+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Молодь має дивитися в лінзи мікроскопа, а не в лінзи оптичного прицілу направленої на Україну зброї

09/02/2021 14:21

 

На тимчасово окупованих територіях Донбасу та в анексованому Криму залишилося дуже багато молоді, яка бачить своє майбутнє в Україні. Незважаючи на шалену антиукраїнську пропаганду,  діти прагнуть навчатися в університетах саме нашої країни. У 2020 році завдяки спрощеному вступові через освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” для 2026 абітурієнтів ця мрія стала реальністю. 

 

Скільки ж дітей з непідконтрольних територій змогли вступити у виші України, як “дістається” до них ця інформація та, найважливіше, чого чекати від вступу 2021? На ці питання під час прес-конференції «Вступна кампанія для молоді з ТОТ: підсумки 2020, початок 2021» відповіли представники ГО “Фонд “Відкрита політика”,  Міністерства освіти і науки та переміщених ЗВО. 

 

Пресконференція організована в рамках проєкту “Доступна освіта для студентів з непідконтрольних уряду територій (ідтримка державної гарячої лінії)” програми  «Демократичне врядування у Східній Україні», який фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Найкращі показники за 5 років

 

У минулому році через освітні центри “Крим-Україна” та "Донбас-Україна" вступили більше двох тисяч абітурієнтів. Це - найкращі показники за останні п’ять років. Досягти їх вдалося, в першу чергу, завдяки розширенню мережі освітніх центрів. Нині вони працюють не лише у закладах вищої освіти Міністерства освіти і науки (166 вишів), а й - Міністерства культури (14), Міністерства охорони здоров’я (12) і навіть Міністерства внутрішніх справ (3). 

 

Заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко розповів, що найбільше абітурієнтів з ТОТ  вступили до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля (180 осіб). До Національного технічного університету “Харківський політехнічний інститут” вступив 141 абітурієнт, до Луганського національного університету імені Тараса Шевченка - 118, Маріупольського державного університету - 93. 

 

Діти з анексованого Криму вступали до Таврійського національного університету імені В. І Вернадського, Київського національно-економічного університету імені Вадима Гетьмана, Національного університету “Львівська політехніка”, Національного медичного університету імені О. О.  Богомольця.

 

 - Діти, які залишилися на тимчасово окупованих територіях -  наш “золотий фонд”,  - зазначив Андрій Вітренко. - Ми зробимо все можливе, щоб вони здобули чудову освіту і  стали нашими “агентами змін” у Криму й на Донбасі.

 

Майбутнє - без лінії фронту

 

Звісно, за сухими цифрами звітів стоять зусилля тисяч людей. Виконавча директорка Фонду “Відкрита політика” Ірина Жданова розповіла, що минулого року організація підписала меморандум про співпрацю з МОН та Урядовим контактним центром.  “Гаряча лінія”, яка з 2016 року працювала у фонді, з лютого 2020  почала працювати як Урядова “гаряча лінія”. 

 

- Я переконана, що наша молодь по дві сторони лінії фронту має дивитися в лінзи мікроскопа і телескопа, а не в лінзи РПГ й оптичного прицілу зброї, яка націлена на Україну, - наголосила пані Ірина. - Інноваційна освіта допоможе  не тільки  отримати хорошу роботу і гідну зарплату, а й забезпечить  гідне майбутнє без кордонів і без лінії фронту. 

 

Окрім Урядової лінії (0800 504 425),  діє також регіональна “гаряча лінія” в Краматорську (0800-50-45-22, +38-066-113-93-75; +38-097-904-71-91). Лінії Фонду “Відкрита політика” працюють у viber, whatsapp, telegram ( +38-098-079-69-73). Є й окрема лінія для людей з порушеннями слуху (+38-095-200-85-73).

 

Про настрої та сподівання людей з тимчасово окупованих територій свідчить величезна кількість дзвінків. З першого лютого 2020 року і до 1 січня 2021 прийнято 8452 (!) дзвінки. Це свідчення того, що люди прагнуть бути разом з Україною. 

