+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Середня освіта в Україні: Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН провів на Донбасі інформаційну кампанію

30/08/2017 14:02

Представники ГО «Фонд «Відкрита політика» 21-23 серпня 2017 року здійснили робочу поїздку до Донецької області, під час якої провели ряд заходів, зустрічей, відвідали КПВВ «Мар’їнка» та провели інформаційну кампанію щодо забезпечення рівного доступу школярів сходу України до середньої освіти.

В рамках поїздки 21 серпня керівник Фонду «Відкрита політика» Жданова І. А. взяла участь у ІІІ Конгресі освітян Донеччини «Освіта Донеччини: національний та європейський вектори розвитку» (м. Краматорськ), де виступила з доповіддю на тему: «GREEN STREAM: впровадження інноваційної дистанційної освіти як інструмент забезпечення прав дітей, постраждалих від війни (інформаційний аспект)" та розповіла про ініціативи Фонду щодо забезпечення рівного доступу до освіти дітей та молоді з Криму і Донбасу, про дистанційну освіту, інформаційну кампанію та «гарячу лінію», яка з 2016 року працює у Києві та з травня 2017 року у Краматорську, Сєвєродонецьку та Херсоні. Також на Конгресі було презентовано нову інформаційну продукцію (соціальну рекламу) Фонду «Відкрита політика», створену спільно з МОН, МІП, МінТОТ: постери, листівки, відеоінструкцію «4 кроки для отримання середньої освіти в Україні».

22 серпня представники ГО «Фонд «Відкрита політика» спільно з головним спеціалістом відділу державно-громадського управління освітою департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Малишевою О. П. в рамках проекту ЮНІСЕФ «Створення мережі "гарячих ліній" для школярів, абітурієнтів та студентів із зони АТО та Криму у Сєвєродонецьку, Краматорську, Херсоні та Києві» (за сприяння управління освіти і науки Донецької ОДА та Краматорської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 8) провели навчальний тренінг «Інформаційна кампанія щодо забезпечення рівного доступу дітей сходу України до середньої освіти. Проміжні підсумки роботи Освітніх Центрів» для працівників «гарячої лінії», представників шкіл Донецької області, які здійснюють дистанційне навчання, Освітніх Центрів «Донбас-Україна».

У тренінгу, який відбувся у Краматорській ЗОШ № 8, взяли участь 24 особи.

Тренінг проводили: Жданова І. А., керівник проекту ЮНІСЕФ, керівник Фонду «Відкрита політика», канд. істор. наук, координатор проекту Загородня І. А., головний спеціаліст відділу державно-громадського управління освітою департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН України Малишева О. П.

Зокрема, на тренінгу підбили проміжні підсумки роботи «гарячої лінії» Фонду «Відкрита політика» і 16 Освітніх Центрів Донецької області, які продовжують працювати до 30 вересня. Також детально проінформували про можливості школярів з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій Донецької та Луганської областей на рівний доступ до середньої і професійно-технічної освіти. Під час тренінгу відбулася також дискусія з Кравчук І. М. (сектор переміщених ВНЗ МОН, департамент вищої освіти). Одночасно, відбулась і Skype-конференція з регіональними «гарячими лініями» в Херсоні, Сєвєродонецьку, під час якої консультанти могли послухати виступ Малишевої О. П. та задати питання. 

Більше інформації тут

Обговорювали на тренінгу і процедуру прикріплення на дистанційне навчання, особливості дистанційної освіти та екстернату, нормативно-правову базу, яка регулює питання дистанційної освіти/екстернату в Україні. Малишева О. П. відповіла на питання представників базових шкіл із дистанційною освітою по Донецькій області щодо особливостей організації екстернату, дистанційного навчання.

Окрему увагу на тренінгу було приділено інформаційній кампанії. Жданова І. А. презентувала нові інформаційні продукти Фонду «Відкрита політика» щодо рівного доступу до середньої освіти школярів, які проживають на неконтрольованих територіях Донбасу та «сірій зоні».
Ознайомитися з ними можна за посиланнями: https://drive.google.com/open?id=0B22ltLJpcA2rVm1EZHA2UTFCcHM
https://drive.google.com/drive/folders/0B22ltLJpcA2rMkYwbmxWYlpYVnM

Відеоінструкція "4 кроки для здобуття середньої освіти в Україні"https://www.youtube.com/watch?v=9alotWYKwQ4

Наприкінці тренінгу було проведено рольову гру – дзвінок на «гарячу лінію» батьків з непідконтрольної території Донбасу, які хочуть, щоб їх дитина навчалася дистанційно на контрольованій території. 

Також 22 серпня Жданова І. А. та Загородня І. А. відвідали регіональну «гарячу лінію» у Краматорську, яка працює на базі Донбаської державної машинобудівної академії та з працівниками обговорили подальші кроки щодо інформування населення про можливості рівного доступу до освіти.

22 серпня у м. Святогірськ керівник Фонду «Відкрита політика» Жданова І. А. виступила на обласному молодіжному зльоті «Молодіжна хвиля» перед активною молоддю Донеччини – представниками громадських організацій, які працюватимуть на базі новостворених Молодіжних Центрів у містах, районах, ОТГ області.

23 серпня у ГУ ДСНС України в Донецькій області (м. Краматорськ) за сприяння військово-цивільної адміністрації області керівник Фонду «Відкрита політика» взяла участь у ініційованій Фондом селекторній нараді на тему: «Інформаційна кампанія для населення з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій про можливості отримання освіти: середньої, професійно-технічної, вищої» з представниками ПТНЗ, Освітніх Центрів, управлінь освіти, внутрішньої та інформаційної політики в районах та містах області: Бахмут, Мангуш, Дружківка, Костянтинівка, Допропілля, Покровськ, Торецьк, Авдіївка, Селидове, Лиман, Олександрівка, Курахове, Волноваха, Нікольське, Велика Новосілка, Слов'янськ.

У рамках поїздки 23 серпня представники Фонду «Відкрита політика» також відвідали КПВВ «Мар’їнка», де розмістили постери А1 «4 кроки для отримання середньої освіти в Україні» та роздали листівки.

Під час перебування у Краматорську представники Фонду також провели ряд зустрічей щодо пошуку нових каналів та способів розповсюдження інформаційних продуктів/соціальної реклами на непідконтрольній території та «сірій зоні» Донбасу зі спеціалістом з питань координації УКГС ООН в Україні (OCHA), начальником відділу моніторингу, планування, реагування на НС та підготовки населення Департаменту з питань цивільного захисту, мобілізації та оборонної роботи Донецької ОДА, військовим капеланом.

Читайте також інструкцію: Як здобути середню освіту дітям Донбасу та Криму: список шкіл, які здійснюють дистанційне навчання

Загалом під час робочої поїздки 21-23 серпня було передано/розповсюджено 50 постерів формату А1 «4 кроки для отримання середньої освіти в Україні» та 400 листівок А4 української мовою / 400 листівок А4 російською мовою.

За новинами стежте на сайтах: dostupnaosvita.com.uamon.gov.ua.