+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Понад 300 тисяч охоплено інформаційною кампанією, прийнято 1000 дзвінків та навчено 92 освітян зі Сходу: Фонд реалізував проект за підтримки USAID

03/04/2019 10:00

Фонд «Відкрита політика» продовжує реалізовувати проекти щодо забезпечення рівного доступу до якісної освіти дітей і молоді Луганської та Донецької областей, у тому числі з непідконтрольних Уряду України територій та територій (НПУТ) уздовж «лінії розмежування» (ЛР). У березні Фонд успішно завершив короткотривалий проект «Гаряча лінія з питань освіти на непідконтрольних Уряду України територіях», що реалізовувався за підтримки Агентства з міжнародного розвитку USAID.

У рамках проекту, за ці три місяці, було відкрито регіональні «гарячі лінії» у Краматорську та Сєвєродонецьку, проведено тренінги та вебінари для 92 освітян зі сходу України, повністю оновлено сайт «Доступна освіта». У рамках інформаційної кампанії було створено постери, листівки, великі банери, які розміщено на КПВВ та покрокову інструкцію щодо спрощеної процедури вступу-2019  для абітурієнтів з НПУТ , «ЛР». Також було створено анімаційний ролик та аудіоролики, які отримали статус соціальної реклами та транслюються на теле- радіоканалах, КПВВ, а з травня - в потягах Укрзалізниці.

 

Діяльність в рамках проекту була широко висвітлена і у мас-медіа на національному та регіональному рівні та соціальних мережах: загальне охоплення інформаційною кампанією по проекту  – 341,5 тисяч громадян вцілому по Україні.

 

«ГАРЯЧА ЛІНІЯ»

У рамках проекту працювало 4 безкоштовні телефони 0 800 Укртелеком та 8 мобільних номерів, у т. ч. мобільні додатки Viber, WhatsApp, Telegram та Skype.

За час його реалізації з 24 грудня 2018 по 12 березня 2019 прийнято 928 дзвінків. Із них кожен четвертий дзвінок - від громадян  зі Сходу або Криму. 195 зі Сходу (43 - з Луганської та 152 - з Донецької областей ), 65 - з окупованого Криму. Чоловіки – 40%, жінки - 60%. За аналогічний період минулого року було: усього 522 дзвінка (кількість дзвінків збільшилась майже вдвічі).

Співпраця Фонду «Відкрита політика» з Міністерством освіти і науки України, Луганською та Донецькою ОДА зробили можливим відкриття регіональних «гарячих ліній», які з 11 березня 2019 почали працювати при регіональних департаментах освіти і науки у м. Краматорськ та м. Сєвєродонецьк. Консультанти регіональних «гарячих ліній» фінансуються за рахунок місцевих бюджетів та пройшли тренінги і вебінари Фонду «Відкрита політика».

У Києві продовжує працювати загальнонаціональна «гаряча лінія»: 0 800 504 425 – безкоштовно. Також доступні мобільні номери: +38 068 951 25 13, +38 050 5505411 (на даному номері доступні месенджери Viber/Telegram/WhatsApp). Skype: Dostupna Osvita UA.

Номери регіональної “гарячої лінії” з питань освіти, яка працює у Краматорську: 0 800 504 522 – – безкоштовно; мобільні номери: +38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91. Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk.

У Сєвєродонецьку: 0 800 504 511 – безкоштовно; мобільні номери:  +38 099 345 20 76, +38 097 983 65 31. Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk.

 

НАВЧАННЯ

За час проекту проведено 3 вебінара, 2 чотириденних тренінга, а також 2 додаткових вебінара і 2 семінара для працівників регіональних «гарячих ліній». Загалом навчено 92 освітян – 46 під час тренінгів (17 представників Освітніх Центрів “Донбас-Україна”, 21 представник зі шкіл з дистанційним навчанням, 8 представників управлінь/відділів освіти) з 20 населених пунктів Донецької і Луганської областей, у т. ч. з територій уздовж «лінії розмежування».

Вебінари, проведені Фондом «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України, стосувалися тем «Спрощена процедура вступу: пропозиції щодо внесення змін до наказу МОН № 697 від 21.06.2016р., який регулює роботу Освітніх Центрів «Донбас-Україна», а також «Дистанційна освіта для школярів з непідконтрольних територій Луганської області» та «Дистанційна освіта для школярів з непідконтрольних територій Донецької області».

