+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Ірина Жданова: «Документи, напрацьовані під час тренінгу, забезпечать інституційну сталість Освітніх Центрів «Донбас/Крим-Україна»

24/05/2021 14:57

21 травня у Міжнародній зеленій школі завершилася перша сесія тренінгу «Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна»: особливості вступної кампанії-2021» для керівників та працівників Освітніх Центрів, закладів вищої освіти, коледжів та професійно-технічних навчальних закладів.   

 

Організатором заходу є «Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». 

 

У першій сесії взяли участь 20 освітян з навчальних закладів Донецької, Луганської, Харківської, Херсонської, Одеської, Чернігівської, Кіровоградської областей та Києва. 

 

Програму тренінгу було сформовано таким чином, щоб кожен навчальний модуль містив якомога більше прикладної корисної інформації, якою можуть скористатися Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна» під час вступної кампанії-2021. 

 

Учасників та учасниць тренінгу ознайомили з новою нормативно-правовою базою та процедурою спрощеного прийому через Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна» у 2021 році. Світлана КРЕТОВИЧ, начальник Головного управління вищої освіти і освіти дорослих Директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України, говорила про обмін досвідом ведення документації Освітніх Центрiв. Віталій НОСОК, державний експерт експертної групи з питань вищої освіти і освіти дорослих Головного управління вищої освіти і освіти дорослих Директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти і науки України, розповiв про особливості внесення інформації про вступників за спрощеною процедурою у ЄДЕБО.  

 

Про особливості промоції Освітніх Центрів  «Донбас/Крим-Україна» у закладах освіти, цифровий маркетинг, розробку комунікаційних стратегій, інформаційних продуктів та медіа-планів ОЦ учасникам тренінгу розповіла Алла ЗІНЧЕНКО, PR менеджер ГО «Фонд «Відкрита політика», доцент кафедри зв'язків із громадськістю Національного університету «Києво-Могилянська академія».  З менеджментом у «хмарах» SCRUM оффлайн та онлайн, використання Google диску, робота з Google документами та календарем, освітян познайомила Ірина ЖДАНОВА, виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика». 

 

Крім того, під час тренінгу Фонд презентував «Методичний посібник до роботи урядової та регіональної гарячих ліній, освітніх центрів під час вступної кампанії-2021» та результати моніторингового дослідження Фонду  «Таємний клієнт ОЦ» з аналізом інформації для абітурієнтів з ТоТ на сайтах закладів освіти.

 

Учасники відпрацювали потужну навчальну програму, закріпивши теоретичні знання тематичними практичними заняттями та брейнштормами. 

 

За словами Ірини ЖДАНОВОЇ, дуже корисною стала робота малих груп у Освітньому кафе, де представники Освітніх Центрів, які працюють з 2016 року, ділилися досвідом з колегами зі щойно створених ОЦ. 

 

І, нарешті, одним із найважливіших надбань тренінгу стало напрацювання пакету документів, призначених для систематизації алгоритмів діяльності  Освітніх Центрів. 

 

«Тренінг розглядався, зокрема, ще й як можливість напрацювати певну методику, алгоритми роботи Освітніх Центрів, які нададуть їм інституційну пам'ять. Щоб документи, які нам з учасниками вдалося врешті фіналізувати, стали валізою з інструментами, які зможуть використовувати Освітні Центри, незалежно від того, які там працюватимуть команди, ми організували роботу освітнього кафе у форматі брейнштормів. В результаті отримали «валізу» з інструментами для роботи, матеріали, які вже передано усім учасникам тренінгу, – говорить Ірина ЖДАНОВА. 

До переліку сформованого пакету документів увійшли:

 

  • Аналіз успішних кейсів та помилок у роботі Освітніх Центрів, шляхи мінімізації ризиків. 

  • Дорожня карта створення Освітнього Центру.  

  • Рекомендації щодо розміщення матеріалів  про Освітні Центри на сайтах навчальних закладів і структура лендінгової сторінки ОЦ. 

  • Ведення документообігу в Освітньому Центрі. 

  • Рекомендації до методичного посібника для консультантів Урядової гарячої лінії і працівників ОЦ.

  • Алгоритм роботи та детальний розпис функціоналу працівника Освітнього Центру.

 

На абсолютну більшість учасників тренінгу п’ятиденний інтенсив справив колосальне враження, яке всі одностайно назвали «вау-ефектом». До речі, позитивних емоцій до успішного й результативного навчання додала ще й унікальна «антистресова валіза» – щоденні руханки, прогулянки, танці, співи, знайомство з українськими традиціями, творчі майстер-класи. 

 

«Надзвичайно насичена та корисна програма тренінгу! Окремо хотілося б відзначити методичні рекомендації для працівників Освітніх Центрів, які створили експерти Фонду «Відкрита політика», – зазначила Юлія МАРТОВА, відповідальний секретар приймальної комісії, відповідальна особа за освітній центр «Донбас-Україна» Бахмутського педагогічного фахового коледжу. 

 

«Ідеально сплановані дні – і в плані навчання, і в плані «антистресової валізи». І знання, і чудовий релакс надихатимуть на плідну роботу під час вступної кампанії», – приєдналася до вражень колеги Вікторія ДОРОШЕНКО, заступник директора з виховної роботи Донбаського державного коледжу технологій та управління. 

 

«Я тепер знаю, як правильно створювати сайт, це дуже корисна навичка не тільки для ОЦ, а й для навчального закладу. Загалом, дуже приємно, що маємо острівець, де ми можемо зібратися і отримати можливість не тільки чомусь навчитися, але й доторкнутися до витоків української культури та мистецтва», – поділилася Юлія ПАВЛОВА, член приймальної комісії Луганського національного аграрного університету. 

 

«Дуже сподобалося, що на таких тренінгах ми маємо змогу поспілкуватися з представниками Міністерства освіти та науки України. Можемо поставити питання і отримати чіткі відповіді. Така ефективна комунікація між нами призводить до покращення роботи Освітніх Центрів та, відповідно, дає можливість відкривати двері до українських закладів освіти дітям з тимчасово окупованих територій», – зауважив Володимир КОРОЛЬ, керівник освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» Ніжинського державного університету ім. М. Гоголя.

 

«Щиро дякую організаторам тренінгу за відчуття наповненості – інтелектуальної, емоційної, фізичної, духовної. І окремо дякую колегам-учасникам – це був колосальний обмін енергетикою! Все, що ми засвоїли, будемо доносити до наших колег, передавати знання, реалізувати у власній роботі», – додала Тетяна КАЗАКОВА, керівниця освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» Херсонського державного університету. 

 

«За час тренінгу я назбирала власну «валізу знань та емоцій». Навички роботи з інструментами Google, лекції про «нормативку» та особливості внесення інформації про вступників до ЄДЕБО, про гендерну рівність та соціальну інклюзію, обмін досвідом з колегами – для моєї роботи кожен кейс надзвичайно цінний. Окремо хочеться подякувати за запрошення до цього прекрасного куточку карпатської землі, до Міжнародної Зеленої школи, де гармонійно поєднуються природа, технології і наука, навчання та відпочинок», – підсумувала Яна КИРИЧЕНКО, член приймальної комісії Харківського національного педагогічного університету ім. Г. С. Сковороди.

 

 Щоденники із найяскравішими моментами тренінгу та враженнями учасників першої сесії тренінгу «Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна»: особливості вступної кампанії-2021» можна переглянути на Facebook-сторінці Фонду «Відкрита політика» за посиланнями: 

 

День другий, 17 травня

День третій. 18 травня.

День четвертий. 19 травня. 

День п’ятий. 20 травня. 

Фінал. 21 травня.