+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

news-photo

Освіта 2018: можливості для дітей і молоді з Криму та сходу України

22/12/2017 14:11

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» вже біля 10 років працює з дітьми та молоддю в напрямку впровадження традиційних європейських цінностей, цілей сталого розвитку, розширення доступу до якісної освіти та розвитку науково-інноваційного потенціалу України. Організація була заснована як волонтерська ініціатива в 2008 році. З 2014 року ми спрямували свої зусилля на допомогу дітям, молоді, які постраждали від війни. Більше - http://openpolicy.org.ua/.

Одним із проектів Фонду є «Доступна освіта», який спрямовано на забезпечення рівного доступу до якісної освіти незалежно від місця проживання (у т. ч. мешканців зі сходу України, тимчасово окупованого Криму, гірської місцевості). У рамках проекту за підтримки ЮНІСЕФ створено інтернет-платформу Доступна освіта - dostupnaosvita.com.ua, працюють «гарячі лінії», створюються інформаційні продукти, які мають статус соціальної реклами.

В умовах військового конфлікту на сході України, анексії Криму багато дітей та молоді не мають доступу до здобуття української освіти, отримання документів про освіту державного зразку. Тому, ми постійно поширюємо інформацію серед мешканців Донецької, Луганської областей, Криму про те, як можна отримати український атестат (за 11 клас), свідоцтво (за 9 клас), дублікати освітніх документів, продовжити навчання в професійно-технічних навчальних закладах, отримати вищу освіту.

Для школярів, які мешкають на непідконтрольних Уряду територіях, вздовж «лінії зіткнення» (у т. ч. в «сірій зоні»), в окупованому Криму існує дві процедури отримання документів про середню освіту державного зразка та продовження навчання в професійно-технічних (ПТНЗ) та вищих навчальних закладах (ВНЗ): звичайна та спрощена.

ЗВИЧАЙНА ПРОЦЕДУРА

За звичайною процедурою учню потрібно вчитись в школі на контрольованій Урядом території. Можна вчитись дистанційно, на екстернаті.
Покрокова інструкція, список шкіл, які надають послуги з дистанційного навчання/екстернату
Увага! За звичайною процедурою, обов’язковим є проходження річного оцінювання, ДПА, ЗНО для отримання документів про освіту. З отриманим свідоцтвом/атестатом випускник/ця може складати ЗНО і вступати до БУДЬ-ЯКОГО навчального закладу в Україні та в інших країнах світу.

СПРОЩЕНА ПРОЦЕДУРА

Освітні Центри (далі – ОЦ) «Донбас-Україна», «Крим-Україна»

За спрощеною процедурою випускник/ця може отримати документи про середню освіту (свідоцтво за 9 клас, атестат за 11 клас) через Освітні Центри «Донбас-Україна», «Крим-Україна», навіть не навчаючись в школі, яка знаходиться на підконтрольній Уряду території. За спрощеною процедурою для продовження навчання в університеті не потрібно здавати ЗНО. Потрібно здати ДПА з української мови, історії України, профільний іспит.

ОЦ «Донбас-Україна», «Крим-Україна» працюють з 2016 року на базі університетів, які визначено Міністерством освіти та науки. Перелік Освітніх Центрів є на сайтах МОН (рубрика Для жителів Донбасу і Криму) та Доступна освіта.

У 2017 році вони працювали з 19 червня по 30 вересня. Цього року суттєвих змін не передбачається. Необхідно стежити за анонсами на сайті МОН та Доступна освіта.

Також, через ОЦ за спрощеною процедурою (без свідоцтва/атестату) можна вступати в професійно-технічні навчальні заклади. Список.

Відеоуроки, презентації, тести, які допоможуть дистанційно підготуватися до іспитів, річного оцінювання, ДПА, ЗНО є за посиланням. Реєстрація на сайті НЕ потрібна.

У 2017 році Фондом «Відкрита політика» був розроблений Методичний посібник для працівників «гарячої лінії», в якому зібрано всі покрокові інструкції, контакти Освітніх Центрів, нормативно - правові документи, які регламентують освітні питання для мешканців з окупованих, неконтрольованих територій, ВПО -
У Фонді «Відкрита політика» працює «гаряча лінія» з питань освіти для мешканців з Криму та сходу України, ВПО. Під час вступної кампанії «гаряча лінія» працює спільно з Міністерством освіти і науки, обласними управліннями освіти Луганської, Донецької, Херсонської областей.
0 800 504 425 - безкоштовно!
+38 068 951 25 13 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA)
+38 050 550 54 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA)
Графік: робочі дні з 9:00-13:00, 14:00-18:00.

Ролики про здобуття освіти в Україні для мешканців тимчасово окупованих, неконтрольованих територій та ВПО
Актуальні в 2018 році ролики:
Відеоінструкція “4 кроки для здобуття середньої освіти в Україні дітьми із Донбасу та Криму” (4 хв.)
Анімаційний ролик "Державні гарантії рівного доступу до освіти" (30 сек.)*
Анімаційний ролик "Доступну освіту-кожному!" (30 сек.)*
Відеоролик "Рівність прав на освіту" (57 сек.)*
Відеоролик "Рівність прав на освіту" (30 сек.)*

Ролики по вступній кампанії 2017, які допоможуть зорієнтуватись при вступі в 2018 році.

Звичайна та спрощена процедури отримання документів про середню освіту державного зразка та умови вступу у ПТНЗ, ВНЗ в 2018 році для школярів, абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму, непідконтрольних Уряду територій, “сірої зони” будуть аналогічними як і в 2017 році. Увага! Можливі зміни в датах та інші деталі. Стежте за уточненнями на сайтах МОН та Доступна освіта.

Для мешканців непідконтрольних Уряду України територій Донецької, Луганської областей, «сірої зони»:
Відеоінструкція “Як здобути освіту школярам з Донбасу в 2017”
(16 хв. 30 сек.)
Анімаційний ролик “Спрощена процедура вступу у ВНЗ і ПТУ - 2017” (48 сек.)*
Аудіоролик “Спрощена процедура вступу для молоді з Донбасу” (1 хв.)*
Аудіоролик “Упрощенная процедура поступления для абитуриентов с Донбасса 2017” (рос. мовою, 1 хв. 17 сек.)*

Для мешканців тимчасово окупованого Криму:

Відеоінструкція «Як здобути освіту школярам з Криму в 2017» (11 хв.)
Аудіоролик “Спрощена процедура вступу для молоді з Криму 2017” (1 хв. 10 сек.)*

Аудіоролик “Упрощенная процедура поступления для абитуриентов из Крыма 2017” (рос. мовою, 1 хв. 17 сек.)*
________________________________________
Ролики, які позначено * мають офіційний статус соціальної реклами. Є відповідні листи від Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення

ПРИЄДНУЙТЕСЬ до нас у соцмережах
https://www.facebook.com/Громадська-організація-Фонд-Відкрита-політика-895984410522985/
https://www.instagram.com/international_green_school/
https://twitter.com/ngo_open_policy
http://openpolicy.org.ua/
https://dostupnaosvita.com.ua/