+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Понад 8 000 звернень на «гарячу лінію»: підсумки реалізації проекту за підтримки ЮНІСЕФ у 2017 році

09/02/2018 20:02

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» у 2017 році за підтримки ЮНІСЕФ розширив роботу «гарячої лінії» з питань освіти для жителів Криму та сходу України і відкрив нові консультаційні центри у Краматорську, Сєвєродонецьку і Херсоні.

Ці заходи були здійснені у рамках проекту "Створення мережі "гарячих ліній" для школярів, абітурієнтів та студентів із зони АТО та Криму у Сєвєродонецьку, Краматорську, Херсоні та Києві".

Результат – 8 317 дзвінків (з них 2 970 – з Донбасу та Криму) було прийнято на «гарячій лінії» Фонду «Відкрита політика» у Києві, Краматорську, Сєвєродонецьку та Херсоні. Під час вступної кампанії 2017 безкоштовна «гаряча лінія» Фонду 0 800 504 425 та 2 мобільні номери з додатками Viber/Telegram/WhatsApp/Skype працювали у Міністерстві освіти і науки України (МОН).

Також для консультантів регіональних «гарячих ліній» було проведено 9 тренінгів та 7 вебінарів учасниками яких стали понад 80 осіб: працівників «гарячих ліній», Освітніх Центрів «Крим-Україна», «Донбас-Україна», освітян Донецької, Луганської та Херсонської областей. Багато тренінгів та вебінарів були проведені за участю представників департаментів вищої та загальної середньої освіти МОН.

Окрему увагу було приділено масштабній інформаційній кампанії, яку Фонд «Відкрита політика» у 2017 році активно проводив спільно з МОН, МІП, МТОТ, УВКБ ООН та Укрзалізницею.

В рамках інформаційної кампанії було розроблено 7 покрокових інструкцій у форматах листівок А4 і постерів А1 українською та російською мовами («Освіта в Україні 2017» зі списками Освітніх Центрів, «4 кроки до здобуття середньої освіти в Україні» зі спискам шкіл, які здійснюють дистанційне навчання та «Як вступити у ПТНЗ за спрощеною процедурою. Покрокова інструкція» зі списками професійно-технічних навчальних закладів); записано 3 відеоінструкції (Відеоінструкція "4 кроки для здобуття середньої освіти в Україні", Відеоінструкція «Як здобути освіту школярам з Криму в 2017», Відеоінструкція «Як здобути освіту школярам з Донбасу в 2017»), створено 6 аудіо та 2 анімаційних роликів українською та російською мовами, які мають статус соціальної реклами і транслювалися на радіо та ТВ.

Аудіоролики «Спрощена процедура вступу для абітурієнтів з Донбасу 2017» та «Спрощена процедура вступу для абітурієнтів з Криму 2017» мають орієнтовно 1 900 ефірів на 7 радіоканалах та розміщені на сайтах Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна». Анімаційний ролик «Упрощенная процедура поступления в вузы и ПТУ – 2017» / «Спрощена процедура вступу у ВНЗ і ПТУ – 2017» мають: понад 1 700 переглядів на Youtube-каналі Фонду «Відкрита політика», виходи в ефір на 1 загальнонаціональному телеканалі, 4 регіональних (загальна кількість виходів в ефір – 1 900), розміщення на сайтах 10 Освітніх Центрів «Донбас-Україна» і «Крим-Україна», сайтах: МОН, МІП, МТОТ, Донецької, Луганської, Херсонської ОДА, на рейтингових пабліках в соцмережах.

Загалом за 2017 рік було розповсюджено понад 40 тисяч інформаційних матеріалів у Донецькій, Луганській та Херсонській областях на КПВВ, в Освітніх Центрах, ПТНЗ, школах, соціальних службах, органах місцевої влади, вокзалах, автобусах, а також потягах 16 напрямків руху та у 118 вагонах Інтерсіті.

Як результат у 2017 році за спрощеною процедурою через Освітні Центри (ОЦ) «Крим-Україна», «Донбас-Україна», за даними МОН, вступило 1 568 осіб з Криму та сходу України, 4 809 – звернулися в ОЦ за консультаціями. Для порівняння, у 2016 році через ОЦ вступило 1 008 осіб.

Зросла і кількість школярів з тимчасово окупованих територій, які навчаються дистанційно в школах на контрольованих територіях Донецької, Луганської, Херсонської областей.

Також у минулому році Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України розробив методичні матеріали для консультантів «гарячої лінії» з питань освіти.

Зокрема, у методичному посібнику зібрані нормативно-правові акти України (закони, накази, постанови) у галузі освіти, які регулюють питання здобуття української освіти особами, які проживають на тимчасово окупованій та тимчасово неконтрольованій територіях України (Крим, Донбас).