 

Для того, щоб зрозуміти, як найкраще донести інформацію до дітей та родин з непідконтрольних територій, фонд провів онлайн-опитування студентів та освітян з Луганської та Донецької областей (за підтримки посольства Литви в Україні). У 857 осіб запитали: яку підтримку та допомогу отримують студенти з цих регіонів у закладах вищої освіти? 114 відповіли, що це психологічна підтримка, 81 - що їх залучають до роботи студентських організацій. 58 отримали безкоштовний гуртожиток чи допомогу з житлом,  57 -  фінансову та матеріальну підтримку. На жаль, п’ятеро відповіли, що жодної підтримки не відчули. 

 

“Сарафанне радіо”

 

Звідки ж абітурієнти дізнаються про те, що можна вступити до вишів України через центри  «Донбас-Україна» та «Крим-Україна»? Більшість відповіли, що дізналися про цю можливість від друзів та родичів (спрацювало «сарафанне радіо»), чимало знайшли інформацію на сайті МОН, в соцмережах та на сайті Фонду «Відкрита політика».

 

 - Для нас це сталою підставою створити мережу регіональних амбасадорів, які допомагатимуть в комунікаційній кампанії, - продовжила розповідь пані Ірина. - Вони вже активно працюють. Студенти, працівники освітніх центрів, шкіл, де здійснюється дистанційне навчання, розміщують у соцмережах та на сайтах інформацію про всі деталі вступу.   Цю інформацію передають потім усно – тим, хто залишився на тимчасово окупованій території.

 

До речі, дуже красномовними під час онлайн-опитування були й відповіді  на запитання «Чому ви обрали саме цей заклад?». Більшість студентів відповіли: тому, що він знаходиться неподалік.

 

 - Маємо розуміти: цим дітям потрібно перетнути блок-пости (на виїзді з так званих ДНР-ЛНР на них підозріло дивляться люди з автоматами),  коштів на далеку дорогу, як правило, немає, - додала пані Ірина. - Тому стратегічно правильно підтримувати  переміщені університети, які знаходяться у Донецькій та Луганській області. 

 

Чимало вступників відповіли, що обрали виш, у якому навчаються друзі та знайомі.  У такому університеті  дитина почувається  психологічно спокійніше.

 

Під час опитування у студентів запитали: якої інформації їм бракувало?  Кілька сотень відповіли, що інформації вистачало, але чимало, все ж,  зазначили, що було б добре знати більше про майбутнє місце роботи та можливість підробляти під час навчання. Матеріальний стан їхніх родин, на жаль, часто плачевний, тому студенти не цураються будь-якої роботи. А коли знаєш, де і як можна працювати - почуваєшся впевненіше. 

 

Нині фахівці Фонду “Відкрита політика” міркують - як донести до вступників на непідконтрольних територіях максимально повну інформацію (про можливу роботу, навчання під час карантину тощо). 

 

Постери на блок-постах

 

Інформаційна кампанія про вступ-2021 вже стартувала. Фонд “Відкрита політика” спільно з Міністерством освіти і науки розробив інформаційні матеріали для молоді з непідконтрольних територій: постери, стікери, буклети. 

 

 На контрольних пунктах в’їзду та виїзду (КПВВ) «Станиця Луганська», «Щастя», «Новотроїцьке» розміщено інформаційні постери. Люди можуть прочитати, сфотографувати текст, взяти маленький буклет (який легко заховати). Цю інформацію бачать дуже багато людей (лише на КПВВ “Станиця Луганська” у грудні було   42 тисячі перетинів).  Постери та буклети будуть також розміщені в ЦНАПах, відділеннях Пенсійного фонду, банках, де отримують виплати. Бабусі та дідусі зможуть передати інформацію про спрощений вступ онукам. 

 

Підготовчі курси

 

Навесні мають стартувати й підготовчі курси для молоді з ТОТ. Ірина Жданова висловила сподівання, що Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (яке має 130 мільйонів гривень у бюджеті на підготовчі курси та інші програми з реінтеграції) оперативно розробить постанову про використання цих коштів і  спрямує на фінансування стипендій, гуртожитків, оплату викладачам. 

