+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Освіту - кожному!: у Сєвєродонецьку Фонд “Відкрита політика” спільно з Луганською ОДА запускає регіональну гарячу лінію з питань освіти

01/03/2019 14:08

ГО “Фонд “Відкрита політика” поглиблює співпрацю з Луганською ОДА та продовжує спільно проводити інформаційну кампанію для дітей і молоді з тимчасово непідконтрольних Уряду України територій   (далі - НПУТ), територій вздовж “лінії розмежування”. У цьому році результатом такої співпраці є відкриття з 11 березня регіональної “гарячої лінії” з питань освіти у м. Сєвєродонецьк - про що було повідомлено під час прес-брифінгу 1 березня у СНУ ім. В. Даля, який організовано Фондом «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України та Луганською ОДА.


У брифінгу «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області» взяли участь Світлана КРЕТОВИЧ - в. о. директора департаменту вищої освіти, завідувач сектору переміщених ВНЗ Міністерства освіти і науки України, Ірина ЗАГОРОДНЯ – експерт ГО «Фонд «Відкрита політика», Ольга ЛІШИК - заступник голови Луганської ОДА, Юрій СТЕЦЮК - директор департаменту освіти і науки Луганської ОДА, Ірина ЦИМБАЛ – директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ЛОІППО).

«Фонд «Відкрита політика» передає регіональну «гарячу лінію» з питань освіти для жителів непідконтрольних Уряду України територій, територій вздовж “лінії розмежування” у Луганську область. Вона працюватиме з 11 березня у м. Сєвєродонецьк, в Луганського обласному інституті післядипломної педагогічної освіти. Дякуємо Луганській ОДА, обласному департаменту освіти за співпрацю, уже не перший рік вони підтримують ініціативи Фонду. Ріст числа звернень та кількості вступників з НПУТ є для нас стимулом продовжувати інформаційну кампанію, щоб якомога більше молоді дізнались про освітні можливості в Україні», - наголосила експерт Фонду “Відкрита політика” Ірина ЗАГОРОДНЯ.

Номери регіональної «гарячої лінії» у Сєвєродонецьку: 
Безкоштовний номер – 0 800 504 511,
Також доступні мобільні номери:  +38 099 345 20 76, +38 097 983 65 31

У Фонді «Відкрита політика» «гаряча лінія» працює уже четвертий рік за підтримки ЮНІСЕФ та USAID, зокрема під час вступної кампанії у Міністерстві освіти і науки України. Телефон «гарячої лінії» у Києві - 0 800 504 425 – безкоштовно! 
Мобільні номери: +38 068-951-25-13;

+38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA).

Телефони працюють у робочі дні з 9:00 до 18:00 (з 13:00 до 14:00 - обід).

 

За словами Ірини ЗАГОРОДНЬОЇ, з кожним роком кількість звернень на “гарячу лінію” зростає, що відображається і на кількості вступників з НПУТ, яких у 2018 році, не дивлячись на демографічну яму, було більше, ніж у 2017 році. Вони вступають за спрощеною процедурою через Освітні Центри “Донбас-Україна”. Так, у 2018 році 1 522 випускника зі сходу вступили до вишів України саме за такою процедурою – вдвічі більше, ніж у 2016. Так, у 2016 році - 855 осіб, у 2017 – 1346 абітурієнтів.

Щороку зростає і кількість школярів з НПУТ, які бажають навчатися дистанційно у школах на підконтрольних територіях Луганської області.

«Станом на сьогодні на екстернатній формі у закладах загальної середньої освіти області навчається 707 дітей (з випускних - 256 учнів 11-их класів, 265 учнів 9-их класів), а дистанційну освіту здобувають 285 учнів. Найбільше - у школах Станично-Луганського району, Сєвєродонецького району, Лисичанська. Враховуючи тенденцію попередніх років, прогнозуємо, що їх кількість до нового навчального року обов’язково збільшиться, – повідомив директор департаменту освіти і науки Луганської ОДА Юрій СТЕЦЮК. – Я впевнений, що цього року і наші Освітні Центри, і Луганський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, де буде розміщена «гаряча лінія», - нададуть відповіді на усі звернення з непідконтрольних територій, вступники отримають консультації та стануть студентами».

Також під час заходу в. о. директора департаменту вищої освіти МОН Світлана КРЕТОВИЧ озвучила специфіку вступної кампанії-2019. Освітні Центри «Донбас-Україна» для вступників цього року працюватимуть з червня по кінець вересня. За її словами, Освітніх Центрів цього року працюватиме більше, бо ще долучаються коледжі (минулого року їх було 37). Їх остаточний перелік буде надрукований і на сайті МОН, і на сайті ”Доступна освіта” - dostupnaosvita.com.ua.

