+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Нову інформаційну продукцію Фонд представив під час прес-брифінгів на Луганщині й Донеччині

03/09/2018 18:26

Фонд «Відкрита політика» презентував нову інформаційну продукцію під час регіональної серпневої конференції освітян Луганщини, селекторної наради та двох прес-брифінгів і у Сєвєродонецьку та Краматорську – на тему «Доступ до Нової української школи, професійної освіти для дітей, молоді з непідконтрольних територій Луганської області, вздовж «лінії розмежування».

Це листівки, постери, дорожні карти, відеоролики щодо можливостей вступу до ПТНЗ та здобуття середньої освіти дистанційно для абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій сходу, створені Фондом за підтримки МОН, ЮНІСЕФ, Посольства Литви в Україні.

«Українська освіта має пропонувати вихід сучасним дітям. Ми маємо говорити не тільки про якісну освіту, а й про доступ до неї, доступ до НУШ, -- зауважила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА 28 серпня під час регіональної серпневої конференції у Сєвєродонецьку Луганської області. -- Як надати цей важливий доступ дітям з непідконтрольних територій сходу і «лінії розмежування», а також учням, які навчаються не в опорних школах – з маленьких міст і сіл не тільки на Луганщині, а й у важкодоступних високогірних регіонах Карпат чи Кінбурнської коси? Допоможе якісна дистанційна освіта. Саме через освіту ми зможемо реінтегрувати окуповані території. Ми маємо зробити програму для шкіл, які не стали опорними. Щоб можна було без інтерактивної дошки, без нових меблів і великих комп’ютерних класів забезпечивши нову якість освіти».

Ірина ЖДАНОВА розповіла, що «Фонд «Відкрита політика» спільно з Луганською облдержадміністрацією розпочали проект за підтримки Посольства Литви в Україні, спрямований на те, щоб в Україні зробити доступною якісну інноваційну освіту. "У рамках проекту під час першого тренінгу у Міжнародній зеленій школі  (с. Космач, Івано-Франківщина) ми вже підготували вчителів з м. Рубіжне Луганської області, -- повідомила керівник Фонду. -- Ми показуємо освітянам модель, як може працювати школа без значних фінансових ресурсів – за допомогою дешевих матеріалів».

Фонд «Відкрита політика» разом з представниками ОДА, обласних департаментів освіти і науки продовжили обговорення викликів і шляхів вирішення надання дистанційної освіти під час двох прес-брифінгів, що відбулися 29 і 30 серпня у Сєвєродонецьку Луганської області та Краматорську Донецької області.

Заступник директора Департаменту освіти і науки Луганської ОДА Тетяна Ткачова зазначила, що відбувається зростання кількості учнів, які навчаються дистанційно, на екстернаті з непідконтрольних Уряду України територій (НПУТ). Це зростання відбувається не лише у випускних класах (9-х та 11-х), а й в інших. "Кількість школярів, які навчаються дистанційно/на екстернаті зростає. Зараз таких в області 809, з них 584 навчаються у випускник класах (283 - в 9 кл. ,301- в 11 кл.)", -- повідомила Тетяна ТКАЧОВА.

"Нині зростає кількість дітей з непідконтрольних Уряду України територій, які вступають до наших шкіл на дистанційне та екстернатне навчання: на екстернаті сьогодні перебуває майже 12 тисяч осіб і дистанційним навчанням охоплено близько 1,5 тисячі учнів, -- зауважила заступник начальника Департаменту освіти і науки Донецької ОДА Олена МАКАРЕНКО. -- Ми уповноважили 5 загальноосвітніх навчальних закладів нашої області здійснювати дистанційне навчання, і цьогоріч ми плануємо ще 5 шкіл долучити до надання цим дітям дистанційного навчання. Тож загалом у нас буде 10 шкіл, які надаватимуть дистанційну освіту. Значну допомогу тут надає Донецький інститут післядипломної педагогічної освіти, де ще до війни були розробки платформи для дистанційного навчання. Війна трішки відкорегувала наші прагнення, однак нині інститут повернув свої позиції, платформа ( https://eschool.dn.ua) працює, розвивається, і вчителі, які підвищують кваліфікацію, і викладачі, які працюють з дітьми дистанційно, користуються цією платформою. І ми співпрацюємо з Фондом «Відкрита політика», який додає нам додатковий ресурс у вигляді своєї платформи «Доступна освіта».

 

А також організатори заходів підбили проміжні підсумки вступної кампанії-2018 для молоді з НПУТ, вздовж «лінії розмежування».