За підтримки USAID, спільно з МОН та регіональними департаментами освіти Донеччини та Луганщини провели два тренінги з теми «Інформаційна кампанія закладів освіти для молоді з непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж лінії розмежування» для 46 освітян з даних регіонів. На базі Міжнародної зеленої школи ім. Клима Чурюмова у с. Космач Івано-Франківської області учасники тренінга вчилися розробляти комунікаційну стратегію, медіа-план інформаційної кампанії, створювати інформаційні продукти (мотиваційні постери, банери, листівки у програмі Canvа) та знайомилися з особливостями роботи «гарячої лінії» для молоді з НПУТ. З їх враженнями про навчальну програму тренінга можна детально ознайомитися у публікації на сайті Фонду «Відкрита політика» -  http://openpolicy.org.ua/donbass-crimea/news/277/ .

На запрошення Фонду під час навчальної сесії для спілкування з учасниками спеціально завітали представники МОН – в.о. директора Департаменту вищої освіти Світлана КРЕТОВИЧ та головний спеціаліст сектору переміщених ВНЗ Ірина КРАВЧУК.

 

МЕДІАЗАХОДИ

Експерти Фонду «Відкрита політика» взяли участь у 8 ефірах. Зокрема, про проект, тренінги, роботу «гарячої лінії» експерти Фонду говорили в ефірі телеканалів: «Донбас», «Еспресо TV», «UA: Донбас»; радіостанцій: «Вільне радіо», «Українське радіо», «Голос Донбасу». Телесюжети про прес-брифінги вийшли у 8 ЗМІ: Еспресо TV», «С-ПЛЮС», ТРК «Регіон-Донбас», «UA: ДОНБАС», телекампанія «Черноморка»,  «СТВ», видання «Луганщина.ua», радіо «Пульс Fm». Моніторинг публікацій доступний за посиланням: http://openpolicy.org.ua/donbass-crimea/news/275/ та http://openpolicy.org.ua/donbass-crimea/news/279/

Велике інформаційну охоплення забезпечили не лише національні, регіональні теле- радіо- кампанії, а й сайт www.62.ua, один з найбільш рейтингових ресурсів для мешканців Сходу.

Крім того, під час реалізації проекту було проведено 2 прес-брифінга на тему «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної «гарячої лінії» з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування». Вони були організовані Фондом у партнерстві з Міністерством освіти і науки України, Донецькою та Луганською ОДА

 

У брифінгах взяли участь Світлана КРЕТОВИЧ - в. о. директора департаменту вищої освіти, завідувач сектору переміщених ВНЗ Міністерства освіти і науки України, Ірина ЖДАНОВА – виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», Ірина ЗАГОРОДНЯ – експерт Фонду «Відкрита політика», Ольга ЛІШИК - заступник голови Луганської ОДА, Юрій СТЕЦЮК - директор департаменту освіти і науки Луганської ОДА, Тетяна СІДАШЕВА - в.о. директора департаменту освіти і науки Донецької ОДА, Ірина ЦИМБАЛ – директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ЛОІППО).

Під час заходів було презентовано інформаційну продукцію,  у т. ч. анімаційний ролик для абітурієнтів з НПУТ, «лінії розмежування» щодо можливостей вступу-2019.

Онлайн-трансляцію брифінгів на фб-сторінках Фонду та Міністерства освіти і науки переглянули майже 5 тисяч осіб (загальне охоплення понад 20 тисяч). Відеозапис з прес-брифінга у Краматорську доступний за посиланням http://tinyurl.com/y3lztz7y , y Сєвєродонецьку - http://tinyurl.com/yxwsslhj .

Під час радіоефірів з Іриною ЖДАНОВОЮ телефоном долучались до розмови вчитель Наталія САРАНА  з Рубіжанського КНВК «Школа-дитячий садок» та директор Рубіжанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 3 Олена ГЕЙКО. У радіопрограмі з Іриною ЗАГОРОДНЬОЮ додатково телефоном у взяли участь учасники тренінгів, представники Освітніх Центрів - В’ячеслав КУДЛАЙ (керівник ОЦ Маріупольського державного університету) та Наталія МАЦАЙ (керівник ОЦ Луганського національного університету ім. Шевченка).

 

ІНФОРМАЦІЙНА КАМПАНІЯ ПРОЕКТУ

Загальне охоплення інформаційною кампанією по проекту  – 341 416. Кількість підтриманих ЗМІ – 36. Загальне медіа-охоплення  - 61 000.