 

У лютому стартують також безкоштовні курси з підготовки до ЗНО та державної підсумкової атестації з української мови та математики. Їх  запроваджують Фонд «Відкрита політика»,  Науковий ліцей Чурюмова та Донецький національний технічний університет. Курси запропонують не лише записи занять, а й прямі трансляції.  На сьогодні уже записано відео-уроки, презентації, тести для підготовки з ДПА з української мови, літератури, історії України. Планується “налаштувати” й опцію роботи з реальним учителем онлайн. Знайти ці матеріали можна на сайті «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua).

 

Коли “чути” лише радіо 

 

Станом на січень місяць інформацію про роботу центрів “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” переглянули вже 166 тисяч громадян. Особливу подяку фахівці фонду висловлюють  «Українському радіо», яке долучилося  до створення  аудіо роликів “Вступ 2021 для ТОТ”«Успішна історія Андрія з Донецька» (хлопець закінчив екстерном школу у Слов’янську і через центр “Донбас-Україна” вступив до Харківського національного університеті імені В. Н. Каразіна), “Успішна історія Карини з Луганська» та інших. Ці ролики прозвучать також у програмах  регіональних  радіостанцій. 

 

- В маленьких населених пунктах на тимчасово окупованих територіях інтернету практично немає, а радіоточки - працюють!, - розповіла Ірина Жданова.  -  Це одна з небагатьох можливостей почути новини та інформацію з України. Їхній лейтмотив: “Мрій та дій!”.

 

Успішні історії показуватимуть також у потягах Інтерсіті. Сьогодні там уже «крутять» ролик про дистанційну освіту. 

 

Без свідоцтва і паспорта

 

Начальник головного управління вищої освіти та освіти дорослих МОН Світлана Кретович поінформувала, що освітні центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна” працюватимуть з 7 червня по 24 вересня. Дедлайн подачі документів на бюджет на бакалавра та молодшого бакалавра – 19 липня. 

 

Якщо абітурієнт не встигне подати заяву до 19 липня, він може вступити на контракт, а у вересні написати заяву і спробувати отримати бюджетне місце. 

 

 - Хочу нагадати процедуру спрощеного вступу, - зазначила пані Світлана. -  Дитина може прийти до центру без документа про здобуття загальної середньої освіти і без паспорта.  Абітурієнт підписує освітню декларацію і на її підставі складає два іспити:  з української мови та історії України. Третій іспит визначає виш залежно від своєї спеціалізації. 

 

Світлана Кретович детальніше розповіла і про курси, які діятимуть для дітей з ТОТ. У цьому році вони працюватимуть на базі  семи навчальних закладів. Спочатку - дистанційно (це пов’язано з карантинними обмеженнями), а з жовтня планується робота “офлайн”. Курси працюватимуть в Донецькому національному технічному університеті (Покровськ), Таврійському національному університет імені В. І. Вернадського (Київ), Херсонському державному університеті, Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля, Луганському національному університеті імені Тараса Шевченка, Національному педагогічному університеті імені Михайла Драгоманова, Маріупольському державному університеті. 

 

Бути на зв’язку

 

У січні працівники Фонду “Відкрита політика” передали Урядовому контактному центру технічне обладнання на суму 889 тисяч гривень. Воно дозволить  консультантам центру “бути на зв’язку” з вступниками з ТОТ. Директора Урядового контакт-центру Ольта Холомєєва розповіла, що під час телефонних розмов люди запитують про умови вступу,  порядок перетину кордону,  застосунок “Дій вдома” в період карантину тощо. А також - як поновити документи про здобуття освіти (у багатьох молодих людей свідоцтва про здобуття загальної середньої освіти залишилися на окупованій території).   

 

Протистояти пропаганді

 

Переміщені університети напрацювали чималий досвід роботи зі вступниками з непідконтрольних територій.  Ректор Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Ольга Поркуян наголосила: про важливість і актуальність питання вступу молоді з ТОТ говорять цифри.  У минулому році до університету зателефонували чи написали 1400 осіб. Це свідчить про те, що інтерес до освіти в Україні молоді з так званих ДНР-ЛНР - величезний. 

