+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд реалізував проект з інноваційної освіти за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні

12/11/2018 19:10

У 2018 році Фонд «Відкрита політика» реалізував проект з інноваційної освіти «Освіту – кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей» за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні.

 

У рамках проекту відбулося два тренінги (з 2 по 6 липня та з 10 по 13 жовтня) у Альтернативній інноваційній школи для юних стартаперів Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області для вчителів, освітян Луганщини й Донеччини. Загалом у двох тренінгах взяли участь 50 освітян.

 

У першому тренінгу «Освіту – кожному! Open Green STrEAM» взяли участь вчителі, представники управлінь освіти, інститутів післядипломної освіти з Очеретиного, Рубіжного, Краматорська, інших міст неподалік «лінії розмежування», щоб навчитися інноваційним STEM/STrEAМ методикам, проектному менеджменту та фандрайзингу, ознайомились з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС.

 

Під час тренінгу «Освіту – кожному! Open Green STrEAM» керівник НУО «Фонд «Відкрита політика», канд. істор. наук Ірина Жданова ознайомила учасників з інноваційними STEM/STrEAM-методиками, наголосила на важливості надання доступу до якісної освіти дітям з важкодоступних регіонів, непідконтрольних територій, розвитку дистанційної освіти.

 

Також Ірина Жданова презентувала набір для програмування #MakeyMakey– новітню розробку, що використовується у школах по всьому світу, де впроваджують інноваційні підходи у навчанні.

 

Доцент кафедри теорії та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, куратор Творчої навчально-наукової лабораторії міжнародного проекту «Гірська школа» канд. пед. наук  Інна Червінська розказала про особливості освіти у важкодоступних гірських регіонах. Доцент кафедри інформатики Олеся Власій та викладач інформатики цього ж вишу, канд. пед. наук Ольга Дудка поділились досвідом, як зацікавити дітей програмуванням.

 

Викладач з робототехніки Коломийського політехнічного коледжу Іван Гоянюк зацікавив учасників воркшопом з робототехніки. Викладач Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені С. Прокоф’єва, канд. пед. наук Олексій Воронкін провів бінарний урок «Фізика музики».

 

Учитель біології Антоніївської загальноосвітньої школи №21 м. Херсон Георгій Гуляєв у рамках дискусійного клубу «Від екології душі – до екології Всесвіту» надихнув освітян на роздуми про цінності.

 

Художниця, член Національної спілки народного мистецтва України Ольга Шинкаренко захопила всіх присутніх майстер-класами з виготовлення витинанок. Волонтерка Корпусу Миру Джанін Вінн провела захоплюючий speaking-club. Студент 2 курсу Національного авіаційного університету Олександр Унгурян продемонстрував роботу STEM-набору для програмування через гру  #MakeyMakey – за цей подарунок дякуємо діаспорі м. Рочестер (Нью Йорк США).

 

У відкритому креативному зеленому просторі Міжнародної зеленої школи учасники тренінгу перейняли унікальний досвід поєднання цікавої науки з традиційним мистецтвом, зеленими цінностями. А також дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню без інтерактивних дошок та дорогих комплектів LEGO – за допомогою дешевих матеріалів. А ще – працівники Фонду продемонтрували освітянам, як з недорогих мобільних меблів створити креативний навчальний простір learning space у невеликому приміщенні.

 

Другий тренінг відбувся у жовтні 2018 року у Міжнародній зеленій школі. У ньому взяли участь учителі шкіл, викладачі ПТНЗ, університетів, представники Освініх Центрів «Донбас-Україна», інститутів післядипломної освіти з Краматорська, Рубіжного, Попасної, Станиці Луганської, Троїцького, Новодонецького, Старобільська, Бахмута, інших міст, що знаходяться неподалік від «лінії розмежування».

Учасники тренінгу вивчали проектний менеджмент, фандрайзинг, познайомились із новітніми цифровими технологіями та дізнались, як їх застосовувати у навчальній діяльності. Також навчилися розробляти комунікаційну стратегію, впроваджувати інформаційну кампанію -- попрацювали в групах, розробляючи елементи стратегії для своїх шкіл, освітніх центрів, закладів вищої освіти, здобули навички написання креативних постів та роботи із FB-live, ютубінгу, написанню сценаріїв та зйомки відеороликів.  

Познайомились зі SCRUM, ефективним тайм-менеджментом, взяли участь у MediaClub біля печі разом з волонтером корпусу миру зі США Джанін Вінн, яка теж поділилась власним цікавим досвідом проектного менеджменту. А в ART-майстерні разом з майстринею Ольгою Шинкаренко освоїли техніки витинання з паперу.

Завдяки практичним завданням на закінчення тренінгу учасники розробили власні проекти, які допоможуть вирішити актуальні проблеми свого навчального закладу. Відтепер інноваційні підходи у створенні освітнього простору та його змістовному наповненні вчителі, освітяни можуть застосовувати у своїх школах й поширювати отриманий досвід завдяки литовсько-українському проекту.

 

Дякуємо за підтримку у реалізації проекту Посольству Литви в Україні, Луганській облдержадміністрації, Прикарпатському національному університету імені В. Стефаника, Коломийському політехнічному технікуму, Космач-Ставницькій загальноосвітній школі.

 

Схід і захід -- разом! МРІЙ! ДІЙ! РАДІЙ! Освіту -- кожному!

#LETSOPENGREENSTREAM #DostupnaOsvita