Для забезпечення діяльності проекту Фондом «Відкрита політика» створено наступні інформаційні матеріали (соціальну рекламу)  з інформацією про освітні можливості для жителів НПУТ, «лінії розмежування» з телефонами «гарячої лінії»: 1 анімаційний ролик, 2 аудіоролика, макети друкованої продукції (банери для КПВВ, листівки А4, постери А1, євробуклети укр. і рос.  мовами – покрокові інструкції для вступників). Друкована продукція має тираж – 4 210 примірників. Орієнтовне охоплення на КПВВ: 226 530 осіб.

Анімаційному ролику та аудіороликам наданий статус соціальної реклами, відповідно до листа  Національної ради з питань телебачення та радіомовлення.

Анімаційний ролик також розміщено на Ютуб-каналі Фонду «Відкрита політика»: https://www.youtube.com/watch?v=77qt-pOalO0 . Станом на кінець березня він має 800 переглядів, загальне охоплення біля 1000 переглядів.

Аудіоролики з березня транслюються на усіх 5 КПВВ Донецької і Луганської областей. Їх взяли у ротацію до ефірів «Громадське радіо», «Вільне радіо», радіо «Промінь», «Українське радіо».

Основна кампанія у мас-медіа буде запущена після закінчення президентських виборів у квітні, травні 2019.

За результатами домовленості з АТ «Українська залізниця», з травня інформаційна продукція буде розміщена у вагонах потягів (постер) та буде транслюватися на моніторах у «Інтерсіті» (анімаційний ролик).

Інформаційні продукти (анімаційний ролик, аудіоролики, друковані продукти) було розіслано ОДА, Департаментам освіти і науки Донецької і Луганської ОДА, Освітнім Центрам, школам, які здійснюють дистанційне навчання, професійно-технічним навчальним закладам Донецької і Луганської областей. А також вони були розміщені на сайті Фонду, сайті міста Донецьк , сайті міста Луганськ , у закритих групах Освітніх Центрів, які модерує МОН, на місцевих сайтах (департаменти, відділи освіти, Освітні Центри, школи). Макет євробуклету був надрукований у газеті «Донбас Інформ», яка розповсюджується на КПВВ та у соцмережах.

 

ОНОВЛЕННЯ САЙТУ ТА ГУГЛ-МАПИ

Також в рамках проекту продовжив роботу та був повністю оновлений сайт «Доступна освіта» (dostupnaosvita.com.ua). Тепер він має більш функціональний дизайн, додаткове корисне наповнення з інтерактивними гугл-мапами та адаптований для людей з вадами зору.

Сайт dostupnaosvita.com.ua - це помічник кожного вступника та школяра з непідконтрольних Уряду України територій та з Криму. На сайті є безкоштовні, БЕЗ реєстрації, відеоуроки для підготовки до ЗНО і ДПА з української мови, історії України, інших предметів, покрокові відеоінструкції.

Тепер вступникам буде зручніше вибрати потрібний Освітній Центр та школу, адже адреси і телефони Освітніх Центрів  та шкіл з дистанційною освітою/екстернатом тепер можна побачити на гугл-мапі, що розміщена на оновленому сайті.

На гугл-мапах позначені усі 37 Освітніх Центрів «Донбас-Україна» (http://tinyurl.com/y69ptujr) і 37 «Крим-Україна» (http://tinyurl.com/y693bt5z ) , а також школи, які надають дистанційну освіту/екстернат в Луганській та Донецькій областях (http://tinyurl.com/yx9olow3 ). При наведенні курсора на гугл-мапі  з’являється спливаюче вікно, у якому можна побачити повну назву закладу, телефони, адресу та прізвище керівника. Для максимальної зручності та повноти інформації також зазначені електронна адреса та сайт навчального закладу.

Що важливо, на dostupnaosvita.com.ua розміщено окремий перелік шкіл по усім регіонам України, у яких можна навчатися дистанційно чи на екстернаті. Усі дані на гугл-мапах та списки у довідкових таблицях онлайн-платформи «Доступна освіта» будуть постійно оновлюватися та поповнюватися.

Сайт за період реалізації проекту за 2 місяці має 53 053 переглядів. Кількість переглядів порівняно з минулим роком за аналогічний період збільшилося на 8 000.

22 березня оновлену версію сайту та підсумки проекту презентовано партнерам Освітнього Кластеру ООН.

За підтримки ЮНІСЕФ проект далі працює. Влітку 2019 планується робота «гарячих ліній»  спільно з Міністерством освіти.