+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

У Міжнародній Зеленій Школі відбулася перша літня сесія "Школа астрономії"

13/06/2019 14:58

У Міжнародній Зеленій Школі відбулася перша літня сесія "Школа астрономії"

 

З 3 по 10 червня 2019 року у карпатському селі Космач, в Міжнародній Зеленій Школі ім.Клима Чурюмова проходила літня астрономічна сесія. В ході ST[r]EAM-табору діти мали можливість ознайомитися з мистецтвом і астрономією, ботанікою та журналістикою, SCRUM менеджментом, спостерігати зоряне небо, місяць, Сонце в телескоп та ознайомитися з місцевими гуцульськими традиціями, з гірською місцевістю. Модераторами стали:

 

  1. Олександр БАРАНСЬКИЙ – старший науковий співробітник відділу природної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України, координатор Міжнародної астрономічної організації International Comet Quarterly в Україні, керівник секції «Астрономія» відділення МАН в м. Києві, керівник секції  «Астрономія» Міжнародної Зеленої Школи, канд. біол. наук.
  2. Галина КАСЯНЧУК - художниця, яка працює в техніках акварель, розпис скла, тканин, інші. Понад 20 років викладає мистецтво дітям. Авторка курсів з креативних індустрій в Міжнародній зеленій школі.

 

В "Школі астрономії" взяли участь більше, ніж 55 учасників з Маріуполя, Житомира, Одеси, Космача, Києва, серед яких 35 школярів та 5 вчителів з місцевих шкіл Космацької ОТГ. Учасники здійснили ботанічну експедицію в гори, спостерігали за зорями, пізнали секрети блогерства і журналістики, малювали разом з вченими, митцями, журналістами. А кожного вечора разом насолоджувалися танцями на галерії, дивилися науково-пізнавальні фільми з астрономічної тематики та вивчали сузір'я на зоряному небі.

 

Ми щиро вдячні місцевим вчителям Реведжук Ганні Петрівні, Луцяк Галині Дмитрівні, Габорак Галині Василівні і Варцаб‘юк Марії Петрівні за активну участь та залучення місцевих дітей до нашої Зеленої Школи. Окреме спасибі Миколі Петровичу Палійчуку і Оксані Василівні Капуляк за допомогу в координації і комунікації з місцевими школами.

 

Космач - унікальне гуцульське село в Карпатах, в якому збережена жива традиція. Більш детально про це можна дізнатися на відео, що розміщене на сайті.

З розкладом "Школи Астрономії" можна ознайомитися тут.

Активності

 

Спогади Галини Касянчук про Школу астрономії МЗШ

3 червня

Після короткого інструктажу зеленошкільцям була проведена екскурсія по території Міжнародної Зеленої Школи. Обов’язково в програмі щодня є час для мрій. Після нього були презентовані програми секцій “астрономія”, “мистецтво” і “блогерство” і був проведений BABY SCRUM (планування часу за інноваційною методикою SCRUM, яка активно використовується для розподілення задач в передових IT-компаніях).

 

В цей день художниця Галина Касянчук провела лекцію на тему: «Альберт Дюрер, математика і ботаніка», а журналіст Тетяна Ігнатченко розповіла про те, що було б, якби світові класики були блогерами.

4 червня

В цей день зеленошкільці ознайомилися з темою «Гравітація в картинах Давида Штеренберга, художника з українським корінням» і створили гравюру на ботанічну тематику під керівництвом Галини Касянчук. Учасники ознайомилися з найкращими україномовними блогерами, а також приміряли гуцульський весільний одяг.

Ще одна активність - майстер-клас по створенню сирних коників від Галини Луцяк.

 

Учасники також вивчили небесну сферу і сузір’я зоряного неба під керівництвом Олександра Баранського. Увечері зеленошкільці переглянули фільм “Розетта”.

До дітей приєдналося 5 учнів з Космацької ЗОШ I-III ступенів.

