+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Інновації для миру: Фонд став учасником молодіжного форуму Мирополіс у Святогірську

23/09/2019 19:57

ГО «Фонд «Відкрита політика» і Міжнародна зелена школа імені К. Чурюмова 19-20 вересня стали частиною молодіжного форуму Мирополіс, організованого у межах Програми ООН з відновлення і розбудови миру. Він проходив на базі «Перлина Донеччини» у Святогірську. Учасниками заходу стали понад 180 молодих людей з Донецької і Луганської областей, а також активістів і молодіжних лідерів з інших регіонів. 


Метою Мирополісу було сприяння діалогу щодо миротворчості і соціальної згуртованості між молодими людьми, місцевими громадами та лідерами громадської думки.


Фонд «Відкрита політика» долучився до миротворчості за допомогою GreenSTREAM інновацій у відкритому дружньому digital просторі: комп’ютерне програмування, лабораторія кодування та мистецтво, астрономічні спостереження та дискусійний клуб біля ватри з горнятком запашного чаю під гітару. Ці локації працювали просто неба серед сосен, а учасники могли поміркувати, гойдаючись в гамаках. Ця модель організації навчального digital простору руйнує стереотипи і є інструментом формування збалансованості між життям в он-лайн і офф-лайн. Адже важливим є живе спілкування молоді і формування емоційного інтелекту.


У перший день, 19 вересня, після офіційного відкриття Форуму ввечері почав працювати Дискусійний клуб “Від екології душі - до екології Всесвіту”. Навколо ватри, з  чаєм, кавою, у гамаках та  пледах учасники розмірковували про цінності, про навички, які потрібні в 21 столітті. Точились теплі і душевні розмови про найдорожче з Іриною ЖДАНОВОЮ та Галиною КАНАФОЦЬКОЮ під супровід молодого, талановитого гітариста і  музиканта - Едуарда СМОЛЯКОВА. Про довіру і саморозвиток, про нове покоління і новий час, новi можливості і нові загрози, пов’язані із діджіталізацією і руйнуванням еко-систем на Землі і в Космосі. Про стартапи й інновації, про нестандартний освітній простір для молоді. 

На прикладі двох драматичних космічних місій: Apollo 13 і Columbia (на першій - космонавти повернулись живими, а з Columbia  - трагічно загинули) учасники разом з Іриною ЖДАНОВОЮ міркували про нестандартні рішення в надзвичайних ситуаціях, про вибір - діяти по протоколу чи діяти, щоб врятувати людину.

З Володимиром ВАСИЛЕНКО, астрономом-аспірантом Київського національного університету ім. Тараса Шевченка розмірковували про проблеми космічного сміття. Відбулися астрономічні спостереження зоряного неба, учасники могли побачити Юпітер з трьома супутниками, Сатурн, Місяць, помандрувати зоряним небом. 


У перший день форуму нашу локацію відвідало близько 40 осіб, які ділилися в кінці своїми приємними враженнями. А також Live-трансляцію у фб дивились в Рубіжному, Рочестері (США, НЙ), Києві. 


«Я надзвичайно щаслива, що кожен такий захід дарує зустрічі з людьми, з якими потім йдемо по життю. Я дякую нашій команді… Наша панель «Інновації  - для миру, молодь – для миру» - крутяцька! Мені подобається і назва заходу – «Мирополіс»… Розбудова миру – це дійсно ціла ком'юніті, цілий нетворкінг тих, хто хоче зробити цей поліс мирним. Для цього сьогодні мало бути просто розумним, а треба мати ще й емоційний інтелект», - виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук, засновниця Міжнародної зеленої школи ім. Клима Чурюмова Ірина ЖДАНОВА.

«Я здобула новий досвід з Вами (*ред. – молоддю). Ви є натхненням, яке дозволяє відповідати на Ваші мотивації перебування тут», - координатор Центру соціального лідерства, тренер-викладач, науковий консультант Галина КАНАФОЦЬКА.


ВРАЖЕННЯ МОЛОДІ

«Я вражений людьми, які сюди приїхали - говорять дуже правильні речі».
 

«Дякую за те, що Ви відверті, веселі. Я вже знаю, що поїду з гарними враженнями».

 

«Ці два дні – це гарні дні  у цьому місяці. Дуже класно, що ми так просто сиділи і співали пісні, пісню про солдата…»

 

«Дуже тепла атмосфера. Очі у всіх світяться. У молоді очі просто сяють. Посмішки».

 

«Таких вечорів: душевних, добрих з піснями розмов. Хочеться, щоб їх було більше».

 

Другий день був не менш цікавим, а головне – інноваційним. Ми зібрались у нашій Green STREAM лабораторії, знову серед сосен просто неба. На цьому воркшопі кожен учасник, об’єднавшись в команду, творив алгоритми. Результатом стали десяток фортепіан, клавішами яких були банани, буряки, картопля, кабачки. Комп’ютерне програмування може бути веселим. Крім того, учасники кодували і створювали ігри в програмі SCRATCH теж за допомогою творчих нестандартних рішень. 

