+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

news-photo

Вступникам з ТОТ: складання ЗНО не позбавляє права на спрощений вступ через освітні центри

29/04/2021 14:14

До уваги абітурієнтів та їх батьків з тимчасово окупованих територій (ТОТ) України! 

 

Інформація про те, що діти, які проживають на ТОТ та навчаються дистанційно у закладах середньої освіти на підконтрольних територіях, взявши участь у ЗНО, втрачають можливість вступати в українські виші за спрощеною процедурою через освітні центри (ОЦ) «Донбас/Крим-Україна», не відповідає дійсності. Така можливість залишається. Складання ЗНО для учнів з ТОТ є додатковим вектором для вступу.  

 

Докладно це пояснює начальник головного управління вищої освіти і освіти дорослих Директорату фахової передвищої та вищої освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович. 

 

– Дитина, яка фактично проживає на тимчасово окупованих територіях та при цьому дистанційно навчається у визначених закладах середньої освіти на підконтрольних територіях й отримує документ державного зразка про здобуття середньої освіти, може на загальних підставах здавати ЗНО. І далі, набравши необхідну кількість балів, вступати до обраного закладу вищої освіти на загальних підставах. Якщо ж бали, отримані за результатами ЗНО, на думку вступника не дозволяють вступити до вишу, він може скористатися траєкторією вступу через освітні центри «Донбас-Україна» чи «Крим-Україна» за квотою 2, – наголошує Світлана Кретович. – Потрібно обрати спеціальність і навчальний заклад та звернутися до відповідного освітнього центру. Далі, маючи запрошення закладу вищої (фахової передвищої) освіти, на базі якого створений освітній центр, потрібно приїхати в освітній центр, щоб особисто подати заяву та заповнити освітню декларацію. Потім на базі освітнього центру абітурієнту потрібно скласти два іспити державної підсумкової атестації – українську мову та історію України, а також один профільний вступний іспит, який встановлює заклад освіти. Вступаючи через освітній центр, вступник може подати 5 заяв у обраному закладі освіти на різні спеціальності. Подавати  заяви можна лише в один освітній центр.

 

Зверніть увагу! 

 

  • Освітні центри працюватимуть з 7 червня до 24 вересня 2021 року. 

  • Подати документи для вступу на бюджет потрібно до 20 липня* 2021 року (до цієї дати необхідно скласти іспити). 

*Дати можуть змінюватися з урахуванням епідемічної ситуації та карантинних обмежень, слідкуйте за оновленнями на сайтах https://mon.gov.ua/ua та https://dostupnaosvita.com.ua/

  • З метою безпеки прізвища абітурієнтів та зарахованих студентів шифруватимуться. 

 

Корисні посилання для абітурієнтів: 

 

Перелік освітніх центрів 2021 року. 

Покрокова інструкція зі спрощеної процедури вступу. 

Безкоштовні уроки з української мови та літератури, історії України та математики, які допоможуть підготуватися до вступу.