5 червня

День почався зі спостереження за Сонцем, ботанічної екскурсії на полонину, де учасники вивчали рідкісні карпатські рослини, знайомилися з різними видами блогів, дивилися презентацію тіньового театру за мотивами поезії Клима Чурюмова і спостерігали за зорями в аматорській обсерваторії. До команди зеленошкільців приєднались 6 учнів з місцевих шкіл Космацької ОТГ.

 

В цей день учасники танцювали на галерії разом з гуцульськими музиками під звуки живої музики.

6 червня

У четвер учасники спробували створити копію картини “Зоряна ніч” Ван Гога, відвідали Космач-Ставницьку загальноосвітню школу і дізналися про переваги та недоліки професії “Журналіст”.

 

Учасники також спробували створити власні ляльки для тіньового театру і ознайомилися з Сонцем і Сонячною системою.

7 червня

У п’ятий день табору учасники разом з 6 учнями Космач-Ставницької ЗОШ I-III ступенів створили суперматичну композицію, спробували зробити власний гербарій лікарських рослин, ознайомилися з програмами для створення відео і зробили власні ляльки для тіньового театру, авторами якого стали школярі.

 

Олександр Баранський розповів дітям про малі тіла Сонячної системи, а Галина Касянчук ознайомила дітей з технікою по вогкому “Карпатські букети”. А увечері діти та дорослі спостерігали за чудовим зоряним небом Космача.

8 червня

У суботу учасники спробували створити портрет фантастичної тварини за мотивами фотозбільшень простих організмів, взяли участь у практичному занятті зі створення блогу.

 

Олександр Баранський розповів про змінні зорі, а під керівництвом Галини Касянчук учасники провели репетицію власного тіньового театру і вивчили техніку вибійки на тканині. До дітей приєдналось 8 учнів з Космач-Ставницької ЗОШ I-III ст.

9 червня

У неділю ранок почався з походу в центр села Космач. За бажанням, учасники могли відвідати церкву і ознайомитись із розмаїттям традиційної культури в унікальному селі Космач. Адже тут збережена жива традиція. Зеленошкільці вирушили на концерт в будинку культури, а також відпочили на ігровому майданчику. Діти відвідали піцерію, де поласували смачною піцою і посмакували морозивом, створенним за унікальним рецептом італійцем піцайоло.

 

Після часу для мрій та космічного какао діти презентували свій тіньовий театр. Вечір закінчився конференцією “Від екології душі - до екології Всесвіту”, де були зроблені підсумки табору і презентовано проекти. Учасники отримали дипломи і подяки.

10 червня

В останній день Школи астрономії учасники відвідали музей гончарства і вівчарства, поділились враженнями і поїхали назад додому.

Відгуки учасників

Зеленошкільцям дуже сподобалася поїздка.

 

“В Зеленій Школі я обов’язково хочу побувати ще. Мені сподобалося малювання, ми вивчали дуже багато різних художників. А ще мені дуже припала до душі гравюра Марії Приймаченко. Це було щось дуже яскраве в моїх емоціях, і я це буду пам’ятати все життя” - Софійка

 

“Я зараз знаходжусь в Зеленій Школі. Тут дуже круто і затишно. Кожного дня ми ходимо на різні лекції: на астрономію, на ботаніку, дізнаємося багато чого нового. Мені дуже сподобались уроки мистецтва. На кожному уроці ми малювали, дізнавались про нових художників. Також мені сподобалось, як ми ходили на полонину. Підніматися було трошки важко, але це було весело. Також там дуже гарні краєвиди. Мені сподобалось, як ми робили сирних коників. І я б з радістю приїхала сюди ще раз” - Ярослава.

 

Ще кілька відеовражень від учасників.

 

 

Враження учасниці Школи астрономії у Міжнародній зеленій школі у високогірному селі Космач, журналістки Тетяни Ігнатченко з Маріуполя!

 

Враження Ростислава

 

Враження Ореста