+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

У Зеленій школі відбулась Міжнародна науково-практична конференція щодо впровадження інноваційної освіти у гірських школах

10/10/2017 21:17

20-22 вересня 2017 року в Івано-Франківській області відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Роль освіти в сталому розвитку гірського регіону».

Організатори: ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», ГО «Фонд «Відкрита політика» та Космацька ОТГ. Захід проводиться за сприяння Міністерства освіти і науки України в рамках міжнародного проекту «Гірська школа Українських Карпат: стан, проблеми, перспективи розвитку». Серед учасників були освітяни з різних регіонів України, а також США, Польщі, Угорщини, Словаччини.

Міжнародні наукові конференції цінні тим, що посилюють синергію дій. На таких заходах в Україні рідко бувають бізнесмени, представники місцевих органів влади, НГО. Проте ця конференція стала ще одним майданчиком для розбудови платформи, на якій Фонд «Відкрита політика» впроваджуватиме інноваційну освіту для дітей, які обмежені в доступі до якісної інноваційної освіти. ККД роботи Фонду на цій конференції було посилено.

Так, 20 вересня у ході роботи конференції на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника обговорювалися результати багаторічних досліджень науковців України та зарубіжжя з проблем гірських регіонів. Учасники із США мали нагоду поспілкуватись в університеті з українськими експертами, практиками. Цей діалог для представників Фонду став ще одним прикладом, що лише відкриті комунікації є інструментом досягнення успіху.

Наступного дня у рамках міжнародної конференції відбулися тренінги та воркшопи на базі шкіл Космацької ОТГ. Учасники відвідали Космацьку ЗОШ I-III ступенів, Космач-Ставницьку загальноосвітню школу I-II ступенів (с. Космач, Косівського району), поспілкувалися з директорами шкіл та педагогами. Науковці, освітяни, журналісти з різних регіонів України змогли переконатись, що модель фінансування високогірної школи повинна відрізнятись. Створення опорних шкіл має свою специфіку у важкодоступних регіонах. Існує вірогідність, що вони стануть «опірними»: чинитимуть опір інноваціям.

Математика, ІТ, робототехніка, астрономія та інші природничі науки у поєднанні з традиційним мистецтвом є тією освітньою моделлю, яка легко приживається в дитячому середовищі гірського регіону. Саме це продемонструвала команда Фонду «Відкрита політика» на прикладі недержавного закладу - Міжнародної зеленої школи в селищі Космач. Науковці мали можливість поринути у освітнє середовище зеленошкільців, ознайомившись із стендовою доповіддю «Фізика музики», відвідавши майстер-класи «Впровадження робототехніки в гірських школах», «Математика писанкарства», «Сирні іграшки та хімія молока», «Традиційні танці та гра на народних гуцульських інструментах» та просто поспілкувавшись у надихаючій місцевості серед гір.

Окремо до Міжнародної зеленої школи завітали і представники місцевого бізнесу, громадських організацій, які впроваджують багато соціальних ініціатив в регіоні , у т.ч. і мистецьких в Коломиї.

Також, в рамках проведення конференції, 20 вересня Ірина ЖДАНОВА, керівник ГО «Фонд «Відкрита політика», разом з Інною ЧЕРВІНСЬКОЮ, доцентом кафедри теорії та методики початкової освіти ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» зустрілись з ректором цього ж університету Ігорем ЦЕПЕНДОЮ та проректором Галиною МИХАЙЛИШИН і обговорили напрямки співпраці ВНЗ з Міжнародною зеленою школою. В результаті перемовин адміністрація університету погодилась сприяти розвитку Міжнародної зеленої школи: допомогти із секцією «Біохімія», сприяти організації наукових астрономічних та метеорологічних експедицій в обсерваторію, що відновлюється на горі Піп Іван, залучати університетську лабораторію робототехніки до відкриття гуртка цього напрямку у школі високогірного села Космач.

Цього ж дня Ірина ЖДАНОВА зустрілась і з депутатами обласної ради Василем ГЛАДІЄМ, Сергієм БАСАРАБОМ, головою Верховинської районної ради Іваном ШКІНДЮКОМ, де обговорили ризики децентралізації - неготовність ОТГ писати і подавати якісні проекти. У ході розмови намітили план навчання проектній роботі, яке Фонд «Відкрита політика» уже розпочав в Космацькій ОТГ, а також можливість створення кластеру гірських шкіл та участі гірських громад в програмі Фонду «Відкрита політика» GREEN STREAM.

Науковий захід відвідала журналістка газети «Урядовий кур'єр» Інна КОВАЛІВ, підготувала матеріали про гірські школи, які були надруковані.
На конференції також були присутні кореспонденти, які підготували фоторепортажі:
Юрій РИЛЬЧУК(Національна агенція «Укрінформ»): перший день конференції на базі Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника;
тренінги та воркшопи на базі шкіл Космацької ОТГ;
Ігор ТКАЧ (видання «Галицький кореспондент»).

Відеорепортажі про конференцію:
Ірина ЖДАНОВА про проект «Міжнародна зелена школа», Канал 402
Позиція Фонду «Відкрита політика» щодо гірських шкіл, Канал 402
Про перспективи розвитку гірських шкіл на Міжнародній науково-практичній конфкренції, Івано-Франківська ОДТРК «Карпати»
Освіта в гірських школах, Івано-Франківський обласний телеканал

Організатори:

ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», творча лабораторія гірських шкіл
Адреса: м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка,57.
ГО «Фонд «Відкрита політика».
Тел.: +38 044 279 00 96;
+38 068 024 51 69
openpolicy.org.ua
Адреса: м. Київ, вул. Прорізна, 23Б

Партнери:

Космацька ОТГ (селище Космач Косівського району Івано-Франківської області)

Адреса Міжнародної зеленої школи:

с. Космач Косівського р-ну
вул Ставницька ,128
Координати геолокаціі: 48.308176,24.832688.
E-mail: igskosmach@gmail.com

ДАВАЙТЕ РАЗОМ МРІЯТИ ТА ДІЯТИ, ТВОРИТИ ТА ДРУЖИТИ!
РАЗОМ – МИ СИЛА!