 

-  У нас працює дуже багато викладачів, які є внутрішньо переміщеними особами. Ми знаємо, що відбувається на цих територіях, як працюють школи, яку потужну антиукраїнську агітацію там проводять, - розповіла пані Ольга.  - Держава повинна протистояти цій пропаганді. Ми намагаємося задіяти всі наші зв’язки і контакти й розповісти -  які можливості  дає освіта в Україні.

 

Студенти розповідають своїм друзям, як їх зустріли, як допомогли. Пояснюють, що університет надає гуртожиток, що тут цікаво і безпечно. 

 

Під час прес-конференції фахівці дали відповідь на чимало запитань. І лише одне з них було “злим”. Слухач запитав: чи справедливо, що діти, батьки яких залишилися на окупованих територіях (і не платять податки) мають можливість вступати на пільговим умовах?  На це запитання Ірина Жданова відповіла: “ Це не пільги, це програма компенсацій. Діти з ТОТ (а також з прифронтових населених пунктів) не обирали таку долю. Війна - не їхній вибір! Наш обов’язок -  дати їм можливість здобути якісну освіту в Україні”. 

Підготувала Світлана ГАЛАТА  

Довідково. Матеріали про прес-конференцію розміщено в 40 рейтингових ЗМІ:

 

Презентація з пресконференції

https://docs.google.com/document/d/1W0gIbQcjAiPlfCNIa1TpmZoY0zTIar1z/edit 

Особиста колонка в Інтерфакс-Україна Ірини ЖДАНОВОЇ 

https://ua.interfax.com.ua/news/blog/719953.html?fbclid=IwAR013wFTqzwKP6qvcLXL9w-MvFDjP9El03cGyozZ13HpeNL_ViFhtp44Hls 

 

Інтерв’ю на УНІАН 

https://www.unian.ua/m/society/irina-zhdanova-na-okupovanih-teritoriyah-zalishilos-bagato-ukrajinciv-yaki-hochut-shchob-jihnya-ditina-vchilasya-v-ukrajinskomu-seredovishchi-novini-ukrajini-11305850.html?fbclid=IwAR2m4wTO8_DXBuKxc7OfKzG8irB9OknfRBdTQD9rB2jBdyX-2PEQFlSoUzs 

Інтерфакс:

 https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=LJBoIq9E2cM&feature=emb_logo 

 

FB МОН

 

https://fb.watch/3aVUXMsWbG/

 

Громадська організація "Фонд "Відкрита політика"

https://www.facebook.com/895984410522985/posts/3679325495522182/?extid=0&d=n

 

Доступна освіта

https://dostupnaosvita.com.ua/news/pryama-translyaciya-konferenciyi-vstupna-kampaniya-dlya-molodi-z-tot-pidsumki-2020-pochatok-2021  

 

Донецька обласна державна адміністрація:

https://dn.gov.ua/ua/news/vstupna-kampaniya-dlya-molodi-z-timchasovo-okupovanih-teritorij-pidsumki-2020-pochatok-2021   

 

62.ua

https://www.62.ua/news/3000957/pramaa-translacia-konferencii-vstupitelnaa-kampania-dla-molodezi-s-vot-itogi-2020-nacalo-2021 

 

0642.ua

https://www.0642.ua/news/3000957/pramaa-translacia-konferencii-vstupitelnaa-kampania-dla-molodezi-s-vot-itogi-2020-nacalo-2021 

 

Університет Даля:

https://www.facebook.com/1609569505990338/posts/2860566634223946/?extid=0&d=n

 

Eng

https://en.interfax.com.ua/news/video/717566.html

 

https://interfax.com.ua/news/press-announcement/717204.html   

 

https://ua.interfax.com.ua/news/press-announcement/717206.html 

 

https://en.interfax.com.ua/news/press-announcement/717217.html 

 

https://interfax.com.ua/news/press-release/718064.html 

 

https://ua.interfax.com.ua/news/press-conference/717811.html  

 

https://interfax.com.ua/news/press-conference/717840.html 

 

https://m.ostro.org/donetsk/society/news/604919/ 

 

https://www.rbc.ua/rus/news/ukraina-vpervye-vvodit-podgotovitelnye-kursy-1611307502.html 

