+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo

Фонд «Відкрита політика»: освітні центри «Донбас/Крим-Україна» потребують кадрового посилення

29/06/2021 14:10

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» виступила з ініціативою введення до штатного розпису закладів вищої освіти посад керівника освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» та реєстратора ЄДЕБО. З відповідним офіційним листом Фонд звернувся до Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета

 

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проєкту «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми USAID «Демократичне врядування у Східній Україні» у травні 2021 року провела тренінг для керівників освітніх центрів та відповідальних секретарів приймальних комісій закладів освіти «Освітні центри «Донбас/Крим-Україна»: особливості вступної кампанії – 2021».

 

Після консультацій з керівниками ОЦ було з’ясовано, що одним із головних ризиків у роботі освітніх центрів є відсутність у штатному розписі закладів вищої освіти посад керівника освітнього центру  «Донбас/Крим-Україна» (протягом року) та реєстратора ЄДЕБО (на період вступної кампанії). 

 

«Відповідно, це є причиною відсутності прописаного функціоналу і алгоритму роботи, викривлення комунікацій і як результат – неефективного менеджменту, професійного вигорання, постійних ротацій. Це створює додаткові ризики для інституційної пам’яті освітнього центру. Крім того, цей функціонал затребуваний не лише під час вступної кампанії. Робота освітнього центру продовжується протягом усього календарного року, особливим напрямком залишається адаптивна та соціальна підтримка студентів, створення умов мотивації молоді з ТОТ переїхати до інших регіонів України. Рішення про вступ приймаються не в червні, а зазвичай у жовтні, листопаді, і це потребує постійної комунікації з родинами абітурієнтів», – зазначає виконавча директорка Фонду «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА

 

Також нагальною потребою є внесення у штатний розпис реєстратора ЄДЕБО. Робота з електронними реєстрами розширюється щороку, що пов’язано з загальною тенденцією діджиталізації. Водночас, до роботи із системою ЄДЕБО, зазвичай, залучають фахівців інших напрямків, до посадових інструкцій яких цей функціонал наразі не входить (секретарі, методисти). Це призводить до їх понаднормової праці та, як наслідок, до виникнення помилок.

 

Громадська організація «Фонд «Відкрита політика» наголошує на тому, що позитивне вирішення питання щодо введення до штатного розпису закладів вищої освіти посад керівника освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» та реєстратора ЄДЕБО сприятиме ефективній роботі освітніх центрів, та, відповідно, реалізації державної політики реінтеграції молоді з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, тимчасово окупованої території Автономної республіки Крим та міста Севастополя.