+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Ірина ЖДАНОВА: «Систему, що ефективно працює, краще не чіпати»

10/09/2021 19:55

Виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА взяла участь у першому засіданні робочої групи з питань удосконалення нормативно-правового акта, який регламентує проходження атестації для визнання кваліфікацій, результатів навчання та періодів навчання в системі вищої освіти, здобутих на тимчасово окупованій території України Автономної Республіки Крим (м.Севастополь) після 20 лютого 2014 року. Зустріч відбулася 8 вересня 2021 року у Міністерстві освіти і науки України. 

 

До складу робочої групи увійшли представники Міністерства освіти і науки, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, Міністерства цифрової трансформації, громадського сектору, закладів вищої освіти тощо.

 

Учасники робочої групи обговорили пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правового акта та подальші кроки щодо його актуалізації, зокрема, щодо спрощення процедури проходження атестації для здобувачів освіти на тимчасово окупованій території. 

 

На думку виконавчої директорки Фонду, насамперед треба усвідомлювати, що у питанні спрощення процесу не можна переходити червоні лінії, пов’язані  з національною безпекою. Крім того, освітні траєкторії є дуже різними, так само, як і ситуації, і це розмаїття неможливо повністю прописати у нормативному акті, до того ж, подібне регулювання зачіпатиме засадничі принципи університетської автономії. 

 

– На тренінгах, які проводив цього року Фонд, представники багатьох освітніх центрів висловлювали одностайну думку: «Давайте припинимо нескінченні зміни вимог і правил». Погодьтеся, вони змінюються майже кожного року. Це не впливає позитивно на організацію процесу і дестабілізує навчальні колективи. На мою думку, якщо в цій постанові, яку ми сьогодні розглядаємо, немає великих недоліків і вона є працюючою системою, її потрібно мінімально редагувати, а не створювати якісь додаткові нюанси, які будуть заважати навчальним закладам. Коротко кажучи, те, що працює, краще не чіпати. На моє глибоке переконання, подібну процедуру атестації взагалі не можна вводити для так званих «ДНР» та «ЛНР». Стосовно спрощування – погоджуюсь, що потрібно покращувати комунікацію, але максимально спрощувати процедуру до дистанційної подачі документів чи дистанційних іспитів не можна. Так, нострифікація – нешвидкий процес, але вимагати його пришвидшити означає втручатися в університетську автономію. Якщо держава хоче регулювати це, потрібно закладати в бюджеті фінансування подібних атестаційних комісій. Ще раз повторюю, що є різні освітні траєкторії і ситуації, але вони є відповідальністю університету з огляду на законодавчо затверджену автономію вишів, яку ми не можемо знецінювати. Також хотіла б зауважити, що я підтримую слушну пропозицію Мінреінтеграції, щодо додавання до процедури атестації сфери фахової передвищої освіти», – наголосила Ірина ЖДАНОВА.