+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Ідея Зеленої Школи в тому, щоб створити простір, де діти і вчителі можуть не боятися мріяти

23/04/2019 13:40

Ідея Зеленої Школи в тому, щоб створити простір, де діти і вчителі можуть не боятися мріяти

 

 

Про все це в інтерв’ю 16 квітня в ефірі Чорноморської телерадіокомпанії розповіла виконавча директорка ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова.

Вона розказала про Міжнародну Зелену Школу ім. Клима Чурюмова (МЗШ) – один із проектів Фонду, яка виникла як ідея для її дітей: Арсена і Яринки: «Коли вони навчались в Киівськовому науково природничому ліцеї 145, відомому як плекальня науковців, інноваторів. Ми з батьками та вчителями вирішили створити табір, щоб шибеники змогли проявити себе поза школою як талановиті астрономи, фізики, художники, а головне - добрі людські якості».

Про Міжнародну Зелену Школу

Ця ідея добре прижилася в горах, в високогірному селі Космач. З часом до команди приєдналися молоді і всесвітньо відомі вчені, митці. В основі табору лежить методика Green ST(r)EAM, що базується на поєднанні науки, технологій, досліджень, інженерії, традиційного українського мистецтва, математики із зеленими цінностями.

За 7 років роботи були і табори на канікулах, мандрівні наукові фестивалі, родинні наукові вікенди, в яких взяло участь більше 4 000 учасників.

Міжнародна Зелена Школа є додатковим інструментом для відкриття таланту, де діти можуть захопитися фізикою і математикою, відкрити для себе і і батьків нові, інколи неочікувані, таланти, здібності.

Наприклад, Ксеня Люстрова була вже більше 10 разів в Зеленій школі. Вона захоплювалась танцями,читанням, писанкарством, вважала, що вона не математик. Проте минулого року з нею попрацювала молода викладачка з Українського фізико-математичного ліцею і Ксеня так захопилась, що все літо провела з зошитом математики. Тепер це її улюблений предмет в школі. А минулої осені вона захопилась фотографією під час сесії з миколаївськими юними фотографами. І тепер її чудові фото збирають лайки в інстаграмі.

Ідея Зеленої Школи в тому, щоб створити такий простір, де діти можуть відчути, що їм цікаво, де діти і вчителі можуть не боятися мріяти.

Три роки назад розпочався ще один напрям – робота з освітянами. Фонд шукає людей, яких надихають наші методики. В основі цих методик лежить любов до кожної дитини.

Табір відбувається круглорічно, причому не тільки на канікулах, а й між ними завдяки школі, яка знаходиться поруч.

Головною родзинкою Міжнародної Зеленої Школи є те, що все базується на основі традиційної української культури. Є навчальні блоки “геометрія писанкарства” або “кристали і соломоплетіння”. На виході МЗШ старається сформувати уявлення про гармонію, розуміння того, що все у світі взаємопов’язане, а також сформувати повагу до своєї країни і розмаїття світу.

У Міжнародній Зеленій Школі є оптоволоконний інтернет, якому може позаздрити наш офіс в центрі Києва. Гаджети у Міжнародній Зеленій Школі призначені тільки для творчості. Важливо навчити дітей отримувати користь від гаджетів.

На базі МЗШ діє Школа блогерства, за допомогою якої діти вчаться робити прекрасні репортажі. Також є Школа кіно, куди приїжджають відомі українські режисери: Олеся Моргунець-Ісаєнко, Ірина Саніна.

Для Фонду важливо підібрати людей зі спільними цінностями, вони зазвичай є білими воронами. І освітян, які щиро захоплені своєю справою, здатні захопити і дітей.

Останньою нашою новиною є те, що ми разом з відомими режисерами, акторами створили серед випускників Школу амбасадорів, це такі зелені діджитал-гуру, які хочуть врятувати планету від знищення через мережу активних дій: як в соціальних мережах, так і в режимі офф-лайн.

Про класичну систему освіти

На даний момент у державних структурах є прогресивні освітяни, але на мою

думку, вони мають статус  «білих ворон». Вони у меншості. Проте вони бажають не лише впроваджувати інноваційні методи навчання, а перш за все - робити це з любов’ю і вірою в КОЖНУ дитину. Чи це гіперактивний шибеник, чи це правдолюб, який не дає спокою вчителю.

На мою думку, простіше почати робити це в регіонах. До нас в МЗШ приїжджають навчатися Green ST(r)EAM методикам багато вчителів, викладачів університетів коледжів  із Донецької і Луганської областей.

Безнадійно очікувати, коли рішення впровадження інноваційної освіти буде прийнято зверху - парламент, уряд. Задача громадських організацій і полягає в тому, щоб створити можливість розвитку у напрямках знизу і по горизонталі.

Кілька днів тому, була розмова з Іриною Цимбал - директоркою Інституту післядипломної освіти Луганської області. У нас є спільне стратегічне бачення, яким чином Фонд «Відкрита політика» буде займатися перепідготовкою вчителів на базі МЗШ, щоб ці підходи йшли в мережу освітян і були доступними і для кожної дитини, і для кожного вчителя.

Готовність вчителів

Освітяни вже готові до впровадження інноваційної Green ST(r)EAM освіти, вже 6 сесій було проведено для освітян. 2-7 липня буде проводитися літня [не]школа для освітян, де не тільки проходить навчання новим методикам, гаджетам, ресурсам, але і є простір для мрій.

На [не]школу планується запрошувати і вчителів, і студентів педагогічних університетів, тому що Нову Українську Школу не можна запровадити, якщо не працювати з педагогічними університетами, коледжами.

У червні буде астрономічна сесія, де не тільки можна буде подивитися на зорі, але і працювати з вчителями.

Сучасним освітянам не вистачає діджитал навичок, вміння працювати з гаджетами, навичок інтегрованих курсів. На жаль, якісні методики викладання цих курсів не є дуже поширеними. А в МЗШ Фонд пропонує ці методики, якими ми навчились в Ізраїлі, на тренінгах ЮНІСЕФ, ін.

Важливим є й те, що під час перебування в МЗШ вчителі спілкуються, вивчають фандрайзинг, вчаться робити інформаційну кампанію. Тренінги пропонують вчителям soft skills, які знадобляться їм у подальшій роботі.

І головне тут сповідувати цінності, які коротко можна сказати нашим гаслом :

ВІД ЕКОЛОГІЇ ДУШІ - ДО ЕКОЛОГІЇ ВСЕСВІТУ!

 

Довідково

 

Міжнародна Зелена Школа заснована у 2012 році з метою впровадження ST(r)EAM освіти, формування зелених цінностей, єднання в щирому спілкуванні і співтворчості.

Школа є соціальним проектом, альтернативною державній школі.

МІСІЯ

Створення території радості, вільної від бруду в сучасному світі

STREAM освіта має бути GREEN – зеленою за змістом, освітніми технологіями. Міжнародна зелена школа – це тепла і дружня атмосфера, командна робота, творчий підхід до навчання та гармонійний розвиток особистості