Модераторами цієї панелі стали Ірина ЖДАНОВА та викладач Віктор МАКСИМЕНКО, а асистентами – студенти, Green STREAM-амбасадори з Первомайського індустріально-педагогічного коледжу (м. Рубіжне), які пройшли навчання в Міжнародній Зеленій Школі під час програми «Open GREEN STREAM” (Фонд «Відкрита політика» реалізує спільно з освітянами з різних країн-випускниками MASHAV (Ізраїль) з 2018 за підтримки Посольства Литви в партнерстві з Міністерством освіти і науки та Луганським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти).  Цей воркшоп не потребував особливих технічних здібностей, але  за допомогою Makey Makey  він дав можливість  відкрити в собі потенціал винахідника, програміста, митця і головне – отримати задоволення. 

Одночасно, команда Фонду розповідала про можливості отримати ІТ-освіту через Освітні Центри «Донбас-Україна», а аспірант Київського університету ім. Тараса Шевченка розповів про фізичний і радіофізичний факультети. Серед учасників Green STREAM лабораторії було чимало старшокласників, які мешкають вздовж «лінії розмежування», і вони активно задавали питання Green STREAM амбасадорам-студентам Освітніх Центрів.

Попри обмеження в реєстрації (організатори Форуму обмежили кількість учасників панелі Фонду “Відкрита політика” 8 особами), нашу лабораторію відвідало більше 30 учасників. Також залюбки кодували і спікери, організатори Мирополісу. 


ВРАЖЕННЯ МОЛОДІ

«Дуже гарні в мене враження. Тут позитивні у вас викладачі. З ними не скучно, вони до мене близькі і з ними можна розмовляти легко. Я їх не соромлюсь...»

«Я відчуваю, це (кодування через Makey Makey ) неможливо робити без посмішки».

 

А ще наша Green STREAM амбасадорка Софія ДУШЕВСЬКА (з Луганського національного педагогічного університету ім. Тараса Шевченка, м. Старобільськ) встигла взяти невеличке інтерв’ю у Павла ЗАМОСТЯНА, організатора Мирополісу, заступника представника Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні та дізнатися про майбутнє молодіжного форуму.

«Ми пробуємо робити цікаво. А ось наскільки такий формат цікавий – ми будемо питати у учасників, нашої молоді. Я їм по-доброму заздрю, оскільки  у них такі можливості і море ідей для того, щоб бути успішними і реалізувати мрію… Мирополіс  - це платформа для спілкування молодих людей, яка збережеться тут (*ред – на Донеччині), а можливо згодом і розповсюдиться по Україні».

Також Павло ЗАМОСТЯН розказав, що знає про нашу Міжнародну зелену школу і побажав їй здійснення мрій в успішній країні.

«Я про Міжнародну зелену школу знаю і навіть підписаний на неї у  Фейсбуці. Там купа цікавих проектів і молодь з Донеччини теж була в Космачі». 

Також на форумі багато говорили про захист прав і свобод людини, молодіжне лідерство, взаємоповагу та соціальну згуртованість.

Фонд «Відкрита політика» безмежно вдячний за запрошення Фонду Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine та за допомогу в організації амбасадорам Міжнародної зеленої школи, Лілії ЗОЛКІНІЙ, Директору Управління у справах сім’ї та молоді Донецької ОДА, адміністрації  “Перлина Донеччини”, Освітнім Центрам Донбас-Україна  Первомайський індустріально-педагогічний коледж, Луганський національний педагогічний університет ім. Тараса Шевченка, Посольству Литовської республіки та усім причетним.

 

Панель «Наука та інновації - для миру) на Форумі Мирополіс ініціював Фонд «Відкрита політика». Було проведено серію зустрічей та підготовлено аналітичні матеріали. Успішна адвокація в поєднанні з конкретними успішними кейсами переконливо свідчать в необхідності продовження цього напрямку роботи Фонду. А саме: масштабування досвіду і відкриття мережі GREEN STREAM хабів у місцевих громадах на Сході, в інших регіонах. Тому  під час Форуму було проведено переговори стосовно розвитку цього напрямку на Донеччині.


Мирополіс відбувся в рамках Програми ООН із відновлення та розбудови миру, яку реалізують чотири агентства ООН: UNDP Ukraine / ПРООН в Україні, UN Women Ukraine, #UNFPA UKraine та Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) 


@United Nations Ukraine
@Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine
@UNDP Ukraine / ПРООН в Україні
 @Громадська організація "Фонд "Відкрита політика"

@UN Women Ukraine
@Продовольча і Сільськогосподарська Організація Об'єднаних Націй
 @Міжнародна зелена школа

#мирополіс

#myropolis

#МрійДійРадій

#МрійДійТвори
 
#OpenGREENSTrEAM

#ДоступнаОсвіта

#movingForwardTOGETHER

#UNRPP

Більше про Форум - у випуску програми “Життя без лінії розмежування” на Українському Радіо (анонс буде розміщено на фб-сторінці Фонду).