+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Ірина Жданова, Фонд «Відкрита політика»: Ми повинні об’єднатися заради інтеграції молоді з тимчасово окупованих територій

21/08/2020 14:01

Ірина Жданова, Фонд «Відкрита політика»: Ми повинні об’єднатися заради інтеграції молоді з тимчасово окупованих територій 


З кожним роком збільшується кількість випускників, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму і Донбасу та бажають отримати вищу освіту в українських навчальних закладах. Для допомоги цим дітям держава і громадський сектор мають об’єднати зусилля, переконана виконавча директорка ГО Фонд «Відкрита політика», засновниця Наукового ліцею Клима Чурюмова Ірина Жданова.


На пресконференції в «Укрінформ» вона разом із колегами Світланою Кретович, начальником головного управління вищої освіти Міністерства освіти і науки України,  Маріанною Вільшинською, заступницею директора Урядового контактного центру. Ірина Жданова  презентувала гарячу лінію з питань освіти для мешканців ТОТ,  розповіла як налагодити «мости миру» між українцями, що опинилися по різні боки лінії розмежування.


«4 роки наш Фонд забезпечував роботу гарячої лінії з питань освіти для тимчасово окупованих територій. За цей час ми прийняли понад 7,5 тисяч таких дзвінків. Це не лише цифри, за кожною із них – доля конкретної людини», - каже Жданова.


З лютого 2020 року завдяки співпраці Фонду «Відкрита політика» із Кабінетом Міністрів, Міністерством освіти та іншими відомствами, гаряча лінія працює вже як урядова. Телефон : 0 800 504 425


«Ми підписали меморандум про співпрацю. Я знаю, що багато хто сьогодні не вірить в співпрацю держави і громадськості, але я переконана: ми маємо об'єднатися навколо спільних цінностей. 


Сприяти більш активному спілкуванню з молоддю з тимчасово окупованих територій, посилити процес їхньої інтеграції», - наголосила очільниця Фонду. 


Про необхідність цього говорять і цифри. Наприклад, в Луганській області у 2014 році лише 21 школярів навчались екстерном, а цьогоріч таких школярів вже 1 243.


В липні 2020 за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID USAID - US Agency for International Development розпочався проєкт «Доступність освіти для студентів з непідконтрольних уряду територій». Він займається просуванням гарячої лінії, допомагає школчрам  отримати дистанційне навчання, підготуватися до вступу та надає всебічну інформацію щодо всіх процедур.


В рамках цього проєкту у 2020-2021 роках пройде ціла інформаційна кампанія щодо можливостей дистанційного навчання в школах,  вступу до вишів України для мешканців  з тимчасово окупованих територій, відбудеться навчання , технічна підтримка гарячої лінії, будуть розроблені додатки тренажери з підготовки до ДПА з математики і української мови  для смартфонів  та багато іншого.


Виконавча директорка фонду «Відкрита політика» також наголосила на необхідності використовувати кошти гуманітарної допомоги на технічне забезпечення шкіл в районах, які постраждали від війни: закупівлю серверів у школи, оптоволоконний інтернет, ліцензовані платформи тощо.


«Оптоволоконний інтернет має бути в кожній школі. Сьогодні це ключове питання в забезпеченні доступу до освіти. Треба пам’ятати, що війну виграють не генерали, а вчителі», - зазначила Жданова.


#СхідМожливостей

#доступнаосвіта

#USAID

#тебетутчекають