+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд «Відкрита політика» з Донецькою ОДА запускають регіональну «гарячу лінію» з питань освіти для мешканців непідконтрольних територій області

01/03/2019 11:06

Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної «гарячої лінії» з питань освіти для мешканців непідконтрольних Уряду України територій (далі - НПУТ) та територій уздовж «лінії розмежування» у Донецькій області – такі теми розглядалися під час прес-брифінгу 27 лютого у Краматорську. Захід було ініційовано та організовано Громадська організація "Фонд "Відкрита політика" спільно з Міністерство освіти і науки України і Донецькою ОДА.


У заході взяли участь Світлана КРЕТОВИЧ - в. о. директора департаменту вищої освіти, завідувач сектору переміщених ВНЗ Міністерства освіти і науки України, Ірина ЖДАНОВА – виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», Тетяна СІДАШЕВА - в.о. директора департаменту освіти і науки Донецької ОДА.

Під час брифінгу були анонсовані номери регіональної «гарячої лінії» з питань освіти, які з 1 березня запрацюють в Департаменті освіти і науки Донецької ОДА.

☎️Номери регіональної “гарячої лінії” з питань освіти, яка працюватиме у Краматорську: 
0 800 504 522 – БЕЗКОШТОВНО! 


Мобільні номери: +38 066 113 93 75, +38 097 904 71 91.

Телефон «гарячої лінії» у головному контакт-центрі у Києві - 0 800 504 425 – безкоштовно! 
Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita UA) . Телефони працюють у робочі дні з 9:00 до 18:00 (з 13:00 до 14:00 - обід).

У Фонді «Відкрита політика» уже четвертий рік за підтримки ЮНІСЕФ та USAID Ukraine - USAID Україна працює «гаряча лінія» з питань освіти для дітей, молоді з НПУТ, територій уздовж «лінії розмежування» (під час вступної кампанії разом з МОН). У 2018 році «гаряча лінія» Фонду «Відкрита політика» прийняла майже на 5 тисяч дзвінків більше ніж торік. А отже, більше абітурієнтів з непідконтрольних територій Донецької області змогли дізнатись про умови вступу до університетів та коледжів на території України. За 2018 рік було прийнято 13 290 дзвінків. З них 1872 із непідконтрольних уряду України територій. Донбас - 1 417, Крим - 455 дзвінків.

“Якщо говорити про доступ до освіти дітей і молоді з непідконтрольних Уряду України територій, то за даними Освітнього Кластеру в Україні, у цьому році 120 тисяч дітей потребують отримання документів про освіту державного зразка. Ця цифра весь час збільшується, - повідомила у своєму виступі під час прес-брифінгу виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина ЖДАНОВА. – Якщо два роки назад це було біля 75 тисяч, торік уже було 99 тисяч, у цьому році очікується уже 120 тисяч. У Фонді «Відкрита політика» працює «гаряча лінія» і різко збільшується кількість дзвінків саме з цих питань.


За чотири роки війни уже виросло те покоління, яке вступало в навчальні заклади на непідконтрольних територіях. У цьому році вони закінчили бакалаврат і зрозуміли, що документи, які їм видали там, не визнає не тільки Україна, але й інші країни світу, у тому числі Росія. Тому проблема доступу до освіти, інформаційної кампанії стає все більше актуальною. Дуже приємно, що цього року ми відкриваємо «гарячу лінію» спільно з Донецькою ОДА”, - відмітила Ірина ЖДАНОВА.

Вона додала, що Фонд постійно активно комунікує з МОН, департаментами освіти і науки Донецької і Луганської областей і, що цього року, крім ЮНІСЕФ, проект «гарячої лінії» почали підтримувати й інші міжнародні організації - USAID.

“Ця співпраця показує позитивний результат, якого ми досягли. На «гарячу лінію» звертається багато студентів, школярів, батьків. У нас є ціла серія успішних історій. Одна із таких історій стосується питання: що робити із документами, які визнані. Наші консультанти з «гарячої лінії» порадили вступати в університети, в яких працюють Освітні Центри «Донбас-Україна». Спочатку нам не повірили, що без українського атестата, ЗНО, навіть без українського паспорта можна вступити, при чому на бюджет. І було дуже приємно, коли подзвонили на «гарячу лінію», що вступили в Горлівський університет іноземних мов (зараз переміщений у Бахмут) і подякували за консультацію. Ця дитина навчається на бюджеті. Таких історій надзвичайно багато. Це дає впевненість у тому, що даний напрямок потрібно розвивати”, - запевнила керівник Фонду “Відкрита політика”.

