+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Ірина ЖДАНОВА: «Перед студентами, які є переселенцями, надзвичайно гостро стоїть питання житла та працевлаштування»

27/09/2021 14:02

Виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА взяла участь у координаційній зустрічі OCHA Ukraine/Управління ООН з координації гуманітарних прав. У своїй промові вона відзначила кілька важливих моментів, пов’язаних з реалізацією мешканцями тимчасово окупованих територій (ТОТ) освітніх можливостей в Україні. 

 

«Насамперед за результатами цьогорічної вступної кампанії необхідно обговорити загрозливу тенденцію. Через сім років окупації маємо констатувати факт: все менше абітурієнтів з ТОТ їдуть отримувати освіту на підконтрольні уряду території. Насамперед тому, що їх фактично блокують на окупованих територіях, не даючи змогу ні отримати необхідну інформацію, ні приїхати до Освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна». До того ж, для студентів та викладачів зі статусом ВПО так і не спромоглися запровадити державну програму забезпечення житлом та працевлаштування після закінчення університетів. Що також є однією з причин, чому діти не вступають, або, закінчивши виш, повертаються додому. Ще одне цікаве спостереження маю сказати, що діти з ТОТ, які вступають через Освітні центри, все частіше обирають для навчання інші регіони. Тобто намагаються виїхати з Донецької та Луганської областей, де продовжується війна і мало перспектив, до великих міст, зокрема до Києва та Харкова», – зауважила виконавча директорка Фонду. 

 

Також Ірина ЖДАНОВА розповіла про інформаційну кампанію для абітурієнтів з ТОТ, яку Фонд «Відкрита політика» проводить спільно з Міністерством освіти і науки України за підтримки проєкту USAID «Демократичне врядування у Східній Україні». Цьогоріч кампанія охопила понад 1 млн людей. 

 

«У цьому аспекті також дуже важливою є робота нашої гарячої лінії, яка з минулого року працює як Урядова та завдяки якій діти з ТОТ та їх батьки мають можливість отримати консультації щодо освіти в Україні. Крім гарячої лінії працює онлайн-чат на сайті «Доступна освіта» і це дуже важливо для мешканців тимчасово окупованих територій, адже мобільний зв'язок дуже обмежений. У фокусі залишається й адвокаційна діяльність у сфері освіти для мешканців ТОТ. Так, мені приємно відзначити, що ми разом з іншими громадськими організаціями цього року все ж домоглися анулювання штрафів, які мали сплачувати абітурієнти за незаконний перетин кордону з РФ. Крім того, хочу повідомити, що наразі ми працюємо в робочій групі разом з МОН, Мінреінтеграції, Мінцифри стосовно удосконалення наказу №537, що регламентує доступ до освіти мешканців ТОТ», – наголосила Ірина ЖДАНОВА. 

 

Також вона звернула увагу учасників зустрічі OCHA на те, що експертам Фонду за результатами проведених тренінгів, у яких взяли участь понад 140 представників ОЦ, шкіл, ПТНЗ, коледжів, вишів, управлінь освіти, громад Донецької та Луганської областей, вдалося зібрати надзвичайно цінні матеріали, які допоможуть проаналізувати ситуацію з освітою. 

 

«Ми проводили серію брейнштормів з безпосередніми учасниками освітнього процесу і на основі цього сформували методичні матеріали, які вже презентували МОН та Мінреінтеграції. Будемо раді обговорити їх з проєктом, який USAID реалізує у сфері децентралізації, та з освітнім кластером ООН», – підкреслила керівниця Фонду. 

 

Наостанок Ірина ЖДАНОВА запросила учасників зустрічі на форум, який Фонд проводитиме 18-21 жовтня у Святогірську з ключовими стейкхолдерами – представниками МОН, Урядового контактного центру, Мінреінеграції, освітянами, щоб разом обговорити проблеми освіти для мешканців ТОТ. А також надала пропозицію від громадської організації «Фонд «Відкрита політика» стосовно сприяння реінтеграції молоді з ТОТ шляхом її підтримки. 

 

«Було б чудово, якби на наступний рік у плани HRP OCHA додали можливість забезпечення роботою і житлом молоді, які вже встигла закінчити виші, до яких вступала через Освітні центри, та залишається в Україні. Тому що питання працевлаштування та житла надзвичайно гостро стоїть перед студентами-переселенцями», – підсумувала Ірина ЖДАНОВА.