«Уже четвертий рік працюють Освітні Центри «Донбас-Україна». Торік через них за спрощеною процедурою вступило удвічі більше абітурієнтів з непідконтрольних територій, ніж це було із самого початку. У 2018 році – це більше ніж 1,5 тисячі осіб. Очікується, що до Центрів збільшиться кількість звернень, бо цього року зросло число звернень випускників, які отримали «папірець» про так звану освіту на непідконтрольній території, і не знають, що з ним робити, - відмітила Світлана КРЕТОВИЧ. – Ми говоримо про тих дітей, які не мають українського атестата, і для них створюються певні умови. Вступ за спрощеною процедурою через Освітні Центри передбачає, що абітурієнту не обов'язково складати ЗНО, мати при собі паспорт або атестат про загальну середню освіту державного зразка. Розроблені інформаційні матеріали з цією інформацію допоможуть вступникам дізнатись про алгоритм дій, які потрібно виконати для вступу. Сподіваємося, загальними зусиллями з допомогою Фонду «Відкрита політика» збільшити кількість вступників із непідконтрольних територій».

Під час брифінгу заступник голови Луганської ОДА Ольга ЛІШИК звернулася до батьків дітей, які проживають на непідконтрольній території, щоб вони скористались можливістю отримати гідну освіту, використовуючи інформацію, яка зазначена на сайтах МОН та Фонду «Відкрита освіта».

Щоб донести важливу інформацію до вступників, Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН та Луганською і Донецькою ОДА упродовж 4 років проводить активну інформаційну кампанію. Так, у минулому році її результатом стало те, що  - понад 2 млн. мешканців України, у т. ч. з непідконтрольних Уряду України територій були нею охоплені через соціальні ролики, листівки, постери, дорожні карти. Друковану продукцію за підтримки Державної прикордонної служби було розміщено на всіх КПВВ Донецької і Луганської областей, також було розміщено в Освітніх Центрах, в місцевому транспорті, потягах, вагонах Інтерсіті Укрзалізниці,  у центрах зайнятості, пенсійних фондах, відділах соцзабезпечення, газетах “Донбас-Информ”, на  інтернет ресурсах. Відео- та аудіо-ролики, які отримали статус соціальної реклами, транслювались в ефірах телеканалів і на радіостанціях: “Голос Донбасу”, “Українське радіо”, “Громадське”, UA|TV, телеканал “Україна”, “Чорноморка”, UA: Донбас, ін.

Цього року Фонд за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), МОНу вчасно виготовив і розповсюдив нову продукцію з інформацією про умови вступу-2019 для абітурієнтів з НПУТ та територій вздовж «лінії розмежування»:

● Анімаційний ролик «Спрощена процедура вступу 2019 для абітурієнтів з НПУТ, лінії розмежування»: https://www.youtube.com/watch?v=77qt-pOalO0

● Постери, листівки та банер «Вступна кампанія-2019 для абітурієнтів зі сходу України»; 
● Перелік контактів Освітніх Центрів «Донбас-Україна»; 
● Дорожня карта для абітурієнта «Спрощена процедура вступу: 4 кроки».

Частина медіапродукції (банери, постери та листівки) завдяки Державній прикордонній службі вже успішно розміщена на КПВВ у Луганській і Донецькій областях.


На прес-брифінгу також було представлено оновлений сайт dostupnaosvita.com.ua, над яким працює відома українська стартап-компанія Sannacode. Важливо, що тепер сайт «Доступна освіта» буде адаптований для людей з вадами зору.

Фонд “Відкрита політика” також продовжує співпрацювати з освітянами області та проводити для них відповідні тренінги. Ця робота має результати і відкриття “гарячої лінії” саме в обласному інституті післядипломної педагогічної освіти - є яскравим результатом такої співпраці.

«З Фондом «Відкрита політика» у нас є угода про співпрацю. Я сама влітку особисто приймала участь у тренінгах Фонду у Міжнародній зеленій школі, підтверджую особисто їх високу якість, - відзначила директор Луганського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ірина ЦИМБАЛ. – Кожен дзвінок, який надійде на «гарячу лінію» – це доля дитини. Тому ми визначили тих працівників інституту, які дуже коректно, уважно відповідатимуть на дзвінки і надаватимуть підтримку дитині. Вони пройшли підготовку, тренінги Фонду. Додам, що такі виїзди в інші регіони дуже важливі і для педагогічних працівників, і для дітей. Ми сприятимемо розвитку цього напрямку».

У прес-брифінгу також взяли участь місцеві ЗМІ - телеканали «UA: ДОНБАС», «СТВ», видання «Луганщина.ua», радіо «Пульс Fm». Онлайн-трансляцію на фейсбук-сторінці Фонду «Відкрита політика», а також на сторінці Міністерства освіти і науки України уже подивились понад 900 людей. Відеозапис з прес-брифінга доступний за посиланням: https://bit.ly/2SzeQwD .

Прес-брифінг організувала ГО «Фонд «Відкрита політика» в партнерстві з Міністерство освіти і науки України та Луганською ОДА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Моніторинг мас-медіа по брифінгу у Сєвєродонецьку:

 

  • «АНОНС! Прес-брифінг у Сєвєродонецьку «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області».  Фб-екаунт сайту міста Луганська https://www.facebook.com/lugansk0642ua/posts/2129914217064543

 

  • «Анонс брифінгу на сайті Луганської ОДА»

http://loga.gov.ua/oda/press/announces/pyatnicya_01032019

 

  • Анонс! «Прес-брифінг «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області».  Фб-сторінка Фонду  «Відкрита політика» https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation/posts/2111410772313670?__tn__=K-R

 

  • Відеотрасляція брифінгу у Сєвєродонецьку «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області». Фб-сторінка Фонду Відкрита Політика  https://bit.ly/2SzeQwD

 

  • Відеотрасляція брифінгу у Сєвєродонецьку «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області». Фб-сторінка Міністерства освіти www.facebook.com/UAMON/

 

 

  • Відеотрасляція брифінгу у Сєвєродонецьку: «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області».

Фб-сторінка “Доступна освіта” https://www.facebook.com/dostupnaosvita/

 

  • «З 11 березня почне працювати регіональна «гарячої лінії» з питань освіти Фонду «Відкрита політика»

Новина на сайті Луганської обладміністрації»

http://loga.gov.ua/oda/press/news/z_11_bereznya_pochne_pracyuvati_regionalna_garyachoyi_liniyi_z_pitan_osviti_fondu

 

  • Новина на сайті Луганської облдержадміністрації

http://loga.gov.ua/oda/press/news/z_11_bereznya_pochne_pracyuvati_regionalna_garyachoyi_liniyi_z_pitan_osviti_fondu

 

 

  • «З 11 березня почне працювати регіональна «гарячої лінії» з питань освіти Фонду «Відкрита політика». Сайт Департаменту освіти і науки Луганської ОДА http://oblosvita-lg.gov.ua/%D0%B7-11-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%BD%D1%8F-%D0%BF%D0%BE%D1%87%D0%BD%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D1%86%D1%8E%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B8-%D1%80%D0%B5%D0%B3%D1%96%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD/

 

  • «У СНУ ім. В. Даля пройшов прес-брифінг «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій та територій уздовж «лінії розмежування» у Луганській області». Сайт СНУ ім. Даля https://snu.edu.ua/?p=28734

 

  • «З 11 березня почне працювати регіональна «гарячої лінії» з питань освіти». Онлайн-видання Snip http://snip.net.ua/20190301/z-11-bereznya-pochne-pratsyuvaty-regionalna-garyachoyi-liniyi-z-pytan-osvity/
  • Освіту- кожному!: у Сєвєродонецьку Фонд “Відкрита політика” спільно з Луганською ОДА запускає регіональну гарячу лінію з питань освіти
    Новинний пост на фб-сторінці Фонду “Відкрита політика” по прес-брифінгу у Сєвєродонецьку. https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation


    Освіту - кожному!: у Сєвєродонецьку Фонд “Відкрита політика” спільно з Луганською ОДА запускає регіональну гарячу лінію з питань освіти
    Новина про брифінг у Сєвєродонецьку на сайті Фонду http://openpolicy.org.ua/news/279/

  • В Северодонецке открывается региональная «горячая линия» для абитуриентов с неподконтрольных территорий
    Новина про брифінг у Сєвєродонецьку на сайті міста Луганська 0642.ua
    https://www.0642.ua/news/2328353/v-severodonecke-otkryvaetsa-regionalnaa-goracaa-linia-dla-abiturientov-s-nepokontrolnyh-territorij
  • Відеозапис прес-брифінгу у Сєвєродонецьку на ютуб-каналі Фонду “Відкрита політика” https://youtu.be/AIX21S30tOM


Пост на персональній фейсбук-сторінці заступниці голови Луганської обласної державної адміністрації Ольги Лішик про відкриття гарячої лінії у Сєвєродонецьку. https://www.facebook.com/lishyk.olga