+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Вступна кампанія для жителів Донбасу та Криму: цього року кількість вступників збільшилася вдвічі

17/10/2019 21:32

Вступна кампанія для жителів Донбасу та Криму: цього року кількість вступників збільшилася вдвічі 


За 4 роки роботи Освітніх Центрів (далі - ОЦ) “Крим-Україна”, “Донбас-Україна” кількість вступників з окупованих територій збільшилася майже вдвічі. Так, у 2016 понад 850 абітурієнтів з Донбасу та 153 – з Криму вступили в українські виші за спрощеною процедурою. У цьому році кількість абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Донецької і Луганської областей (далі - НПУТ), територій вздовж «лінії розмежування» збільшилася до 1 600, з Криму  - до 265.


Про результати вступної кампанії-2019 та роботу гарячої лінії 4 жовтня під час прес-конференції в Міністерстві освіти і науки України розповіли Ганна Новосад, Міністр освіти і науки, Світлана Кретович, начальник головного управління вищої освіти Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН та Ірина Жданова, виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика».


«Цього року освітні центри працювали з 3 червня до 27 вересня. Загалом ми спостерігаємо постійне збільшення кількості дітей, які вступають в українські виші як через центри “Крим-Україна”, так і через центри “Донбас-Україна”. Зазначу, що вступ абітурієнтів з Криму та Донбасу – це завжди перепони зі сторони Російської Федерації, яка окупувала ці території. Усе це спричиняє те, що кількість дітей, які мають доступ до української освіти, все одно не є високою. Тому ми маємо низку заходів задля захисту потенційних вступників. До них, наприклад, належить шифрування особистих даних в наказах про зарахування», – розповіла Ганна Новосад.


Результатами роботи гарячої лінії з питань освіти для жителів Донбасу та Криму поділилася Ірина Жданова, виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика».


За 4 роки роботи на гарячій лінії було прийнято понад 41 тис. дзвінків, з них 6,5 тис. зі Сходу, 1,5 тис. - з Криму. 70 % дзвінків у 2019 році стосувалося саме спрощеної процедури вступу. Серед іншого цікавилися дистанційною освітою, поновленням дипломів та атестатів.


Більше інформації про результати роботи гарячої лінії:  http://openpolicy.org.ua/news/351/

 

«Гаряча лінія Фонду «Відкрита політика», яка працювала на період вступної кампанії спільно з МОН, прийняла рекордну кількість дзвінків: за 1,5 місяці -1,5 тисячі дзвінків зі Сходу. Це втричі більше, ніж минулого року»,  - додала Ірина Жданова.


Також вона наголосила, що 2 вересня національна гаряча лінія у Києві припинила свою роботу, оскільки було припинено фінансування UNICEF Ukraine і не вирішено питання фінансування за рахунок державного бюджету.


«Фонд «Відкрита політика» протягом 8 місяців з початку 2019 року наполягав на зустрічі з керівництва ЮНІСЕФ та МОН для вирішення проблеми сталої роботи національної гарячої лінії з питань освіти для мешканців з окупованих територій. Проте така зустріч і відкрита дискусія досі не відбулася», - зазначила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика».


На думку Ірини Жданової, необхідно розпочати процес відкритого моніторингу формування освітніх потреб, який здійснює Освітній Кластер ООН в Україні, прозорого використання гуманітарних коштів, які спрямовуються на освітні потреби в надзвичайних ситуаціях.


У свою чергу, щодо гарячої лінії Ганна Новосад окремо озвучила позицію Міністерства:

«Дякую за поставлену проблему. Дійсно важливу. Зараз у нас нема розуміння: як має працювати гаряча лінія. Вочевидь, що це питання потрібно вирішувати якомога швидше. На мою думку, має бути державна підтримка інформаційних інструментів. Тому будемо підтримувати це. Вести з Мінфіном перемовини де знайти ці кошти. Я особисто звернусь до міжнародних організацій, яких в нас дуже багато. Які дуже часто мають великі проекти, в яких є непогані зарплати. І профінансувати гарячу лінію - це не є проблема. Це є абсолютно реалістичне завдання для них. Це не критика, а констатація факту…», - сказала Міністр освіти і науки України.


Світала Кретович більш детально розказала про роботу Освітніх Центрів. Так, у цьому році працювало 35 ОЦ “Крим-Україна” та 40 ОЦ “Донбас-Україна”.


«Цьогоріч вступники, які зверталися до освітніх центрів, найчастіше мали проблеми з отриманням довідки внутрішньо переміщеної особи. Загалом же освітні центри сприяли у безоплатному наданні місця в гуртожитку – як дітям, так і їхнім батькам, що їх супроводжували. Вони також розповідали, як проходить процедура отримання громадянства, отримання інших документів тощо. Тож ми дуже вдячні працівникам центрів за їхню роботу», – наголосила начальник головного управління вищої освіти МОН Світлана Кретович.


ТОП вишів, куди найбільше вступили через ОЦ “Донбас-Україна” виглядає таким чином:

1.Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля – 177 осіб;

2.Горлівський інститут іноземних мов ДВНЗ “ДДПУ” – 133 особи;

3.Приазовський державний технічний університет – 124 особи.


ТОП вишів, куди найбільше вступили через ОЦ “Крим-Україна” виглядає так:

1.Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського – 110 осіб;

2.Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана – 51 особа;

3.Національний університет "Львівська політехніка" – 24 особи;

4.Херсонський державний університет – 22 особи.

 

Для того, щоб скористатися спрощеною процедурою, вступнику треба було звернутися до ОЦ, заповнити освітню декларацію та скласти 3 вступні іспити – з української мови, історії України та профільного предмету (або творчий конкурс). Важливо, що вони НЕ мали надавати результати ЗНО, український паспорт чи атестат. Водночас, якщо абітурієнт все ж мав результати ЗНО чи український атестат, він теж міг вступити через ОЦ за спрощеною схемою.


Повне відео прес-конференції, 25 хв. можна переглянути за посиланням:  https://www.facebook.com/UAMON/videos/2618114118271522?sfns=mo