+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

news-photo

Вступ без ЗНО: спрощена процедура для абітурієнтів з Криму

26/03/2018 20:47

Абітурієнти з тимчасово окупованого півострова можуть вступити до вищих та професійно-технічних навчальних закладів України через освітні центри «Крим-Україна» БЕЗ паспорта, атестату, сертифікатів ЗНО.

Під час круглого столу в Укрінформі керівник Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова, розповіла про освітні можливості кримчан та бар’єри, з якими вони можуть стикнутися.

«Завдяки спрощеній процедурі вступу до вишів та ПТНЗ молодь з окупованого півострова має змогу отримати документи про середню освіту державного зразка і здобути вищу або професійно-технічну освіту безкоштовно», - зазначила керівник Фонду «Відкрита політика».

«Щоб стати студентом українського університету, кримчанам необхідно обрати освітній центр при ВНЗ, подати заяву та заповнити освітню декларацію, скласти іспити у формі ДПА (не ЗНО) з української мови та історії, а також один профільний іспит. Під час вступу особисті дані абітурієнтів з Криму шифруються», - наголосила Ірина Жданова.

За даними МОН, у минулому році за спрощеною процедурою через освітні центри «Крим-Україна» вступило 204 абітурієнта (для порівняння, у 2016 році – 153).

Точні дати роботи освітніх центрів «Крим-Україна» будуть анонсовані у квітні. Попередньо відомо, що вони працюватимуть з 4 червня по 28 вересня. За новинами слідкуйте на сайтах Доступна освіта та МОН. Важливо, що на сайті dostupnaosvita.com.ua розміщені безкоштовні відеоуроки з української мови, літератури, історії України, математики, інших предметів, які не потребують реєстрації.

Якщо ж вступники бажають стати студентами будь-якого вишу України, вони можуть скористатися звичайною процедурою зі складанням ЗНО. Для цього необхідно навчатися дистанційно/на екстернаті в школі на материку та отримати документ про середню освіту державного зразка, скласти ЗНО та вступити до будь-якого університету України та світу.

Однак, за словами Ірини Жданової, на шляху кримчан у здобутті української освіти досі існує чимало бар’єрів.

«Серед них інформаційний, матеріальний, психологічний, а також обмеження викладання українознавчих предметів у загальноосвітніх навчальних закладах окупованого Криму. За останні роки на півострові суттєво зменшилась кількість шкіл та учнів, які навчаються українською або кримськотатарською мовами. Якщо у 2014-2015 роках українською мовою навчалося 10,2 тис. осіб (5,3%), то нині у 27 разів менше - всього 371 учень (0,2%). Аналогічна ситуація і з кримськотатарською мовою. Якщо раніше нею навчалося 15,2 тис. учнів (8%), то зараз 5,3 тис. учнів (3%)», - зауважила керівник громадської організації.

Проте, на сьогодні вже є багато молодих людей з окупованих територій, які не зважаючи на існуючі перепони, таки обрали майбутнє в Українi. Успішні історії вступу молоді з Криму до українських університетів доступні за посиланням

У Фонді «Відкрита політика» впродовж всього року працює «гаряча лінія» з питань освіти для молоді зі сходу України та Криму. «У 2017 році на “гарячій лінії” було прийнято втричі більше дзвінків з Криму і сходу України. Що вкотре підтверджує: запит на українську освіту є. На моє переконання, освіта – дієвий інструментпобудови миру та реінтеграції окупованих територій, а також запобігання екстремізму, тероризму. На противагу мілітаризації освіти в школах на окупованих територіях ми пропонуємо освіту для миру і щасливого майбутнього. Крим – це Україна!», - підсумувала Ірина Жданова.

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!
Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvitaUA) у робочі дні з 9:00 до 18:00

«Категорично важливо говорити про нелегальність виборів в Криму» -- Юлія Тищенко, керівник програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень.


Для РФ питання анексії Криму є національним надбанням, Крим – головний набуток Путіна у його попередній термін.
«Вибори в РФ – вибори без будь-якого вибору, і є питання стосовно їх легітимності на території Криму. На незаконно окупованому півострові проживає майже 1,5 млн виборців, чиї голоси будуть приплюсовані до загальних цифр явки в РФ. Проведення виборів в Криму вже визнається незаконним в міжнародних інституціях, державах, заявах очільників ЄС», - зазначила Юлія Тищенко.
За її словами, для Путіна важливим є забезпечення явки в Криму, демонстрація лояльності з боку громадян, які проживають в Криму.
«Вже сьогодні активісти говорять про адміністративний ресурс і тиск, важливою є картинка явки в містах компактного проживання кримських татар, корінного народу, чиї представницькі органи завжди засуджували окупацію. Але в технологічних цілях картинка буде спотворюватися. В Криму немає спостерігачів, хоча РФ декларує їхню присутність залучаючи фейкових спостерігачів у рамках їх керованої псевдонародної дипломатії. Категорично важливо говорити про нелегальність виборів в Криму», - підсумувала керівник програми підтримки демократичних процесів Українського незалежного центру політичних досліджень.