+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075    Open Policy Foundation

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН провели на Донбасі інформаційну кампанію щодо вступу-2017

29/06/2017 16:59

19-23 червня 2017 року керівник та координатор програм громадської організації «Фонд «Відкрита політика»» ЖДАНОВА Ірина Анатоліївна та ЗАГОРОДНЯ Ірина Анатоліївна спільно з завідувачем сектору переміщених вищих навчальних закладів департаменту вищої освіти МОН КРЕТОВИЧ Світланою Сергіївною перебували з робочою поїздкою в Донецькій і Луганській областях, де промоніторили роботу Освітніх Центрів (почали працювати з 19 червня), відвідали КПВВ, взяли участь у Освітньому Кластері ЮНІСЕФ, провели стратегічні зустрічі з представниками місцевої влади та дали інтерв’ю у місцевих ЗМІ.

Так, 19 червня 2017 року у Краматорську (Краматорська міськрада) відбувся прес-брифінг громадської організації "Фонд "Відкрита політика", департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України та Донецької ОДА, присвячений старту вступної кампанії 2017 для абітурієнтів з Донбасу і Криму та початку роботи Освітніх Центрів (ОЦ) "Донбас-Україна", "Крим-Україна" на базі переміщених ВНЗ, а також на базі університетів, розташованих на підконтрольній українській владі території Донецької і Луганської областей.

Спікери: заступник голови Донецької ОДА СТОКОЗ Ігор Сергійович, керівник ГО "Фонд "Відкрита політика" ЖДАНОВА Ірина Анатоліївна, завідувач сектору переміщених вищих навчальних закладів департаменту вищої освіти МОН КРЕТОВИЧ Світлана Сергіївна.

Зокрема, на брифінгу були озвучені умови та особливості вступу-2017 до вищих навчальних закладів (ВНЗ) абітурієнтів з Донбасу та Криму. Була роз’яснена спрощена процедура вступу через Освітні Центри (ОЦ) "Донбас-Україна", "Крим-Україна" у т.ч. без ЗНО.

Також ЖДАНОВА І. А. та КРЕТОВИЧ С. С. у рамках поїздки відвідали та перевірили роботу 11 Освітніх Центрів «Донбас-Україна» у Донецької області та дали інтерв’ю ЗМІ .

21 червня відбулася зустріч з губернатором Донецької області ЖЕБРІВСЬКИМ Павлом Івановичем та його заступником СТОКОЗОМ Ігорем Сергійовичем, на якій Фонд «Відкрита політика» надав пропозиції щодо покращення ефективності проведення інформаційної кампанії щодо освіти та вступу дітей із зони АТО, сірої зони та тимчасово неконтрольованих територій до ВНЗ України по прощеній процедурі через Освітні Центри.

22 червня відбулася селекторна нарада спільно з ДСНС за участі начальника Управління у справах сім'ї та молоді Донецької ОДА ЗОЛКІНОЇ Лілії Іванівни та Освітніх Центрів «Донбас-Україна».

Також 22 червня ЖДАНОВА Ірина Анатоліївна спільно з КРЕТОВИЧ Світланою Сергіївною взяли участь у зустрічі Освітнього Кластеру ЮНІСЕФ у Слов’янську, де Фонд «Відкрита політика» презентував проект з дистанційного навчання «Відкритий центр дистанційної освіти GREEN STREAM» та надав конкретні пропозиції до гуманітарного плану дій. А саме: пропозиції по забезпеченню водою Освітніх Центрів в сірій зоні (у місті Торецьк - Донбаський державний коледж технологій та управління на базі 9 кл.); технічній допомозі школам, що здійснюють дистанційне навчання; пропозиції щодо допомоги в проведенні інформаційної кампанії про роботу Освітніх Центрів та «гарячої лінії» з питань освіти.

Також на Кластері були озвучені і питання до УВКБ ООН щодо дозволу на розміщення на їх площах на КПВВ соціальної реклами: листівок і постерів, як здобути здобути українську освіту.

У свою чергу, КРЕТОВИЧ Світлана Сергіївна розповіла про потреби Освітніх Центрів і спрощений механізм вступу до українських ВНЗ абітурієнтів із зони АТО, сірої зони та тимчасово непідконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей.

Не мало важливим є і те, що на зустрічі Освітнього Кластеру було погоджено необхідність розширення співпраці Фонду «Відкрита політика» з організацією Save the Children in Ukraine і ЮНІСЕФ.

Далі 22-23 червня ЖДАНОВА І. А. та КРЕТОВИЧ С. С. перевірили роботу 6 Освітніх Центрів «Донбас-Україна» у Луганській області (3 – у Кременній, 2 – у Рубіжному та Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля у Сєвєродонецьку, де працює «гаряча лінія» з питань освіти для громадян з Донбасу та Криму Фонду «Відкрита політика».

У Сєвєродонецьку також відбулися зустрічі з губернатором Луганської області ГАРБУЗОМ Юрієм Григорійовичем, його заступником ЛІШИК Ольгою Петрівною та директором департаменту освіти і науки СТЕЦЮКОМ Юрієм Вікторовичем, на яких були озвучені підсумки моніторингу роботи Освітніх Центрів, інформаційної кампанії в регіоні.

