+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Студенти з непідконтрольних територій вперше поділилися своїми успішними історіями вступу через Освітні Центри під час прес-ланчу у Маріуполі

05/06/2019 21:16

Студенти з непідконтрольних територій вперше поділилися своїми успішними історіями вступу через Освітні Центри під час прес-ланчу у Маріуполі

 

Студенти з непідконтрольних Уряду України територій Донецької області, які зараз успішно навчаються у закладах вищої освіти на підконтрольній території, вперше поділилися своїми успішними історіями вступу через Освітні Центри «Донбас-Україна».

 

Ці історії прозвучали 4 червня у Маріуполі в освітньому хабі «Halabuda» під час прес-ланчу з нагоди старту вступної кампанії для мешканців Криму і Донбасу і початку роботи Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна».

 

Організатори: ГО «Фонд «Відкрита політика» у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Донецькою обласною державною адміністрацією за підтримки ЮНІСЕФ.

У заході взяли участь понад 40 осіб, серед яких представники Освітніх Центрів «Донбас-Україна» та студенти Маріупольського державного університету, Донецького юридичного інституту, Маріупольського будівельного коледжу, Приазовського державного технічного університету, Донецького національного технічного університету, Дружківського технікуму Донбаської Державної Машинобудівної академії, Маріупольського коледжу мистецтв, Маріупольського механіко-металургійного коледжу, Донецького державного університету управління, представники загальноосвітніх закладів освіти, які входять до Освітніх Центрів, ЗМІ, представниця Головного управління національної поліції  в Донецькій області, Департаменту освіти і науки Донецької ОДА, а також представники міжнародних організацій: ЮНІСЕФ, УВКБ ООН.

Під час заходу відбулося неформальне спілкування представників влади, громадськості, освітян, студентів та абітурієнтів щодо освітніх можливостей в регіоні, у т. ч. жителів непідконтрольних територій та територій вздовж «лінії розмежування». Модерували прес-ланч Світлана КРЕТОВИЧ – начальник головного управління вищої освіти МОН і Ірина ЖДАНОВА – виконавчий директор Фонду «Відкрита політика».

«Нашій організації вже 11 років, і її мета - плекання цінностей і розвиток інноваційного потенціалу України. З 2014 року ми безпосередньо стали тими, хто працює в напрямі розширення можливостей для дітей і молоді, що постраждали внаслідок військового конфлікту. А ще у нас уже 7 років працює Міжнародна Зелена Школа в Карпатах, куди останні три роки приїжджають представники Освітніх Центрів, освітяни зі сходу України на навчання: як проводити інформаційну кампанію, використовувати сучасні технології і навчаються Green STrEAM-методикам, які потім будуть впроваджувати у своїх громадах. Власне, для цього ми і працюємо, щоб розвивати стартаперство, інновації. Що надзвичайно приємно, тут присутні ті освітні заклади Донецької області, на базі яких вже четвертий рік успішно працюють Освітні Центри "Донбас-Україна". Я бачу багато молоді. Це якраз ті вступники, які стали студентами завдяки роботі цих Центрів», - зазначила Ірина ЖДАНОВА, розпочинаючи прес-ланч.

 

Світла КРЕТОВИЧ наголосила, що для Міністерства освіти і науки України спрощена процедура вступу через Освітні Центри є надзвичайно важливою, оскільки кожен громадянин має право на освіту.

 

«Освітні Центри будуть працювати вже 4-й рік поспіль. Ідея створити спрощені умови вступу є дуже важливою для нас. Усі абітурієнти, які проживають на непідконтрольних територіях є громадянами України і мають можливість отримати документ про освіту державного зразка, знайти роботу, створити родину і зробити нашу державу набагато кращою: без війни і інших негараздів. Ми на молодь покладаємо велику надію, надію на те, щоб ви зробили на Донбасі те, чого тут ніколи не було. Я сподіваюсь, що ми сьогодні почуємо ваші історії, побажання, як зробити цю процедуру ще більш комфортною для дітей з окупованих територій. Я рада тут бачити представників вищих навчальних закладів, технікумів і коледжів з Донецької області. Тут є і Дружківка, і Покровськ, і багато хто ще. І давайте плідно попрацюємо і покращимо цю процедуру, щоб кожен прийшов до наших вишів і отримав якісну освіту»,  - додала Світлана КРЕТОВИЧ.

 

УСПІШНІ ІСТОРІЇ

 

«Я вступав уже знаючи, що є Освітні Центри "Донбас-Україна", які допомагали з оформленням документів, надали житло на час вступу. І ось я поступив на бюджет, отримую стипендію.».

Ілля з Донецька, Маріупольський будівельний коледж

 

«Після дев’ятого класу, ми з мамою шукали різні варіанти і на сайті коледжу знайшли детальну інформацію про те, як вступити за спрощеною процедурою. Ми слідували всім вказівкам, я склала іспити і зараз я навчаюся на першому курсі  спеціальності “дизайн" Маріупольського будівельного коледжу. Я вступила саме завдяки Освітньому центру “Донбас-Україна”. Там мені допомогли з оформленням документів, а також на період проходження іспитів мені надали житло».