«На сьогодні 501 абітурієнт з НПУТ, "лінії зіткнення" стали студентами через Освітні Центри "Донбас-Україна", які працюють в Луганській області.-- зауважила заступник голови Луганської облдержадміністрації Лішик Ольга. -- Загалом в Луганській області 6 561 таких вступників, зокрема, до вишів І-ІІ рівнів акредитації вступило 1 345 осіб. Дуже вдячна Фонду «Відкрита політика» за активну роботу і розробку інформаційних продуктів – постерів, листівок, відеороликів, що транслюються не тільки по наших менеджерах, а й по всіх інфраструктурних об’єктах, особливо на КПВВ, у потягах, соціальних установах, в громадському транспорті тощо. Щоб важлива інформація про можливості здобути в Україні якісну освіту могла дійти до всіх громадян, не лише до дітей».

«Цього року до Освітніх Центрів "Донбас-Україна" звернулося 1785 чоловік -- це на 200 більше, ніж торік. Тобто щороку бачимо динаміку збільшення звернень від вступників, зростання зацікавленості молоді з НПУТ, вздовж «лінії розмежування», -- повідомила під час селекторної наради заступник начальника Департаменту освіти і науки Донецької ОДА Олена МАКАРЕНКО. -- Це підтвердження того, що ми чинимо абсолютно правильно, не залишаючи без уваги дітей, молодих людей, які постраждали від війни. Водночас зростає кількість дітей з непідконтрольних Уряду України територій, які вступають до наших шкіл на дистанційне та екстернатне навчання: на екстернаті сьогодні перебуває майже 12 тисяч осіб і дистанційним навчанням охоплено близько 1,5 тисячі учнів".

"Хочу подякувати Луганській та Донецькій ОДА, департаментам освіти і науки цих областей, ЮНІСЕФ, дитячому фонду ООН за величезну роботі щодо доступу дітей з непідконтрольних територій, «лінії розмежування» до освіти, -- зазначила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА. -- Нагадую, що триває набір на державне замовлення до професійно-технічних навчальних закладів. Ми розробили покрокову інструкцію як вступити до ПТНЗ та постери для школярів з непідконтрольних територій, «лінії розмежування» -- які не мають українського паспорта, свідоцтва за 9 клас, атестату за 11 клас».

Ірина ЖДАНОВА наголосила, що абітурієнти з НПУТ, вздовж «лінії розмежування» ще мають ШАНС вступити НА БЮДЖЕТ до професійних навчальних закладів

без свідоцтва, без атестата, без паспорта

Для цього необхідно до 26 вересня звернутись до ОЦ «Донбас-Україна» і вступити на бюджет до українського закладу професійної освіти.

Водночас абітурієнти з НПУТ, вздовж «лінії розмежування» ще мають можливість без українських документів вступити НА КОНТРАКТ до університетів – через ОЦ «Донбас-Україна», які працюють до 28 вересня. Одначе документи треба подати до 26 вересня. Далі – написати заяву з проханням перевестись на бюджет".

Під час брифінгу предстаники Фонду продемонстрували присутнім працівникам ОДА, освітянам, журналістам, новий анімаційний ролик Фонду «Відкрита політика» щодо спрощеної процедури вступу до ПТНЗ-2018 (аудіо записано за підтримки ЮНІСЕФ):

https://www.youtube.com/watch?v=m_1iBOztgrA

Підготуватися до вступу можна за допомогою безкоштовних відеоуроків, презентацій, тестів на сайті dostupnaosvita.com.ua. Реєстрація НЕ ПОТРІБНА!
На сайті розміщено оновлені контакти ВСІХ Освітніх Центрів, базових шкіл для дистанційної освіти, ПТНЗ, ВСІ ДОРОЖНІ КАРТИ.

30 серпня 2018 року, у Краматорську відбулась селекторна нарада з директорами професійно-технічних навчальних закладів Донецької області на тему «Доступ до професійної освіти для дітей, молоді з НПУТ Донецької області, вздовж «лінії зіткнення».

Організували захід «Фонд «Відкрита політика», Департамент освіти і науки, ДСНС Донецької ОДА за підтримки Посольства Литви в Україні, ЮНІСЕФ

У селекторній нараді взяли участь представники ПТНЗ, управлінь освіти з міст Краматорськ, Слов’янськ, Селідове, Олександрівка, Маріуполь, Торецьк, Волноваха, Добропілля, Велика Новосілка, Покровськ, Костянтинівка, Бахмут, Дружківка, Курахове, Авдіївка. На їхні запитання відповіла державний експерт Директорату професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки України Галина ПОНОМАРЬОВА.

