+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo

Нова Кліматична доктрина: сподівання та наслідки

10/12/2017 12:00

30 листопада в Парижі розпочалася кліматична конференція ООН, за участю представників зі всього світу. І після тривалих палких дискусій між ними, 5 грудня все ж таки був прийнятий новий проект кліматичної угоди.

Про те, як проходив переговорний процес, про роль вчених, молоді, громадських організацій, та про очікування від нової Кліматичної доктрини говорили і в Україні 10 грудня в УНІА «Укрінформ» на черговій прес-конференції інформаційної кампанії «Чистий четвер» під назвою «Нова Кліматична доктрина: сподівання та наслідки».

Учасники: Ізабель Дюмон, Посол Франції в Україні; Олег Шамшур, Посол України у Франції; Ганна Вронська, заступник Міністра екології та природних ресурсів з питань євроінтеграції, учасниця СОР-21; Ірина Жданова, генеральний директор ГО «Фонд «Відкрита політика», учасниця 42 сесії Міжурядової групи експертів IPCC, канд. істор. наук; Володимир Осадчий, директор Українського гідрометеорологічного інституту; Індутна Інна, голова Української молодіжної кліматичної асоціації, учасниця СОР-21;

Під час прес-конференції було представлено мультфільм «Чудо любові» (Дитяча медіа студія «Птахи») спільно з німецькою студією «ANIMA»).

Делегати кліматичного саміту в Парижі після напружених дискусій розробили проект угоди, мета якої втримати глобальне потепління у межах 2 градусів за Цельсієм. На узгодження більш ніж 2500 суперечливих положень у учасників було лише 5 днів.

Вирішення потребувало одне з найбільш гостріших питань переговорів – визначення розвинених країн та країн, що розвиваються, і розподіл між ними зусиль щодо скорочення викидів вуглецю. За відведений час вдалося зменшити число суперечливих моментів у проекті до 567, скоротилася і кількість варіантів пропонованих рішень. Але відкритими залишилися сотні питань, які можна вирішити лише через досягнення політичного компромісу. І хоча переговорний процес був досить складний, адже деякі країни прагнули втримати свої позиції будь-якої ціною, важливим є те, що на Паризькій конференції все більш відчутнішим і вагомішим став голос громадських організацій, корінних народів, молоді.

У контексті нової глобальної кліматичної угоди значно підвищується і роль наукових досліджень у плануванні і реалізації заходів зі скорочення антропогенних викидів та адаптації до зміни клімату. Так серед основних засад активізації міжнародного співробітництва для ефективних заходів з адаптації зокрема зазначено, що має відбуватися обмін науковою інформацією та досвідом, поглиблюватися наукові знання про клімат, що має включати дослідження та систематичні спостереження кліматичної системи таким чином, щоб створити інформаційну основу для розробки та впровадження кліматичних послуг.

Універсальну угоду, обов‘язкову до виконання усіма підписантами, планують затвердити до 2020 року. Однак Париж – це лише початок. Попереду в України багато роботи: енергоефективність, підвищення обізнаності населення, поширення руху за енергонезалежність, безпечний клімат та комфортне, здорове, безпечне майбутнє.

Тому концептуальні засади державної політики України у сфері зміни клімату мають передбачити застосування системного підходу до створення наукового підґрунтя діяльності у сфері зміни клімату, і державна підтримки має надаватися:
1) постійному моніторингу та оцінкам фактичних та моделюванню очікуваних змін клімату та їх наслідків, включаючи регіональний розподіл, визначення ризиків та вразливості до зміни клімату на рівні територіальних громад, природних екосистем, секторів економіки;
2) моніторингу і постійному оновленню кадастру викидів парникових газів, розрахованих за затвердженими міжнародними методиками;
3) прогнозуванню викидів парникових газів за різними сценаріями розвитку економіки держави та її окремих секторів на основі економічних моделей.

Організатори: ГО «Фонд» Відкрита політика», Український гідрометеорологічний інститут ДСНС та НАН України, Міжнародна зелена школа, УНІА «Укрінформ», Французький інститут за підтримки Посольства Франції в Україні.

Інформаційні партнери: Громадське радіо, Радіо ЕРА-FM, радіо «Промінь», lb.ua.