Посібник містить контакти департаментів Міністерства освіти і науки України та закладів освіти, контакти обласних Департаментів освіти і науки, телефони «гарячих ліній», у т. ч. і в регіонах; покрокові інструкції для абітурієнтів з Криму та Донбасу; оновлений перелік вищих навчальних закладів, які розташовані на території Луганської та Донецької областей, де здійснюють свої повноваження обласні військово-цивільні адміністрації, на базі яких створені Освітні Центри та перелік вищих навчальних закладів, які було евакуйовано з території проведення антитерористичної операції (на період її проведення), на базі яких створено Освітні Центри «ДОНБАС-УКРАЇНА». Перелік Освітніх Центрів «КРИМ-УКРАЇНА».

Посібник з методичними матеріалами можна переглянути та скачати за посиланням.

Крім того, протягом 2017 року Фонд «Відкрита політика» продовжував проводити адвокаційну кампанію, в рамках якої були проведені дві прес-конференції та Міжнародна конференція. Так, 31 березня 2017 року відбулась прес-конференція на тему: «Вступна кампанія-2017: особливості вступу абітурієнтів з Криму та Донбасу та інформаційна підтримка» під час якої були презентовані спрощені умови вступу у вищі навчальні заклади України для випускників з Донбасу та Криму через Освітні Центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна», дорожні карти, соціальні ролики про умови вступу-2017, «гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика». На заході також було анонсовано відкриття нових консультаційних центрів у Сєвєродонецьку, Краматорську, Херсоні, які за підтримки ЮНІСЕФ розпочали роботу в травні 2017 року. Спікери: Ірина Жданова - виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика»; Еміне Джапарова - Перший заступник Міністра інформаційної політики України; Юрій Гримчак - Радник міністра з питань тимчасово окупованих територій та ВПО; Олег Шаров - директор Департаменту вищої освіти Міністерства науки і освіти України.

Відео прес-конференції

За підсумками вступної кампанії 19 жовтня 2017 року була проведена прес-конференція «Рівний доступ до освіти громадянам з Криму та Донбасу: підсумки вступної кампанії-2017 та можливості здобути середню та професійно-технічну освіту». Учасниками заходу стали майже 20 осіб (представники Посольств, міжнародних організацій, ЗМІ). Спікери: Ірина Жданова - керівник ГО «Фонд «Відкрита політика», Юсуф Куркчі - Перший заступник Міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, Юрій Рашкевич - заступник Міністра освіти і науки України, Маріанна Шмукі - координатор Кластеру з питань освіти України.

Відео прес-конференції

В Міжнародний день науки в ім'я миру та розвитку, 10 листопада 2017 року, Фонд «Відкрита політика», спільно з Посольством Франції в Україні та Міністерством освіти і науки України провели Міжнародну конференцію «Створення міжнародної платформи для розширення доступу до якісної освіти громадянам, постраждалим від конфлікту».

У роботі конференції взяли участь Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Ковтунець та заступник Міністра Павло Хобзей, Глава Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс, представники посольств Франції, Бельгії, Чехії та Литви, представники міжнародних організацій УВКБ ООН в Україні, Офісу Ради Європи, Save the Children, представники департаменту загальної середньої і вищої освіти МОН, МТОТ, Освітніх Центрів, заступник голови Донецької ОДА Ігор СТОКОЗ та освітяни з Донецької (м. Краматорськ, м. Слов’янськ, м. Маріуполь, м. Бахмут, м. Покровськ), Луганської (м. Щастя, м. Лисичанськ, м. Сєвєродонецьк, м. Попасна, м. Сватово, с. Кризьке) та Херсонської (м. Генічеськ, м. Херсон) областей.

Загалом у конференції взяли участь 46 осіб.

Учасники конференції дискутували про механізми поліпшення системи дистанційної освіти, роботи Освітніх Центрів, інформування, адвокації та координації дій державних органів, громадських і міжнародних організацій.

Глава Представництва ЮНІСЕФ в Україні Джованна Барберіс підкреслила важливість забезпечення доступу до якісної освіти дітям та молоді, які постраждали від конфлікту.

Конференція завершилась обговоренням освітянами Луганської, Донецької та Херсонської областей із заступником Міністра Павлом Хобзеєм конкретних кроків щодо удосконалення нормативно-правового забезпечення розвитку дистанційної освіти. Учасники конференції одноголосно проголосували за проект рішення, в якому визначено основні потреби дистанційної освіти, Освітніх Центрів та шляхи їх забезпечення.