 

https://dn.gov.ua/ua

 

https://www.kmu.gov.ua/news/mon-postijno-pracyuye-nad-udoskonalennyam-umov-dlya-zabezpechennya-dostupu-do-osviti-dlya-osib-z-timchasovo-okupovanih-teritorij-zastupnik-ministra-andrij-vitrenko

 

https://news.obozrevatel.com/society/ukraina-vpervyie-vvodit-podgotovitelnyie-kursyi-dlya-abiturientov-s-vremenno-okkupirovannyih-territorij.htm 

 

https://glavcom.ua/ru/news/ukraina-vpervye-vvodit-podgotovitelnye-kursy-dlya-abiturientov-s-vremenno-okkupirovannyh-territoriy-731971.html 

 

https://telegraf.com.ua/ukraina/mestnyiy/5602069-ukraina-vpervyie-vvodit-podgotovitelnyie-kursyi-dlya-abiturientov-s-vremenno-okkupirovannyih-territoriy.html 

 

https://dozor.com.ua/news/society/1224539.html 

 

https://t.me/topuanews/2765 

 

https://t.me/realnaukraina/219 

 

https://www.ukr.net/news/details/society/83007378.html 

 

https://my.ua/news/cluster/2021-01-22-ukraina-vpervye-vvodit-podgotovitelnye-kursy-dlia-abiturientov-s-vremenno-okkupirovannykh-territorii 

 

https://news.meta.ua/cluster:73485228-Ukraina-vpervye-vvodit-podgotovitelnye-kursy-dlia-abiturientov-s-vremenno-okkupirovannykh-territorii/ 

 

https://news-life.org/kiev/272869826/ 

 

https://ukranews.com/news/751336-gde-studentam-iz-ordlo-podgotovitsya-v-vno-2021-rasskazali-v-minobrazovaniya

 

http://osvita.ua/consultations/79557/

 

Мон

https://www.facebook.com/589347414425174/posts/4275736839119528/?d=n

 

https://www.facebook.com/360514104792504/posts/850226819154561/?extid=0&d=n

 

https://www.facebook.com/100000386117042/posts/3862214000468099/?extid=0&d=n 

 

https://www.facebook.com/1609569505990338/posts/2860566634223946/?extid=0&d=n 

 

https://www.facebook.com/100006634601281/posts/2975652215999236/?extid=0&d=n 

 

https://www.facebook.com/Dozor.Ukraine/posts/3624504660920721 

 

https://www.facebook.com/1609569505990338/posts/2860875174193092/?d=n 

 

https://dn.gov.ua/ua/news/vstupna-kampaniya-dlya-molodi-z-timchasovo-okupovanih-teritorij-pidsumki-2020-pochatok-2021 

 

https://www.0642.ua/news/3000957/pramaa-translacia-konferencii-vstupitelnaa-kampania-dla-molodezi-s-vot-itogi-2020-nacalo-2021 

 

https://www.62.ua/news/3000957/pramaa-translacia-konferencii-vstupitelnaa-kampania-dla-molodezi-s-vot-itogi-2020-nacalo-2021 

 

https://dostupnaosvita.com.ua/news/pryama-translyaciya-konferenciyi-vstupna-kampaniya-dlya-molodi-z-tot-pidsumki-2020-pochatok-2021 

 

https://www.62.ua/news/3001728/ukraina-vvodit-podgotovitelnye-kursy-dla-abiturientov-iz-okkupirovannogo-donbassa-i-kryma 

 

https://www.0642.ua/news/3001728/ukraina-vvodit-podgotovitelnye-kursy-dla-abiturientov-iz-okkupirovannogo-donbassa-i-kryma 

 

https://www.facebook.com/100003643534909/posts/2136095816521849/?d=n

 

http://ukr.radio/schedule/play-archive.html?periodItemID=2709962&fbclid=IwAR3x6LtCbpWU2LT8YoE2o7eCBgGGpJZAaaiP0FGeHx5RCM_gGuLLONPs9kI