+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Підписано тристоронній меморандум про співпрацю у забезпеченні доступу учнів і студентів з непідконтрольних територій до освітнього процесу в Україні

28/04/2020 21:48

Підписано тристоронній меморандум про співпрацю у забезпеченні доступу учнів і студентів з непідконтрольних територій до освітнього процесу в Україні.


Фонд "Відкрита політика", Міністерство освіти і науки, державна установа "Урядовий контактний центр" 28 квітня 2020 року підписали меморандум про співпрацю у забезпеченні доступу та можливостей для залучення учнів і студентів із непідконтрольних територій до освітнього процесу в Україні.


Сторони домовилися спільно підтримувати діяльність "гарячої лінії" з освіти для мешканців тимчасово окупованих територій за номером телефону 0 800 504 425, яка впроваджується за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку USAID у рамках проекту "Демократичне врядування у Східній Україні". Координація дій здійснюватиметься завдяки регулярному обміну інформацією учасниками Меморандуму. Зокрема, МОН забезпечуватиме надання актуальної інформації щодо освітнього законодавства та змін до нього для ефективного консультування заявників. Урядовий контактний центр – стабільне функціонування "гарячої лінії", а на час вступної кампанії до ВНЗ – належну технічну організацію роботи із заявниками, зокрема в приміщенні МОН, а Фонд "Відкрита політика" забезпечуватиме передачу технічного/програмного оснащення робочих місць консультантів "гарячої лінії". 


Підписуючи меморандум, учасники засвідчили, що у державних та громадських інституцій спільне бачення щодо важливості підтримки освітніх процесів і можливостей, які турбують мешканців тимчасово окупованих територій.


"Підписання Меморандуму є важливим кроком в адвокації захисту прав дітей з анексованої території на освіту. Адже гаряча дінія, яка працювала у Фонді з 2016 року, припинила свою роботу з 1 вересня 2019 року за відсутності фінансування зі сторони UNICEF. Фонд "Відкрита політика" успішно провів адвокаційну кампанію і в результаті роботу гарячої лінії було відновлено в лютому 2020 і підписано Меморандум між трьома сторонами про спільне забезпечення її роботи, навчання консультантів "гарячої лінії", проведення інформаційної кампанії на підтримку розширення доступу до освіти дітям і молоді з тимчасово окупованої території. Я вірю в синергію і що це додасть інституційної сталості цьому важливому проєкту. Адже освіта є тим місточком між двома територіями України, по дві сторони між лініями фронту. І саме через освіту ми можемо вести діалог, формувати довіру і сприяти розбудові миру в Україні", – прокоментувала генеральний директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова. 


"Наша мета – надати можливість отримувати якісну освіту в українських закладах. Консультанти, які працюють на гарячій лінії, пройшли навчання та готові надати вичерпні відповіді щодо освітніх процесів і можливостей, які турбують мешканців тимчасово окупованих територій. Учні непідконтрольних територій зможуть своєчасно отримати всю інформацію та вступити до українських вишів за спрощеною процедурою", – відзначила виконуюча обов’язки Міністра освіти і науки України Любомира Мандзій. 


Нагадаємо, "гаряча лінія" цьогоріч працює у робочі дні: пн – чт з 9:00 до 18:00, пт з 9:00 до 17:00. На "гарячій лінії" з освіти надаватимуться консультації  жителям тимчасово непідконтрольних Україні територій, територій вздовж лінії розмежування та Криму щодо спрощеної процедури вступу через освітні центри "Донбас-Україна" та "Крим-Україна". А також щодо отримання дистанційно середньої освіти в Україні.