+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Ірина Жданова: «Освіта в Україні – це вектор, спрямований в майбутнє, який дає перспективи, роботу і життя на мирній, вільній території»

13/04/2021 09:52

Виконавча директорка громадської організації «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова взяла участь у програмі «Про важливе» на телеканалі «Донеччина TV».  

 

У розмові з ведучою програми Анною Амєлічевою Ірина Жданова докладно розповіла про діяльність Освітніх Центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», спрощену процедуру вступу до українських вишів, коледжів, закладів профтехосвіти для абітурієнтів з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтових населених пунктів. 

 

– Вступити на бюджет без ЗНО, паспорта та атестата про середню освіту – абсолютно реальна історія для дітей з тимчасово окупованих територій та прифронтової зони, – зауважила виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика». – Освітні Центри працюють з 2016 року. Відтоді до українських вишів через Освітні Центри вступили 8225 абітурієнтів з ТОТ. Дуже важко зробити перший крок. Повірити. Дійте заради мрій. 

 

Ірина Жданова розповіла про підготовчі курси «Прокачай і вступай» для дітей з ТОТ, який «Фонд «Відкрита політика» реалізує на базі Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова спільно з Донецьким технічним університетом та Луганським державним університетом ім. Тараса Шевченка. Це безкоштовні онлайн-уроки, які дають можливість підготуватися до ЗНО та ДПА, і, що надзвичайно важливо, мають, крім високих освітніх показників, потужний безпековий рівень. Адже учасники не повинні надавати жодних особистих даних для того, щоб скористатися навчальним ресурсом. 

 

Крім того, Ірина Жданова поділилася враженнями від тренінгу «Організація та промоція підготовчих курсів» для освітян, які працюють зі вступниками з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтової зони.

 

Організаторами заходу виступили ГО «Фонд «Відкрита політика»» спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проекту «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми «Демократичне врядування у Східній Україні», фінансованого Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

– Маємо результати, які дійсно надихають, – зізналася Ірина Анатоліївна. – До нас приїхали освітяни, які працюють зі вступниками з ТОТ, з різних регіонів. Це, зокрема, відповідальні секретарі приймальних комісій вишів, і керівники Освітніх Центрів, шкільні педагоги, представники громадських організацій. Ми побачили одну дивовижну особливість: усіх їх об’єднували очі, які горять. Це справжні ентузіасти своєї справи. Ми провели серію брейштормів у форматі «Освітнього кафе», під час яких детально обговорили, якою має бути дорожня карта роботи Освітнього Центру, з чого має складатися бюджет, як сформувати маркетинговий план, розробити комунікаційну стратегію, визначити цільову аудиторію, які проблеми і ризики, які критерії відбору навчальних закладів. Опрацьовані матеріали будуть надані Міністерству освіти і науки України та Мінреінтеграції як аналітичний матеріал, який знадобиться при розробці державної політики в сфері освіти. 

 

Також виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика» поділилася ще одним успішним кейсом, пов’язаним з удосконаленням дистанційної освіти – Науковим ліцеєм ім. Клима Чурюмова. 

 

– Наш ліцей доводить, що дистанційна освіта може бути без стресу, – підкреслює Ірина Жданова. – Діяльність ліцею спрямована на формування важливих цінностей – уміння дружити, любити науку, Україну, світ. Ми прививаємо дітям любов до космосу, ракетобудівництва, фізики, математики, природничих наук, поєднуючи все це з українською традиційною культурою. Приємно, що в мою ідею повірили дуже сильні викладачі, маємо надзвичайно сильний педагогічний склад.