+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo

Фонд «Відкрита політика» взяв участь у обговоренні гуманітарних проблем тимчасово окупованих територій з OCHA

15/04/2021 17:47

14 квітня у Краматорську відбулася координаційна зустріч OCHA (Управління Oрганізації Oб’єднаних Hацій з координації гуманітарних справ), на якій обговорювалися нагальні потреби та найболючіші проблеми мешканців територій України, які постраждали від війни, зокрема доступ до освіти дітей та молоді з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтової зони. 

 

Так, виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова презентувала учасникам зустрічі актуальні освітні можливості для вступників з ТОТ, інформаційні продукти, які створює та поширює Фонд з метою підвищення обізнаності дітей, які живуть в умовах окупації, але мріють змінити життя і вступити у виш на вільній території України. 

 

– По-перше, у цьому році продовжать роботу Освітні Центри (ОЦ) «Донбас/Крим-Україна», через які абітурієнти з ТОТ зможуть вступити до вишів за спрощеною процедурою – без ЗНО, паспорта та атестата про середню освіту. І Фонд «Відкрита Політика» докладає усіх зусиль, щоб про цю можливість дізналася якомога більша кількість дітей, – зазначила Ірина Жданова. – Ми готуємо анімаційні та відеоролики, виготовляємо друковані постери та банери, які розповсюджуються на КПВВ, авто- та залізничних вокзалах, у ЦНАПах тощо. На сайті «Доступна освіта»  оприлюднюємо новини, які стосуються освіти, публікуємо покрокові інструкції для вступників, надаємо актуальний перелік Освітніх центрів по областям – з адресами, ПІБ відповідальних осіб, контактними телефонами, сайтами вишів. 

 

Велике значення, за словами Ірини Жданової, має також функціонування гарячої лінії для вступників з ТОТ. Це проект, який ГО «Фонд «Відкрита політика» реалізує спільно з Міністерством освіти і науки України та Урядовим контактним центром в рамках програми «Демократичне врядування у Східній Європі», фінансований Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

– Лише цього місяця на гарячій лінії було прийнято понад 100 дзвінків, – підкреслила виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика». – Маю зазначити, що мешканцям окупованого Криму складно користуватися цією функцією, адже для них діє міжнародний роумінг і телефонний зв'язок є дуже дорогим. Тому часто кримчани звертаються до нас через месенджери. 

 

Кількість мешканців тимчасово окупованих територій, які вступають до українських вишів через Освітні Центри «Донбас/Крим-Україна», щорічно зростає. Починаючи з 2016 року, відколи працюють ОЦ, цією можливістю скористалися вже 8225 дітей. 

 

Однак всі зусилля може перекреслити головний негативний чинник – проблема перетину лінії зіткнення через КПВВ на Донбасі. Рух у більшості гуманітарних дорожніх коридорів заблокований бойовиками з боку тимчасово окупованих територій. 

 

– З семи працюють тільки два КПВВ – «Станиця Луганська» щоденно та «Новотроїцьке» двічі на тиждень, – зауважила Ірина Жданова.

– Виникла катастрофічна ситуація: абітурієнти з тимчасово окупованих територій змушені заїжджати через Російську Федерацію (пункти пропуску «Мілове» на Луганщині та «Гоптівка» на Харківщині). Відповідно, близько 7000 гривень коштує трансфер для однієї людини і ще 1700 гривень вона має сплатити у вигляді штрафу за незаконний перетин кордону. Наші очікування і прогнози щодо того, що ситуація на КПВВ зміниться під час вступної кампанії, дуже невтішні. Тому шлях, яким користуються сьогодні, чи не єдиний, але дуже вартісний.

 

З огляду на обставини, виконавча директорка Фонду «Відкрита політика»  звернулася до координатора OCHA з пропозицією розробити та реалізувати механізм відшкодування через кеш-ваучери витрат на трансфер і штраф для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. 

 

Також Ірина Жданова запропонувала включити ГО «Фонд «Відкрита політика» до переліку організацій, на які перенаправляється інформація з гарячих ліній. Ця система діє в структурі «Accountability to Affected Populations inter-agency Taskforce run by UN OCHA». 

 

Крім того, як зазначила керівниця Фонду, за інформацією ОБСЄ, на даний момент близько 14 000 мешканців 41 населеного пункту, розташованого вздовж лінії розмежування, не мають доступу до Інтернету. Відповідно, діти не мають можливості навчатися дистанційно. Варіантом вирішення цієї проблеми Ірина Жданова бачить організацію радіоуроків чи забезпечення школярів, що живуть у найбільш вразливих зонах, спеціальними планшетами з записаним на них учбовим матеріалом. 

 

– Це кроки, які допоможуть подолати перешкоду, що стоїть на шляху до мрії молоді з ТОТ – жити та навчатися на мирній території України, – резюмувала Ірина Жданова.