+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Освітні можливості для дітей з тимчасово непідконтрольних територій: новий досвід, спільні рішення та перспективи

26/03/2021 17:19

Завершилася перша сесія тренінгу «Організація та промоція підготовчих курсів» для освітян, які працюють зі вступниками з тимчасово окупованих територій (ТОТ) та прифронтової зони. 

 

Організаторами заходу виступили ГО «Фонд «Відкрита політика»» спільно з Міністерством освіти і науки України в рамках проєкту «Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (підтримка державної гарячої лінії)» програми «Демократичне врядування у Східній Україні», фінансованого Агентством США з міжнародного розвитку (USAID). 

 

Слухачами тренінгу стали представники центрів довузівської підготовки та профорієнтаційної роботи, приймальних комісій та освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна», закладів вищої освіти Донецької, Луганської, Херсонської, Кіровоградської, Харківської та Київської областей, представники громадської організації КримSOS.  

 

Вони безпосередньо задіяні у вступній кампанії для дітей з ТОТ, отже надзвичайно важливо дати їм інструменти, які допоможуть ефективно провести кампанію, залучити абітурієнтів з тимчасово окупованих територій до освіти в Україні та допомогти їм зробити перший крок до мрії – отримати український диплом, визнаний у всьому світі. 

 

Зокрема, з нормативно-правовою базою організації роботи підготовчих курсів та діяльності освітніх центрів «Донбас/Крим-Україна» в 2021 році учасників тренінгу ознайомила начальник головного управління вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович

 

– Дуже приємні враження від роботи на тренінгу, – зауважила Світлана Кретович. – Є розуміння, що перебуваєш у колі однодумців, які налаштовані покращити знання і скоординувати дії для того, щоб долучити дітей з тимчасово окупованих територій до навчання у кращих освітніх закладах України. Дякую Фонду «Відкрита політика» за запрошення на тренінг, маю надію, що це допоможе відпрацювати важливі питання, знайти спільні рішення, розглянути пропозиції головних стейкхолдерів – закладів вищої освіти, які стоять на рубежі між нами, державними органами, й тими, для кого ми працюємо – дітьми з тимчасово окупованих територій. 

 

– Учасники тренінгу – неймовірні, тому що показали приклад справжньої командної роботи, у якій важливі спільна мета та підтримка один одного, – підкреслила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика»», засновниця Наукового ліцею ім. Клима Чурюмова Ірина Жданова. – Переплюсувати конкурентність на партнерство – це і є та відкрита політика, яка є місією нашої організації. 

 

Слухачі тренінгу також обговорили деталі консультаційної підтримки вступників з ТОТ; дізналися про особливості технічного забезпечення дистанційного навчання на підготовчих курсах; інструменти онлайн-менеджменту, SCRUM, особливості комунікації в умовах пандемії; вивчити інструменти забезпечення конфіденційності і організації навчання на онлайн-платформі G Suite for Education Enterprise (формування розкладу через Google Calendar, створення Google-сайту курсів, афіш, корпоративних адрес і забезпечення конфіденційності, використання тестів, інші інструменти). 

 

Крім того, мали можливість попрактикуватися у створенні комунікаційної та маркетингової стратегій, складанні матриці комунікаційних повідомлень, розробці інформаційних продуктів, навчитися формувати контент-плани освітніх центрів та підготовчих курсів. 

 

– Мені дуже сподобалося, що всю теоретичну інформацію слухачі пропускали через себе та доповнювали з власного досвіду, – наголосила PR менеджер ГО «Фонд «Відкрита політика», доцент кафедри зв’язків із громадськістю національного університету «Києво-Могилянська академія» Алла Зінченко. – Мене як викладача дуже потішило те, що мої знання знадобилися і їх будуть використовувати на практиці. 

 

Поділилися враженнями від тренінгу і його учасники.  

 

–  У сфері довузівської підготовки я працюю двадцять років, – сказала директор Центру довузівської підготовки та роботи з іноземними студентами Маріупольського державного університету Діана Шебаніц. – Жодного разу я не була на подібних тренінгах, тож для мене цей захід був надзвичайно корисний. Мені приємно усвідомлювати, що ми рухаємося у правильному напрямку. 

 

– Вдячна за те, що нас запросили. До Урядового контактного центру звертаються частіше з соціальними питаннями – щодо субсидій, пенсій, тощо, тому тема освіти для мене була новою та цікавою, – відзначила представник Урядового контактного центру Олена Шлінчук

 

– Інформація, яку я тут отримала, безцінна, – зізналася керівник освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» Донецького юридичного інституту МВС України Катерина Романенко. – Я здійснюю телефонні консультації у приймальній комісії, і завдяки тренінгу отримала відповіді на велику кількість питань, з якими стикаюся: що саме я можу сказати дитині, яка зателефонувала, її батькам, яку пораду можу дати, які слова підтримки знайти. 

 

– «Мрій, дій, радій» – це не просто слова, це модель життя, – зауважив керівник освітнього центру «Донбас/Крим-Україна» Маріупольського державного університету В’ячеслав Кудлай. – Цей досвід дійсно окриляє. Я отримав нові знання, і, що також важливо, нові знайомства, сподіваюся, ми будемо підтримувати зв'язок. 

 

Попереду – друга сесія тренінгу «Організація та промоція підготовчих курсів», яка триватиме до 31 березня.