Вероніка з Донецька, студентка  Маріупольського будівельного коледжу

 

«Я -студент Донецького національного технічного університету. Вступав я за результатами ЗНО. Для мене найголовніше - це підтримувати активну позицію. На даний момент, навчаючись на другому курсі, я - голова спортивно-масової комісії університета. Тут усі двері відкриті, головне - бути активним».  

Олександр з Єнакієво, студент Донецького національного технічного університету (переміщений в Покровськ)

 

«Я вступала у 2018 році через Освітній центр “Донбас-Україна”. Я ЗНО здала на дуже низькі бали. найвищій в мене був 133. У ОЦ я склала вступні іспити. Ні нащо окрім контракту я не розраховувала, але у наявності виявилося бюджетне місце і мене на нього перевели. Я навчаюся на еколога, є головою культурно масового руху на факультеті. Завдяки ОЦ я вже на першому курсі досягла багато . Головне не боятися і бути відкритим».

Юля з Торецька,  студентка Донецького національного технічного університету (переміщений в Покровськ)

 

“Я - з Донецька. Завжди мріяв стати поліцейським. Склав ЗНО, але бали були не дуже високі. Коли ми звернулись до приймальної комісії Донецького юридичного інституту, нам розповіли, що існують Освітні Центри “Донбас-Україна”. Ми скористались цією можливістю, склали вступні  іспити та іспит з фізичної підготовки. Було важко, але ми змогли”.

Андрій з Донецька, студент Донецького юридичного інституту

 

Окремо було присвячено увагу особливостям вступу для цієї категорії осіб:

  • спрощена процедура вступу через Освітні Центри «Донбас-Україна»;
  • графік роботи Освітніх Центрів, їх перелік, дедлайни подачі документів на бюджет;
  • звичайна процедура вступу і додаткова сесія ЗНО;
  • «гаряча лінія» з питань освіти та сайт «Доступна освіта» - dostupnaosvita.com.ua.

 

СПРОЩЕНА ПРОЦЕДУРА ВСТУПУ через ОСВІТНІ ЦЕНТРИ

Вступники з непідконтрольних Уряду України територій Донецької, Луганської областей, територій вздовж “лінії розмежування” та Криму можуть вступати в українські виші та профтехи за спрощеною системою через Освітні Центри “Донбас-Україна” та “Крим-Україна”. Робота Центрів розпочнеться 3 червня і триватиме до 27 вересня. Перелік Освітніх Центрів дивіться на сайті Доступна освіта у відповідній рубриці: https://dostupnaosvita.com.ua/centers.

 

«У цьому році ОЦ почали працювати з 3 червня і закінчать 27 вересня, 26 - останній день прийому документів. У абітурієнтів з непідконтрольних територій є можливість скласти іспити з історії України, української мови і профільне вступне випробування. Для тих, хто вступатиме на базі 9-ти класів буде достатньо скласти іспит лише з української мови і вступити до коледжу»,  - повідомила Світлана КРЕТОВИЧ.

 

Абітурієнти, що проживають на вказаних вище територіях (перелік населених пунктів дивіться за посиланням), мають можливість вступати БЕЗ паспорта, атестата та ЗНО, здавши іспити з української мови, історії України та профільного предмету/творчого конкурсу.

 

Для цього вступнику треба звернутися до Освітнього Центру, заповнити освітню декларацію та скласти ці 3 вступні іспити.

 

Водночас, якщо абітурієнт все ж має результати ЗНО чи український атестат, він теж може скористатися спрощеною процедурою і вступити через Освітні Центри. Важливо також, що прізвище кожного вступника з окупованих територій обов’язково зашифровується.

 

Дуже важливо звернути увагу на дати вступу на бюджет. Хоч Освітні Центри і працюватимуть аж до кінця вересня, подача документів на бюджетну форму навчання має свої дедлайни, які закінчуються у липні 2019 року.

 

ДЕДЛАЙНИ ВСТУПУ НА БЮДЖЕТ

Вступ на бюджет на бакалавра (магістра медичного, ветеринарного чи фармацевтичного спрямування)

 

Для абітурієнтів з Криму та Севастополя:

  1. Прийом документів – до 12-ї год. 19 липня
  2. Вступні іспити –  до 19 липня
  3. Зарахування – до 15-ї год. 22 липня

 

Для вступників з Донбасу:

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 22 липня
  2. Вступні іспити –  до 25 липня
  3. Зарахування – до 12-ї год. 1 серпня

 

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 11-ти класів

 

Для абітурієнтів з Криму та Севастополя:

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 29 липня
  2. Вступні іспити –  до 28 липня
  3. Зарахування – до 12-ї год. 4 серпня

 

Для вступників з Донбасу:

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 29 липня
  2. Вступні іспити –  до 28 липня
  3. Зарахування – до 12-ї год. 6 серпня

 

Вступ на бюджет на молодшого спеціаліста на базі 9-ти класів

 

Для абітурієнтів з Криму та Севастополя:

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 13 липня
  2. Вступні іспити –  до 21 липня
  3. Зарахування – до 18-ї год. 29 липня

 

Для вступників з Донбасу:

  1. Прийом документів – до 18-ї год. 13 липня
  2. Вступні іспити –  до 21 липня
  3. Зарахування – до 18-ї год. 29 липня

 

Проте навіть якщо вступники не мають можливості подати в зазначені терміни документи про зарахування, то у них є можливість вступити на контракт до 26 вересня, а після зарахування написати заяву про переведення на бюджетну форму.

