+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

news-photo

Летить чи свистить? Освіта в прифронтових школах

05/08/2021 20:17

Ірина Жданова, засновниця ГО "Фонд "Відкрита політика", засновниця Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова, кандидатка історичних наук:

 

Я знаю, що по всім правилам інформаційної кампанії тут має бути пост про вступну кампанію. Адже 21 липня - інформаційний привід. Закінчився дедлайн подачі документів на бюджет через Освітні центри "Донбас/Крим - Україна". Але цей пост має багато букв не про вступну кампанію 2021 для тимчасово окупованих територій, а  про стратегію. Стратегію розвитку освіти для тимчасово окупованих територій і в прифронтових громадах. Які 3 ключові повідомлення?

 

1. Інформаційну війну рф ми програли. На сьогодні. Потрібно змиритись з тим, що все менше буде тих, хто хоче вчитись на дистанційній освіті в школах України  і все більше тих, хто - на екстернаті. Щоб просто отримати документ державного зразка.

 

2. Все більше буде тих, хто скористається процедурою спрощеного вступу через Освітні центри "Донбас/Крим -Україна". Мотивація? Жити на безпечних територіях, мати роботу за кордоном або в Україні. Для цього треба отримати український диплом. Ні, вони не "за" Україну, вони просто втомились від війни. Фентезі про матінку-рф скінчилось… Одночасно, Україну вони сприймають  в кращому випадку як мачуху, в гіршому - як ворога. І лише одиниці - свідомо обирають цінності незалежної України. За ними підтягуються і батьки.

 

3. Надія на швидкий мир є примарною. Примирення буде довгим, а перемир’я в найближчі часи не чекати. "Північний потік" це не фантезі, а ті реалії, які мають бути у фокусі уваги міжнародної політики України…

 

Читати повністю в авторській колонці на «Інтерфаксі»