Також окремо відбулася зустріч з директором департаменту освіти і науки Луганської ОДА, Освітніми Центрами «Донбас Україна» та керівниками ВНЗ регіону.

На відповідних зустрічах, як у Донецькій, так і Луганській областях Фонд «Відкрита політика» надав місцевій владі конкретні пропозиції. А саме:
1. Державним органам більш активно моніторити стан проведення інформаційної кампанії
2. Накласти мораторій до 30 вересня (на період роботи Освітніх Центрів) на процедуру перереєстрації пенсіонерів.
3. Залучити капеланів, які працюють у сірій зоні (від Міноборони) до інформування про освіту.
4. Розмістити постери про освіту на порожніх рекламних площах поруч з блокпостом в Макарово, а також в Бахмутівці та інших населених пунктах Луганської та Донецької областей вздовж дороги до КПВВ.
5. На блокпостах можна також з перевіреним документом (паспортом) віддавати листівки.
6. На КПВВ давати оголошення-аудіоролики про спрощену процедуру вступу, державну цільову програму підтримки студентів ВПО, телефони «гарячої лінії» в регіоні. Ці інформаційні продукти зроблено Фондом "Відкрита політика" і мають статус соцреклами.
7. Розмістити постери в АТП, на автовокзалах, в автобусах, які прямують від КПВВ у населені пункти на контрольованій території, більш активно залучати військово-цивільні адміністрації районів, де знаходяться КПВВ, до поширення інформації: розміщення постерів, роздача листівок.
8. Вирішити гуманітарні проблеми Освітніх Центрів, які знаходяться у сірій зоні: зокрема потреби відновлення водопостачання, ремонту гуртожитків.
9. Розмістити соціальну рекламу у відділеннях Ощадбанків, пенсійного фонду, соцслужбах, на площах банерів , які є по дорозі на КПВВ.
10. Більш активно транслювати в місцевих ЗМІ аудіоролики та анімаційні ролики про освіту.
11. Розмістити відповідну рекламу в місцевій пресі.
12. Проводити регулярні селекторні наради з працівниками Освітніх Центрів, інформаційними управлінням, журналістами на базі ДСНС.
13. Більш активно залучати студентів навчальних закладів на базі яких працюють Освітні Центри до інформаційної кампанії (з врахуванням питань безпеки).
15. Вирішити питання спрощеної процедури перетину лінії зіткнення для абітурієнтів, які їдуть в Освітні Центри. На КПВВ впродовж роботи ОЦ необхідний окремий прикордонник, який би працював з абітурієнтами.
16. Додати рейси автобусів, які прямують з КПВВ на період вступної кампанії. Відновити рейсові сполучення між Майорськом і м. Торецьк та іншими містами Донецької області ( сполучення обмежено – є лише з м. Бахмут). Це все створює великі бар'єри у забезпечені рівного доступу до якісної освіти громадянам, які проживають в сірій зоні та на тимчасово непідконтрольних українському Уряду територіях Донбасу.

В рамках робочої поїздки керівник Фонду «Відкрита політика» та завідувач сектору переміщених ВНЗ МОН розповіли на місцевому телебаченні про те, як абітурієнти з Донбасу та Криму можуть вступити в українські виші (університети, технікуми) та профтехучилища: механізм спрощеного вступу, державне замовлення, державна цільова програма підтримки студентів ВПО та багато іншого.

У Луганській та Донецькій областях також були здійснені поїздки на КПВВ http://openpolicy.org.ua/news/111/ з метою інформування громадян про можливості здобути освіту в Україні, у т.ч. і без українського паспорту та атестата/свідоцтва (документів про освіту державного зразка).

Читайте також про Освітні Центри в Урядовому кур'єрі: Прізвища абітурієнтів з Криму й Донбасу зашифрують

Крім того, 20-22 червня у Святогірську (Донецька область) Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН, Інститутом модернізації змісту освіти, Управлінням освіти і науки Донецької ОДА та Донецьким обласним ІППО провели семінар та дводенний тренінг з дистанційного навчання для вчителів та адміністрацій шкіл Донецької та Луганської областей за підтримки Посольства Франції в Україні.

З умовами вступу-2017 осіб з тимчасово непідконтрольних територій, сірої зони та тимчасово окупованого Криму можна ознайомитися за посиланням.

Перелік ОЦ розміщено на сайті Доступна освіта: dostupnaosvita.com.ua.

Довідково

УВАГА! З 15 травня «гарячі лінії» з питань освіти Фонду "Відкрита політика" почали працювати у Краматорську, Сєвєродонецьку та Херсоні.

Краматорськ

0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 066 113 93 75
+38 097 904 71 91

Сєвєродонецьк

0 800 50 45 11 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 099 345 20 76
+38 097 983 65 31

Херсон

0 800 50 45 70 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 097 983 65 91
+38 095 875 74 99

«Гаряча лінія» Фонду "Відкрита політика" у Києві

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!

Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita).

Консультаційні телефонні лінії працюють у будні дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00.

Не зупиняйтесь перед своєю метою!

Освіту – кожному!