 

 

ГАРЯЧА ЛІНІЯ

У Фонді «Відкрита політика» уже четвертий рік за підтримки ЮНІСЕФ та USAID працює «гаряча лінія» з питань освіти для дітей, молоді з НПУТ, вздовж «лінії розмежування» (під час вступної кампанії разом з МОН). Гаряча лінія Фонду «Відкрита політика» за ці роки прийняла понад 26 тисяч дзвінків. З них близько 4 000 дзвінківз НПУТ Донецької і Луганської областей, територій вздовж «лінії розмежування». У травні цього року на третину збільшилась кількість дзвінків зі Сходу в порівнянні з минулим роком.

«Гаряча лінія Фонду влітку буде працювати спільно з МОН: з 24 червня по 9 серпня 2019 року. Сьогодні фінансування є лише до 1 вересня.  Я мрію, щоб наша “гаряча лінія” закрилася, щоб можна було навчатися без “ліній розмежування”, вільно і мирно жити. Проте мені здається, що мрія про це не здійсниться до 1 вересня 2019 року, на жаль. Тому звертаюсь до партнерів Освітнього Кластеру ООН про продовження фінансування її роботи», - наголосила Ірина ЖДАНОВА.

 

У березні 2019 року Фонд спільно з МОН, Департаментами освіти Донецької і Луганської ОДА за підтримки USAID відкрили на базі обласних Департаментів освіти  регіональні «гарячі лінії» у Краматорську та Сєвєродонецьку.

Це безкоштовні номери – 0 800 504 522 (Краматорськ), 0 800 504 511 (Сєвєродонецьк).

Також працюють мобільні номери:  

у Краматорську +38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91;

у Сєвєродонецьку +38 099 345 20 76, +38 097 983 65 31.

Що особливо важливо для зв’язку з жителями непідконтрольних територій – номер +38 050 550 54 11 доступний у месенджерах Viber/Telegram/WhatsApp.

У цьому році з 24 червня до 9 серпня «гаряча лінія» Фонду буде працювати у МОН. Спільно з МОН наші консультанти будуть надавати роз’яснення щодо вступу через Освітні Центри.

 

ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ

Щоб донести важливу інформацію до вступників, Фонд «Відкрита політика» спільно з партнерами впродовж 4 років проводить активну інформаційну кампанію, основний месидж якої – «Освіта – доступна кожному!». Понад 2 млн. мешканців України, у т. ч. з непідконтрольних уряду України територій охоплено інформаційною кампанією Фонду в 2018 році.

У цьому році за сприяння Державної прикордонної служби на КПВВ було оперативно розміщено великі банери і постери, розповсюджено покрокові інструкції-євробуклети, було поширено інформаційні продукти ОЦ, школам, у громадському транспорті. Укрзалізниця розмістила листівки у 69 поїздах, 966 вагонах Донецького, Одеського, Південного, Придніпровського, Львівського та Південно-Західного напрямків. Анімаційні ролики транслюються на 588 моніторах потягів Інтерсіті.

ПОМІЧНИК кожного вступника – оновлений сайт  ДОСТУПНА ОСВІТА dostupnaosvita.com.ua

Сайт dostupnaosvita.com.ua - це помічник кожного вступника та школяра з непідконтрольних Уряду України територій та з Криму. На сайті є безкоштовні, БЕЗ реєстрації, відеоуроки для підготовки до ЗНО і ДПА з української мови, історії України, інших предметів, відеоінструкції.

У 2019 році Фонд “Відкрита політика” спільно з українською стартап-кампанією Sannacode оновили сайт «Доступна освіта», створений ще у 2015 р. та створили гугл-мапу Освітніх Центрів і шкіл з дистанційною формою освіти/екстернатом у Донецькій і Луганській областях. Тепер він має більш функціональний дизайн та додаткове корисне наповнення із інтерактивними мапами. Також він адаптований для людей з вадами зору.

Під час прес-ланчу також було презентовано соціальну рекламу для абітурієнтів з непідконтрольних територій:

Анімаційний ролик «Спрощена процедура вступу 2019 для абітурієнтів з НПУТ, лінії розмежування»: https://www.youtube.com/watch?v=jKzmcJCuI_4

Дорожня карта для абітурієнта «Спрощена процедура вступу: 4 кроки» (євробуклет)

Повне відео прес- ланчу є за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=2gIkyHYEF0U&t=3259s

 

Освіту – кожному!