 

Ірина Жданова також розповіла, що у Фонді «Відкрита політика» впродовж трьох років за підтримки ЮНІСЕФ працює «гаряча лінія» з питань освіти для дітей, молоді з НПУТ, вздовж «лінії розмежування» (під час вступної кампанії разом з МОН).

  • Цього року майже вдвічі більше дзвінків (понад 10,5 тисяч) зафіксовано за січень-серпень (у порівнянні за відповідний період 2017 р.), з них 1,5 тисячі зі сходу України та Криму
    ● рекордна кількість 559 дзвінків за один день (18.07.2018 р.) надійшло на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика»

Загалом, значна кількість дзвінків на «гарячу лінію», пов’язані з необізнаністю випускників шкіл з правилами вступу.

Найпоширеніші питання, з якими звертаються абітурієнти з непідконтрольних територій на «гарячу лінію» Фонду:

  • Дистанційна освіта
    ● Спрощена процедура вступу через ОЦ
    ● Реєстрація в електронному кабінеті абітурієнта
    ● Низькі бали ЗНО
    ● Отримання ID-картки
    ● Пільги для дітей учасників АТО та ВПО
    ● Отримання приписного у військкоматах (для хлопців)
    ● Неможливість скористатися сільським коефіцієнтом через прописку на НПУТ

 

 

Анімаційний ролик «Відкритої політики» щодо спрощеної процедури вступу до ПТНЗ-2018 (аудіо записано за підтримки ЮНІСЕФ):

https://www.youtube.com/watch?v=m_1iBOztgrA

Відеоінструкція про надання дистанційної освіти (створена за підтримки Посольства Литви в Україні):


https://www.youtube.com/watch?v=qrsLm9X_dd0

 

За роз’ясненнями школярі, абітурієнти та їхні батьки можуть звертатися на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика», що впродовж трьох років працює за підтримки ЮНІСЕФ (під час вступної кампанії разом з МОН).

 

Телефони «гарячої лінії» Фонду «Відкрита політика»:

0 800 504 425 – безкоштовно! 
+38 068 9512513 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)
+38 050 5505411 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)

Краматорськ 
0 800 50 45 22 – безкоштовно!
+38 066 113 93 75 (Viber/Telegram/WhatsApp)
+38 097 904 71 91 (Viber/Telegram/WhatsApp)
Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk

Сєверодонецьк 
0 800 50 45 11 – безкоштовно!
+38 099 345 20 76 (Viber/Telegram/WhatsApp)
+38 097 983 65 31 (Viber/Telegram/WhatsApp)
Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk

Консультаційні телефонні лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00.

Департамент освіти і науки Луганської ОДА

(06452) 548 73

Департамент освіти і науки Донецької ОДА

095 314 15 75
067 116 44 54

Моніторинг висвітлення заходів Фонду "Відкрита політика" у регіональних медіа та соцмережах:

Газета Донбас: http://donbass.ua/news/region/2018/08/30/kakoe-buduschee-vybirajut-abiturienty-donbassa-v-2018-godu.html , Донбас інфо: http://www.donbass-info.com/content/view/40685/40696/ , Ведомости Донбасса: http://news.dn.ua/news/6057-kakoe-buduschee-vybirayut-abiturienty-donbassa-v-2018-godu.html , “Трибун”: https://tribun.com.ua/52101 , Сайт Луганська- https://www.0642.ua/news/2145580 , Сайт Донецька- /https://www.62.ua/news/2143208, Група в Фейсбуці Донецька — https://www.facebook.com/donetsk62ua/ , Група в Фейсбуці Луганська - https://www.facebook.com/lugansk0642ua/

На сторінці ФБ губернатора Донецької облдержадміністрації Олександра КУЦЯ -- https://www.facebook.com/oleksandrkuts1/

На офіційному сайті Донецької ОДА: http://dn.gov.ua/predstavnyky-vidkrytoyi-polityky-rozpovily-pro-mozhlyvosti-dlya-abituriyentiv-z-tymchasovo-okupovanyh-terytorij/

На офіційному сайті Луганскої ОДА: http://loga.gov.ua/oda/press/news/shche_misyac_trivatime_vstupna_kampaniya_dlya_zhiteliv_timchasovo_okupovanih