+38 (068) 024 5169  +38 098 079 69 73        Інформація про літні сесії Міжнародної Зеленої Школи

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Літня програма у Міжнародній зеленій школі відкрила 12 сесія, що розпочалась 12-го червня 2017 року.

07/08/2017 11:11

Збірна група дітей із Києва та Львова приїхала на два тижні у гірське селище Космач Косівського району не лише відпочити, а й отримати нові знання. Більшу частину учасників сесії склали учні Русанівського ліцею м. Києва. Діти мали змогу пройти такі навчальні курси:

“Наукові спостереження комет і астероїдів” (викладач − Олександр Баранський, канд. біол. наук, координатор Міжнародної астрономічної організації ICQ в Україні, керівник секції «Астрономія» Міжнародної зеленої школи)

“Історія матеріалу художника від печери до сучасного живопису” (викладач − Галина Касянчук, художник, вчитель образотворчого мистецтва гімназії №23 м. Житомира)

“Поглиблений курс з математики” (викладач – Дмитро Єршов, вчитель математики Русанівського ліцею, м.Київ) “Традиційна культура Гуцульщини”


Вже у перший день директор Космач-Ставницької школи – Оксана Кирилівна Линдюк ознайомила дітей із традиціями Косівського краю. Ще тоді діти навіть не уявляли, що зможуть так детально вивчити народну культуру Космачу та стати її частинкою. Адже під час проведення сесії діти:

- навчилися малювати космацькі писанки,
- навчилися робити сирних коників,
- дізналися про техніку виготовлення та специфіку музичних інструментів Гуцульщини (насамперед про трембіту),
- відвідали музеї (“Музей вівчарства”, “Музей Олекси Довбуша”, музей “Писанка” у м. Коломия)
- здійснювали туристичні походи у гори
- вивчили флору Космача та ознайомились із лікарськими рослинами Карпат
- навчилися танцювати гуцульські танки (Голубка, Аркан, Гуцулка та ін)
- спілкувалися та грали із місцевими дітьми


Під керівництвом Дмитра Євгеновича Єршова збірна група Русанівського ліцею плідно готувалася до олімпіади із математики. Зелена школа – це місце наукових та навчальних відкриттів, адже навіть діти, які з інших навчальних закладів, змогли потоваришувати із царицею – математикою.


Також учні школи змогли відчути себе справжніми науковцями-відкривачами. В рамках курсу “Наукові спостереження комет і астероїдів” учні зареєстрували астрономічні об’єкти. А нічні спостереження разом із Олександром Ростиславовичем захоплювали, адже такі яскраві зорі, як у Космачі, у великому місті не побачиш.

Літні сесії 2017 року приурочені пам’яті всесвітньовідомого українського вченого астронома, дитячого письменника – Клима Івановича Чурюмова. XII сесія у Альтернативній інноваційній школі для юних стартаперів Міжнародній зеленій школі Клима Чурюмова відзначилась конференцією «Від екології душі – до екології Всесвіту» за участі доньок видатного астронома – Олени Мельник та Тетяни Чурюмової. Доньки Клима Івановича розповіли про життєвий, творчий та науковий шлях цієї видатної особистості, про сімейну гру «Буріме» та провели конкурс віршів «Є у Космачі зелена школа». Серед спікерів була учениця гімназії «Діалог» (м. Київ) Інна Птіцина – призер Всеукраїнського етапу конкурсу МАН. Дівчина виступила з доповіддю наукової роботи «Клим Чурюмов – український астроном з Києва зі світовим ім’ям». Ірина Жданова – керівник Міжнародної зеленої школи, канд. іст. наук, пригадала історії із життя Клима Чурюмова, які пов’язані із Зеленою школою. Олександр Баранський – учень Клима Чурюмова, підкреслив важливість відкриття астронома – комети 67P/Чурюмова — Герасименко, що надихнули учнів до нових звершень.

Також паралельно діти проходили навчання за курсом “Історія матеріалу художника від печери до сучасного живопису”, який викладала Галина Миколаївна Касянчук . Малювання йодом, графіка, створення тіньового театру, декорація меблів та одягу, знайомство з першими фарбами та з технікою української вибійки – це і багато іншого допомогло дітям доторкнутися до мистецтва та стати його частиною.

Із девізу «Життя – це рух» починався кожен день. Ранкові Карпати та руханка від керівника групи Русанівського ліцею Дмитра Єршова дарували заряд енергії на цілий день.. Спорт – це невід’ємна частина програми Зеленої школи, тому у вільний час діти грали у настільний теніс, волейбол, футбол та інші ігри.


Два тижні швидко минули. Діти набравшись нових сил, знайомств, знань та вражень повернулися додому, та пообіцяли організаторам приїхати обов’язково знову у Космач. А на зміну їм вже прибули учні XIII сесії Міжнародної зеленої школи з Українського фізико-математичного ліцею.


Враження учасників сесії:

Ольга Бакаєва, другий раз у Міжнародній зеленій школі:
«Мені все дуже сподобалось. Була рада побачити вже відомих мені викладачів та познайомитись із новими. Ми змогли вивчити нові теми з математики, знання з яких нам допоможуть протягом року. А також рада була познайомитись із новими людьми, цікавими науками та мистецтвом.»


Арсеній Касянчук, перший раз у Міжнародній зеленій школі: «У Зеленій школі мені дуже сподобалось, оскільки астрономічні спостереження, зображення таких пейзажів дуже цікаво. Збуваються мої мрії.»