Також у 2017 році Фонд «Відкрита політика» активно приймав участь у зустрічах Освітнього Кластера ЮНІСЕФ, робочих групах та засіданнях МОН, МТОТ з розробки нормативно-правових документів, готував пропозиції щодо вдосконалення політики, законодавства в сфері освіти та науки. 24-25 жовтня 2017 року представники Фонду взяли участь у виїзному засіданні Комітету ВРУ з питань науки і освіти, яке проходило у Донецькій області (м. Краматорськ, м. Авдіївка, м. Слов’янськ). Наші пропозиції було включено до Протоколу рішення Комітету.

Пропозиції Фонду були враховані в новому Законі «Про освіту». У новій редакції врегульовано дистанційну форму навчання; дистанційну освіту й інформаційну кампанію включено в Постанову Кабінету Міністрів «Про затвердження плану заходів, спрямованих на реалізацію деяких засад державної внутрішньої політики щодо окремих районів Донецької та Луганської областей, де органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження» (Розпорядження  № 8-р від 11 січня 2017 р.).

Пропозиції Фонду також враховані в Наказах Міністерства освіти й науки № 537, № 560, № 697, які регулюють роботу Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна».

Пропозиції щодо проведення інформаційних, загальнонаціональних комунікаційних кампаній, чутливих до викликів конфлікту, увійшли у Державну цільову програму «Відновлення та розбудови миру в східних регіонах України» (ЗАТВЕРДЖЕНО постановою Кабінету Міністрів України від 13 грудня 2017 р. № 1071).

З ініціативи Фонду «Відкрита політика» за пропозиціями, що стосуються відкриття підготовчих відділень для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму та неконтрольованих територій Донецької, Луганської областей, у червні 2017 року Департамент вищої освіти МОН розробив відповідний Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України» (Крим). Та цей законопроект не охоплює абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

Влітку 2017 року Фонд надав парламентарям та Адміністрації Президента України цей Проект Закону та аналітичну записку з обґрунтуванням необхідності відкриття підготовчих відділень не тільки для кримчан, а й жителів сходу України (ОРДЛО).

Однак, станом на січень 2018 року відповідні зміни до Закону «Про вищу освіту» так і не внесені.

Пропозиції щодо дистанційної освіти включили у План Гуманітарного Реагування ООН (Humanitarian Response Plane – далі HRP) на 2018 рік. Зокрема дистанційне навчання включили у блок Освіта (Education) як один з інструментів забезпечення доступу до освіти та якості навчання дітей та молоді з тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей.

Включення дистанційного навчання у План Гуманітарного Реагування ООН на 2018 рік є значним кроком у розширенні доступу до освіти осіб, які постраждали від конфлікту. Оскільки, сьогодні єдино можливим інструментом забезпечення безпечного доступу до української освіти є дистанційна форма, екстернат.

Окремої уваги в умовах децентралізації заслуговує комунікація з органами місцевої влади та ОТГ. У цьому напрямку Фондом «Відкрита політика» були напрацьовані пропозиції губернаторам Донецької, Луганської та Херсонської областей щодо забезпечення та покращення рівного доступу до освіти дітей і молоді з Криму та сходу України, моніторингу проведення інформаційних кампаній, вирішення гуманітарних питань. Керівник Фонду Ірина Жданова озвучила ці пропозиції на зустрічах з Жебрівським П.І., головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації, Гарбузом Ю. Г., керівником Луганської обласної військово-цивільної адміністрації та Гордєєвим А. А., головою Херсонської обласної державної адміністрації. Результатом цього стала підтримка та допомога облдержадміністрацій у проведенні інформаційної кампанії, а саме: поширенні соціальної реклами на інтернет-ресурсах, розповсюдженні на КПВВ, соцслужбах, вокзалах, транспорті та ін., проведенні прес-брифінгів та селекторних нарад з освітянами області.

У 2017 році керівник Фонду «Відкрита політика», керівник проекту «Створення мережі "гарячих ліній" для школярів, абітурієнтів та студентів із зони АТО та Криму у Сєвєродонецьку, Краматорську, Херсоні та Києві» активно поширювала та роз’яснювала інформацію про освітні можливості жителям Криму та сходу України у ЗМІ. Так, у минулому році під час реалізації проекту вийшло щонайменше 100 публікацій (у т. ч. в Урядовому кур’єрі та газетах, які поширюються на КПВВ): з них: 27 інтерв’ю, ефіри на телеканалах і радіоканалах, 15 публікації на сайтах органів державної влади, у т. ч. міських і районних відділів освіти.

Нагадаємо, у 2016 році Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ успішно реалізував проект щодо інформування старшокласників із зони АТО та Криму про можливість здобути українську освіту.

На сьогоднішній день у Фонді «Відкрита політика» продовжує працювати сайт «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua) з відеоуроками з української мови і літератури, історії України для підготовки до ЗНО/ДПА, відеоуроками по STrEAM-курсу та «гаряча лінія» 0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО! Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA).