+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

У Сєвєродонецьку Фонд та МОН за підтримки ЮНІСЕФ підбили підсумки вступу 2018

29/11/2018 16:12

Фонд «Відкрита політика» разом з Міністерством освіти і науки України, представниками Луганської ОДА, Департаменту освіти і науки у Сєвєродонецьку підбили підсумки вступної кампанії-2018 та дали старт підготовці до вступу-2019.

 

«Сьогоднішня ситуція на сході вкорте підтерджує, в яких непростих умовах живуть, навчають і навчаються мешканці Луганщини», -- відзначила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА під час прес-брифінгу у Сєвєродонецьку на тему «Підсумки вступної кампанії-2018 для абітурієнтів з Луганщини та можливості вступу у 2019 році». Організатори: ГО «Фонд «Відкрита політика» спільно з Луганською ОДА, за підтримки ЮНІСЕФ.

 

«Проблема визнання документів стає все більш очевидною, -- повідомила Ірина ЖДАНОВА. -- За даними Освітнього Кластера, у 2016 налічувалось 55 тисяч школярів з непідконтрольних Уряду України територій, які потребують визнання документів про освіту, у 2017 -- вже 76 тисяч, і прогноз такий, що ця цифра постійно зростає. Нашу команду надзвичайно надихають цифри, які ми отримали за результатами вступної кампанії цього року. За 3 роки 4 317 абітурієнтів зі сходу та Криму вступили через ОЦ "Донбас-Україна", "Крим-Україна" до українських університетів, коледжів та профтехучилищ. Це значить, що ми разом змогли дати цим молодим людям не лише вектор здобуття якісної освіти, а й вектор європейський, міжнародний. Важливо донести інформацію, що на бюджет у 2018 році вступили 1 142 абітурієнта зі сходу до українських вишів через ОЦ «Донбас-Україна».

«Вже третій рік поспіль абітурієнти з окупованих територій, вздовж «лінії розмежування» можуть вступити до українських вишів за спрощеною процедурою через Освітні Центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», -- зауважила в. о. директора Департаменту – завідувач сектору переміщених вищих навчальних закладів Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Світлана КРЕТОВИЧ. – Власне, тільки Україна запровадила таку спрощену процедуру вступ для молоді, яка постраждала від військового конфлікту. Хочу відзначити, що з початком агресії з боку Росії відносно наших територій, Міністерство освіти і науки придіяє чималу увагу, щоб забезпечити рівний доступ молоді до вищої, професійно-технічної, середньої освіти».

 

За словами Світлани КРЕТОВИЧ, Освітні Центри «Донбас-Україна» працюють в різних регіонах на базі закладів вищої освіти, у тому числі переміщених вишів, технікумів, коледжів. «До Освітнього Центру може звернутися кожна дитина з окупованої території, не маючи ні українського паспорта, ні свідоцтва за 9 клас чи атестата за 11, ні сертифіката ЗНО, -- розповіла в. о. директора департаменту вищої освіти МОН. – Потрібно приїхати до Освітнього Центру, скласти ДПА та один профільний іспит вишу і брати участь у конкурсі на місця державного замовлення. У цьому році за спрощеною процедурою через Освітні Центри вступило 1 522 особи. Якщо порівнювати із 2016 роком – це вдвічі більше. Ми вважаємо це позитивною динамікою. Це означає, що наша робота в цьому важливому напрямку недаремна. На цей результат працювало дуже багато людей. Я дуже вдячна Фонду «Відкрита політика», представникам Освітніх Центрів, всім іншим організаціям, які щороку допомагають у проведенні вступної кампанії. Хочу наголосити, що у 2019 році Освітні Центри працюватимуть так, як і торік – з початку червня до кінця вересня. Важливо знати, що абітурієнти, які вступали на НПУТ до 2014 року включно, дані про них є ЄДЕБО, тож вони мають можливість поновитись на навчанні в будь-якому виші України за тією спеціальністю, на той курс, дані про який є в цій базі. Всі решта молодих людей, які вступали вже після 2014 року, мають право вступати за спрощеною процедурою, або здобути дистанційно повну середню освіту і вступати до будь-якого вишу України на загальних підставах. Наголошую: будь-які документи, які видають на окупованих територіях, недійсні».

 

Також вражає те, що цьогоріч у півтора рази збільшилась кількість дзвінків на «гарячу лінію» Фонду, порівняно з минулим роком.  Ірина ЖДАНОВА розповіла, що Фонді «Відкрита політика» впродовж трьох років за підтримки ЮНІСЕФ працює «гаряча лінія» з питань освіти, під час вступної кампанії разом з МОН. Цьогоріч прийнято понад 12 тисяч дзвінків з початку року, з них близько 1 700 – зі сходу України та Криму. У розпал вступної кампанії лише за один день консультанти прийняли рекордну кількість дзвінків – 559. Серед найпоширеніших питань: відновлення документів про освіту, умови вступу 2019, чи буде можливість вступати за спрощенною системою в 2019, зокрема, й до ПТНЗ, пільги для дітей учасників АТО та ВПО, дистанційна освіта та екстернат, переведення на вакантне бюджетне місце, неможливість скористатися сільським коефіцієнтом через прописку на НПУТ та інші.

«Мені надзвичайно приємно анонсувати, що у 2019 році «гаряча лінія» працюватиме у Сєвєродонецьку, -- повідомила керівник Фонду. – окрім цього, центральна «гаряча лінія» працюватиме в Києві».

«Важливо, що сьогодні Луганська обласна державна адміністрація, Департамент освіти разом з Департаментом вищої освіти розглядаємо питання повернення Луганського аграрного університету сюди, на Луганщину, -- зазначив директор Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрій СТЕЦЮК. -- Ми плануємо, що діти в 2019 році будуть вступати тут, на луганській землі. Це буде останній заклад вищої освіти, який буде переміщено і думаю, що це дасть додаткову змогу абітурієнтам з непідконтрольних територій навчатися в мирній Україні. Також зауважу, що в 20182019 навчальному році на Луганщині визначено 12 закладів середньої освіти, кяі здійснюють дистанційне навчання для дітей з непідконтрольних територій».

Заступник голови Луганської ОДА із соціальних та гуманітарних питань Ольга ЛІШИК подякувала всім спікерам за співпрацю та наголосила на необхідності й надалі робити усе можливе для надання доступу до якісної освіти дітям, молоді, вчителям, освітянам Луганщини.

Під час брифінгу було презентовано інформаційну кампанію. Ірина ЖДАНОВА розповіла, наскільки масштабну інформаціну кампанію проводить Фонд «Відкрита політика». Понад 2 млн. мешканців України, в т. ч. з непідконтрольних Уряду України територій охоплено інформаційною кампанією Фонду в 2018 році.

Командою Фонду спільно з МОН, Луганською ОДА розповсюджено на КПВВ, в Освітніх Центрах, потягах Інтерсіті, в громадському транспорті, в школах, соціальних службах, пенсійних фондах, центрах зайнятості, телебаченні, радіо інформаційні матеріали щодо можливостей вступу для абітурієнтів з непідконтрольних територій сходу: листівки, постери, банери, аудіо- та відеоролики, що мають статус соціальної реклами. Інформаційна кампанія проводиться за підтримки ЮНІСЕФ, допомогу надали також Посольство Литви в Україні, УВКБ ООН, Укрзалізниця, Державна прикордонна служба та ін.

«Щоб якомога більше розповсюдити інформацію про можливості вступу за спрощеною процедурою, ми щороку розробляємо покрокові інструкції (паперові, відео) спільно з МОН за підтримки ЮНІСЕФ, щоб вступникам було легше розібрітися. -- зауважила керівник Фонду. – Вперше у 2018 році ми розробили покрокову інструкцію для вступу до ПТНЗ, адже збільшилось кількість звернень на «гарячу лінію» Фонду від випускників 9 класів, їхніх батьків».

На сайті Фонду Доступна освіта dostupnaosvita.com.ua, розміщена вся необхідна інформація для вступу, підготовки до ДПА, ЗНО. Тут розміщено безкоштовні відео-уроки, дорожні карти, інструкції тощо. Реєстрація не потрібна! З початку 2018 сайт має 72, 9 тис. відвідувачів та 292 тис. переглядів. 
Під час брифінгу Ірина Жданова представила нову інформаційну продукцію-2019, створену Фондом за сприяння МОН за підтримки ЮНІСЕФ, та зазначила, що Фонд «Відкрита політика» іде далі, працюючи у розвитку інноваціної освіти.

«Ми започаткували нову програму Let’s OPEN GREEN STrEAM!, щоб дати доступ до інноваціної освіти у тому числі й дітям, вчителям, освітянам, які постраждали від конфлікту. На сьогодні ми провели навчання для 137 вчителів, освітян, представників Освітніх Центрів «Донбас-Україна», ПТНЗ, університетів інститутів післядипломної педагогічної освіти із 51 міста і селища Донецької, Луганської областей -- тренінги з проектного менеджменту, фандрайзингу, комунікаційної стратегії, інформаційної кампанії, інноваційних технологій за підтримки Посольства Литви».

 

Інформаційні матеріали Фонду – 2019: https://www.dropbox.com/…/8jlonc…/AADit_3J2raU2ZbqYhkgQ-jWa…

Успішні історії вступу абітурієнтів зі Сходу та Криму:https://www.youtube.com/watch?v=rdeOAwFjfVA

Успішні історії абітурієнтів зі Сходу та Криму:
https://www.youtube.com/watch?v=84wQsGsNY-M

Спрощена процедура вступу в ПТНЗ - 2018
https://www.youtube.com/watch?v=m_1iBOztgrA

Вступна кампанія-2018 для абітурієнтів зі сходу України (для трансляції у вагонах потягів Інтерсіті, які прямують на схід)
https://www.youtube.com/watch?v=mX5Q4mc1u00

Більше інформації: openpolicy.org.ua, dostupnaosvita.com.ua, mon.gov.ua

Телефони «гарячої лінії» Фонду «Відкрита політика»:

0 800 504 425 – безкоштовно! 
+38 068 9512513 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)
+38 050 5505411 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)

Краматорськ 
0 800 50 45 22 – безкоштовно!
+38 066 113 93 75 (Viber/Telegram/WhatsApp)
+38 097 904 71 91 (Viber/Telegram/WhatsApp)
Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk

Сєверодонецьк 
0 800 50 45 11 – безкоштовно!
+38 099 345 20 76 (Viber/Telegram/WhatsApp)
+38 097 983 65 31 (Viber/Telegram/WhatsApp)
Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk

Моніторинг прес-брифінгу у Сєвєродонецьку:

 

Сайт Луганської ОДА: http://loga.gov.ua/oda/press/news/osvitni_dokumenti_shcho_vidayutsya_na_timchasovo_okupovaniy_teritoriyi_ne_viznayutsya

http://loga.gov.ua/node/126218

ФБ_Луганська обласна державна адміністрація: https://www.facebook.com/odalug/photos/a.292244664291174/1085710848277881/?type=3&theater

https://www.facebook.com/odalug/photos/a.292244664291174/1085671978281768/?type=3&theater

http://prav-da.com.ua/303-v-severodonecke-rasskazali-ob-abiturientah-iz-nepodkontrolnogo-donbassa.html

Трибун ОБЩЕСТВЕННО-ПОЛИТИЧЕСКИЙ ОБОЗРЕВАТЕЛЬ: https://tribun.com.ua/54615

Сайт міста Луганськ: https://www.0642.ua/news/2231593/v-ukrainskie-vuzy-na-budzet-v-etom-godu-postupili-1142-abiturienta-iz-nepodkontrolnogo-donbassa

ФБ: https://tinyurl.com/ydymqqkf

ФОНД: http://openpolicy.org.ua/news/247/

 
 

Фонд та МОН у Сєвєродонецьку підбили підсумки вступу 2018 - прес-брифінг 29.11.2018: