+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

5 листопада Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литовської республіки в Україні провів вебінар

26/11/2020 11:39

5 листопада Фонд «Відкрита політика» за підтримки Посольства Литовської республіки в Україні провів вебінар «Міжнародні практики: співпраця університетів і шкіл у впровадженні інноваційного дистанційного STEAM  навчання».


Учасниками вебінару стали   освітяни з України і Литви.  До дискусії з вчителями гімназії ім. Ю. Дабкевичюса і університету Вітовта Великого долучились  26 вчителів шкіл, викладачів з переміщених університетів, з коледжів, громадських організацій з міст Рубіжне, Велика Новосілка, Старобільськ, Торецьк, Селідове, Маріуполь, Краматорськ, Українськ, Слов’янськ, Харків, Вінниця, Київ: Луганського національного університету ім. Тараса Шевченка, Луганського національного аграрного університету, Донецького національного університету ім. В. Стуса, Краматорського фахового коледжу технологій та дизайну, Приазовського державного технічного університету, школи №2 м.Торецьк, школи – дитячого садку м.Рубіжне, Нескучненської школи ім. М. Корфа, Селидівських шкіл №6 та №12, Слов’янської школи №1, а також з громадської організації «Християнська служба порятунку», Харківського гідрометеорологічного технікуму, Центру професійного розвитку педагогічних працівників.


Спікери:

Ірина ЖДАНОВА – виконавча директорка Фонду «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею імені Клима Чурюмова, канд. істор. наук

Саулюс МІЦКЕВІЧУС, декан природничого факультету університету Вітовта Великого, професор, м. Каунас (Литва)

Гядиминас ЧАПКАУСКАС – вчитель гімназії ім. Ю. Дабкевичюса, м. Каунас (Литва)

Юргіта МАЙРОНІЕНЕ – вчителька литовської мови гімназії  ім. Ю. Дабкевичюса, м. Каунас (Литва)


Повне відео вебінару :https://www.youtube.com/watch?v=9hPFLYLgM1E


Ірина ЖДАНОВА, виконавча директорка Фонду «Відкрита політика», засновниця наукового ліцею ім. Клима Чурюмова, канд. істор. наук:

«Місія нашого наукового ліцею – це вчити і вчитись бути людиною, любити науку, космос, Україну та світ. Ми хочемо, щоб у школярів зберігався живий інтерес до вивчення природи та світу. Це наша глобальна задача. Онлайн освіта - це освіта майбутнього , діти вже давно живуть в хмарах. І ми маємо бути гнучкими до їх запитів. А також вчити і вчитись разом з ними в діджітал просторі.

В часи війни та епідемії ми знаходимо нові можливості обміну досвідом і навчання. Реалізувати академічну мобільність і обмін досвідом як діджитал мобільність. Є безліч можливостей для навчання. Якщо ми вже сьогодні говоритимемо батькам про можливості навчання через європейські обміни – це сильно мотивуватиме дітей краще вчитись». 

Своїми порадами та лайфхаками поділитись і литовські освітяни.


Гядимінас ЧАПКАУСКАС, вчитель гімназії ім. Ю. Дабкевичюса, м. Каунас (Литва):

«Найважливішими у нашій роботі є учні. Не адміністрація школи чи батьки. Наскільки можливо, ми намагаємось донести учням інформацію максимально доступно. При вивченні природи чи біології ми «виходимо в поле»: дивимось на ріки, на болотисті місцевості. В дистанційній освіті намагаємось повторити те ж саме: нашим учням задаються дослідницькі проєкти: від вивчення оточуючого середовища до аналізу планет.

Як вчитель природничих наук я намагаюсь навчити учнів саме дослідницькій роботі. Зазвичай, наша пізнавальна діяльність включає три етапи. Перший – визнання певної проблеми, по науковому її трактуємо. Потім ми проводимо дослідження, можливо експерименти. І найважливіше – здійснюємо зміни через реалізацію певного проєкту».


Саулюс МІЦКЕВИЧУС, декан природничого факультету університету Вітовта Великого, професор, м. Каунас (Литва):

«Ми співпрацюємо з багатьма університетами України, надаємо можливість отримати подвійний диплом. Якщо студент здобуває ступінь бакалавра – він має провести не менше одного навчального року в нашому університеті. Якщо здобуває ступінь магістра – термін навчання скорочується до одного навчального семестру. Решту часу студенти проводять в своєму рідному університеті.

