триватимуть до 26 вересня) – абітурієнти з тимчасово непідконтрольних територій Донецької та Луганської областей, «лінії зіткнення» можуть вступати до вишів України (у т. ч. ПТНЗ) за спрощеною процедурою - без ЗНО, паспорта та атестату.


Спрощена процедура

Вступники зі сходу України мають право скористатися спрощеною процедурою вступу. Без ЗНО, паспорта, атестата вони можуть вступити до вишів або професійно-технічних навчальних закладів (ПТНЗ) через Освітні Центри (ОЦ) «Донбас-Україна» та отримати свідоцтво (9 кл.), атестат (11 кл.) державного зразка. У 2018 році ОЦ «Донбас-Україна» працюватимуть з 4 червня по 28 вересня (вступні іспити проводяться до 26 вересня). Причому щоб вступити на бюджет, необхідно подати документи до 20 липня, усі вступні іспити завершуються 26 липня.

Повну інформацію про ОЦ із зазначенням адреси, контактних даних відповідальних осіб, спеціальностей можна знайти на офіційному сайті МОН та сайті Доступна освіта - dostupnaosvita.com.ua.

Як і торік, ОЦ «Донбас-Україна» працюватимуть на базі 36 вищих навчальних закладів (у т. ч. їх структурних підрозділів – коледжів, ПТНЗ), 18 переміщених і 18 у Донецькій і Луганській обл. (у Києві, Бахмуті, Вінниці, Дніпрі, Дружківці, Краматорську, Красногорівці, Кремінній, Кривому Розі, Костянтинівці, Покровську, Лимані, Лисичанську, Маріуполі, Рубіжному, Сєвєродонецьку, Старобільську, Сумах, Слов'янську, Торецьку, Харкові).

За спрощеною процедурою можна вступити й у технікуми та коледжі, які входять до ОЦ. Щоб вступити на бюджет необхідно скласти іспити до:
- на базі 9 кл. – всі іспити потрібно скласти до 22 липня;
- на базі 11 кл. – до 7 серпня.
За словами Ірини Жданової, також спрощена процедура діє і при вступи до ПТНЗ. Туди на бюджет можна вступати і у жовтні, але потрібно враховувати те, що ОЦ будуть працювати до 28 вересня. Проте, в разі відсутності свідоцтва/атестату державного зразка, потрібно встигнути подати документи до 28 вересня, щоб пройти спрощену процедуру отримання освітніх документів в Освітньому Центрі «Донбас-Україна».
Якщо абітурієнти зі сходу України мають документи державного зразка і складали ЗНО, але набрали недостатню кількість балів (100 і більше), вони мають право за бажанням подати сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання 2016, 2017 або 2018 років, крім оцінок з англійської, французької, німецької та іспанської мов. Оцінки з іноземної приймаються лише із сертифікатів зовнішнього незалежного оцінювання 2018 року.

Звичайна процедура

За звичайною процедурою абітурієнти зі сходу можуть вступити в будь-який університет України або в будь-який навчальний заклад світу. Для цього потрібно вчитися дистанційно або на екстернаті в школі на підконтрольній території і скласти ЗНО. Абітурієнти зі сходу України можуть складати ЗНО як в основну сесію (реєстрація вже закінчилася), так і в додаткову (реєстрація триватиме з 3 по 21 травня).

У «Фонді «Відкрита політика» продовжує працювати сайт «Доступна освіта» з відеоуроками з української мови і літератури, історії України, математики, інших предметів для підготовки до ЗНО/ДПА, відеоуроками по STEM/STrEAM-курсу і актуальною інформацією з питань освіти для жителів сходу України і Криму (покрокові інструкції, новини, контакти МОН, ін.).

Спочатку необхідно звернутися в одну зі шкіл на підконтрольній території та вчитися в одному з цих навчальних закладів дистанційно або на екстернаті. І отримати документ про освіту державного зразка: свідоцтво або атестат. Щоб стати студентом будь-якого вищого навчального закладу України, далі потрібно скласти ЗНО. Для цього необхідно з 3 до 21 травня зареєструватися на додаткову сесію ЗНО. Вона відбудеться з 2 по 11 липня. Важливо, що абітурієнти з Криму і непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей можуть подати пакет документів для реєстрації на ЗНО в електронному вигляді.

Отже, протягом терміну роботи ОЦ абітурієнти з Донбасу мають право вступати до уповноважених ВНЗ:
- за спрощеною процедурою (без ЗНО, без паспорта, без атестата);
- за результатами трьох вступних іспитів (за наявності атестата українського зразка);
- за результатами ЗНО (сертифікати 2016 2017 або 2018 років).

За звичайною процедурою для вступу на бюджет можна подати документи до 20 липня. Після цього до кінця вересня прийом через ОЦ буде здійснюватися на контрактну форму навчання. Слід зазначити, що після закінчення вступної кампанії по зверненнями уповноважених вузів вакантні бюджетні місця були перерозподілені.

Під час прес-конференції був продемонстрований відеоролик «Державні гарантії рівного доступу до освіти» та покрокова інструкція «4 кроки до здобуття середньої освіти в Україні». А також Ірина Жданова презентувала нову соціальну рекламу (постери і листівки) по вступній кампанії 2018 року та анонсувала пілотний проект з навчання вчителів на основі досвіду Ізраїлю.

Повне відео прес-конференції можна переглянути за посиланням

Напередодні виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» презентувала нову соціальну рекламу в смт. Очеретине Донецької області на зустрічі з головою Ясинуватської РДА Миколою Коваленком, начальником районного управління освіти, директором опорної школи та іншими освітянами району.

За роз'ясненнями, як саме здобути українську освіту жителям сходу України та Криму, можна звертатися за телефонами «гарячої лінії» «Фонду «Відкрита політика» у робочі дні з 9:00 до 13:00 і з 14:00 до 18:00.

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!
Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11
Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvitaUA

Краматорськ

0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 066 113 93 75
+38 097 904 71 91
Skype: DostupnaOsvitaKramatorsk