+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Ірина ЖДАНОВА: «Абітурієнти з прифронтових районів та ТОТ все частіше обирають для вступу інші регіони, прагнучи виїхати з Донбасу»

16/08/2021 11:54

Усе більше абітурієнтів з тимчасово окупованих територій мають бажання вступати в українські виші. Про це свідчить статистика звернень на Урядову гарячу лінію, на сайт «Доступна освіта», в освітні центри. Але, відповідаючи на питання, чи мають вони таку можливість, треба сказати, що швидше ні.  Про це виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» повідомила на Громадському радіо під час ефіру, присвяченого проблемам та перспективам цьогорічної вступної кампанії для дітей з тимчасово окупованих територій

 

Основна причина – це перешкоджання бойовиками перетину КПВВ з боку окупованих територій і штрафи за перетин кордону з боку Російської Федерації. Велика кількість вступників з батьками цього та минулого року їдуть через кордон з РФ, що є порушенням чинного українського законодавства і карається штрафом 1700 гривень. Штраф був скасований рішенням Президента України цього року, але, на жаль, після завершення основного етапу вступної кампанії для дітей з ТОТ. Ось ці фактори називають основними причинами зменшення кількості вступників з ТОТ цього року. 

 

Крім того, спостерігається тенденція зменшення кількості вступників до переміщених вишів на території Донецької та Луганської областей. Молодь все частіше обирає інші регіони: Харків, Київ тощо. 

 

«Можна поглянути на динаміку. Візьмемо дані станом на 25 липня. Наприклад, у Харківському педагогічному університеті ім. Сковороди  минулого року було 16 дітей з ТОТ, цього року – 25. Якщо ми візьмемо Горлівський інститут іноземних мов, переміщений до Бахмуту, то минулого року до вишу вступили 97 мешканців тимчасово окупованих територій, цього року – 64. Східноукраїнський національний університет ім. Володимира Даля прийняв минулого року 164 дитини з ТОТ, поточного – 81», – відзначає Ірина ЖДАНОВА.  Ми бачимо тенденцію зменшення. Закриті КПВВ – основна проблема. Із Донецької та Луганської областей з прифронтових районів, які закінчили українські школи, ці абітурієнти раніше обирали переміщені ЗВО, які поряд знаходилися, то зараз обирають інші регіони. 

 

До того ж, якщо раніше абітурієнти з прифронтових районів Донецької та Луганської області, які закінчили українські школи й теж мають право вступу через спрощену процедуру, обирали переміщені навчальні заклади, які знаходились поруч, то зараз ні. Вони хочуть виїхати із зони бойових дій, з депресивного регіону, в якому продовжується війна, великі проблеми зі працевлаштуванням. Якщо батьки на початку війни боялися відпускати своїх дітей далеко, то зараз спокійно до цього ставляться. 

 

Весь ефір на «Громадському радіо» слухайте ТУТ