У нас було дві магістрантки зі Сходу, які отримали подвійні дипломи. Один в Донецькому університеті ім. В. Стуса, а другий при університеті Вітовта Великого на факультеті екології. Це було навчання за грантові кошти, зараз ці дівчата вже здобувають науковий ступінь у нашому університеті. У нас багато студентів з України за програмами від Литовського уряду або від конкретних університетів.


Юргіта МАЙРОНІЕНЕ, вчителька литовської мови:

«З дистанційним навчанням ми маємо чимало проблем. Багато батьків відчувають сильний стрес. Нам, як вчителям, важливо тримати зв’язок із батьками в режимі онлайн. Успішність учнів може знизитись, адже учні опинились вдома і вони намагаються справитись з новим форматом навчання. Їхня адаптація – спільна робота вчителів та батьків. 

Буває, підводить техніка: інтернет може пропадати, а гаджети не працюють як потрібно. Вчителю потрібно бути креативним аби зацікавити дітей. Для прикладу, на стіні свого дому я облаштувала шкільну дошку, на якій писала під час онлайн-уроків. Я маю трьох синів. Часто доводиться лягати спати о 2 годині ночі і прокидатись о 6. Вчительство – це не робота, це спосіб життя».


Дякуємо учасникам за активність та публікуємо декілька відгуків:


Іван Резніченко, Луганський національний аграрний університет:

“Дякую велике за сьогоднішній захід, було дуже цікаво. Наприкінці було озвучено ідею щодо створення окремої платформи Moodle для українсько-литовських освітніх проектів. Зі свого боку можу запропонувати технічну та методичну допомогу: свого часу я доволі довго працював в саме ДонНУ і займався дистнаційною освітою. Зараз займаюсь майже тим самим в Луганському національному аграрному університеті”


Галина Канафоцька, м.Київ:

“Дуже гарна ідея щодо спільної платформи по навчанню учасників наших зустрічей, Подяка спікерам за відкритість доступу до свого досвіду і бажання подальшої співпраці! ”


Тетяна Литвинкович, м. Слов’янськ: 

“Дякую за цікавий виступ з практичними порадами!”


Ольга Орлова-Курилова, Харків: 

“ Дякуємо за корисну, цікаву інформацію, приємну, цікаву зустріч. Сподіваємося отримати контакти та лінки для учасників вебінару. Всім присутнім здоров'я.”


Переглянути онлайн-трансляцію вебінару можна тут: https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation.


Цей проєкт є продовженням попередніх 2 проєктів за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні, спрямованих на покращення якості дистанційної освіти і підвищення кваліфікації вчителів з районів, які постраждали від війни. Також проєкт  “Якісну дистанційну освіту - кожному!" Литовсько-Українські Science & Digital [no] Schools для освітян з постконфліктних регіонів України” реалізує домовленості з навчальними закладами Литви.  Вони були досягнуті під час переговорів  у Вільнюсі і Каунасі в березні 2020 року під час програми з професійної мобільності виконавчою директоркою фонду - Іриною Ждановою ( в рамках програм з підтримки професійної мобільності за фінансової підтримки Європейського Союзу в рамках програми House of EuropeНімецький Культурний центр Гете Інститут) .


Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» 

+38 098 079 69 73 (Viber, Whatsapp, Telegram)

+38 095 200 85 73 (в т. ч. для людей з порушеннями слуху)

(Viber, Whatsapp, Telegram)

Skype Доступна освіта


Підписуйся на наш телеграм-канал https://t.me/dostupnaosvita 

Instagram - https://instagram.com/openpolicyfoundation

Дізнайся більше на сайті: https://dostupnaosvita.com.ua


Телефони «гарячої лінії» з питань освіти для мешканців ТОТ:

УРЯДОВА: 0-800-504-425

РЕГІОНАЛЬНА у м. Краматорськ: 0-800-504-522


+38-066-113-9375

+38-097-904-7191

ФОНД “ВІДКРИТА ПОЛІТИКА”