На прес-брифінгу говорили також і про інформаційну кампанію та презентували нову соціальну рекламу. Так, щоб донести важливу інформацію до вступників, Фонд «Відкрита політика» спільно з МОН упродовж 4 років проводить активну інформаційну кампанію, основний меседж якої – «Освіта – доступна кожному!». У минулому році понад 2 млн. мешканців України, у т. ч. з непідконтрольних Уряду України територій були охоплені інформаційною кампанією Фонду через листівки, постери, дорожні карти, відеоролики.

Цього року Фонд за допомоги Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), МОНу виготовив нову продукцію з інформацією про умови вступу для абітурієнтів з НПУТ та територій уздовж “лінії розмежування”:

  • Анімаційний ролик «Спрощена процедура вступу 2019 для абітурієнтів з НПУТ, лінії розмежування»: https://www.youtube.com/watch?v=77qt-pOalO0
  • Постери, листівки та банер «Вступна кампанія-2019 для абітурієнтів зі сходу України»; 
    ● Перелік контактів Освітніх Центрів «Донбас-Україна»; 
    ● Дорожня карта для абітурієнта «Спрощена процедура вступу: 4 кроки».

“Уже у лютому ми можемо презентувати вам дорожню карту, що буде роздаватися на КПВВ, - зазначила Ірина ЖДАНОВА. - Там є повний алгоритм дій для абітурієнтів. І що дуже важливо, є телефони «гарячих ліній», які працюватимуть у Краматорську і Сєвєродонецьку. Продовжує працювати загальнонаціональна «гаряча лінія», яку плануємо на період вступної кампанії робити спільно з Міністерством освіти.


Також уже у лютому будуть розміщені банери, постери на КПВВ, на вокзалах, в Освітніх Центрах, у школах. Ми раді співпрацювати з усіма, хто буде сприяти в розміщенні матеріалів. Важливими партнерами у цьому також є «Укрзалізниця», Державна прикордонна служба, багато телеканалів, радіо, які інформують мешканців непідконтрольної території". 


На прес-брифінгу було представлено оновлений сайт dostupnaosvita.com.ua . Тепер уся необхідна інформація для школярів та абітурієнтів по екстернату, дистанційній освіті та по умовам вступу до українських вишів буде викладена у більш доступній та сучасній формі. Важливо, що тепер сайт «Доступна освіта» буде адаптований для людей з вадами зору.

Також під час заходу в. о. директора департаменту вищої освіти МОН Світлана КРЕТОВИЧ озвучила специфіку вступної кампанії-2019. Освітні Центри «Донбас-Україна» для вступників цього року працюватимуть з червня по вересень.

“Торік через Освітні Центри «Донбас-Україна» вступило удвічі більше абітурієнтів з непідконтрольних територій. До них справді важко донести інформацію про можливості вступу у виші та про дистанційну освіту, екстернат у школах, - відмітила Світлана КРЕТОВИЧ. - Вступ за спрощеною процедурою через Освітні Центри передбачає, що абітурієнту не обов'язково складати ЗНО, мати при собі паспорт або атестат про загальну середню освіту державного зразка. Розроблені інформаційні матеріали з цією інформацію допоможуть вступникам дізнатись про алгоритм дій, які потрібно виконати для вступу. Сподіваємося, загальними зусиллями з допомогою Фонду «Відкрита політика» збільшити кількість вступників із непідконтрольних територій”.

Щороку кількість бажаючих навчатися у українських вишах та школах у Донецькій області зростає. 
“Ми помітили, що кількість дітей значно більша, ніж раніше. Так цього навчального року в області майже 3 000 дітей з непідконтрольних територій перебувають на дистанційній освіті та на екстернаті”, - повідомила під час брифінгу в.о. директора департаменту освіти і науки Донецької ОДА Тетяна СІДАШЕВА.

Фонд «Відкрита політика» планує, щоб інформаційна кампанія йшла і на регіональному рівні. За підтримки USAID, спільно з МОН та регіональними департаментами освіти провели серію тренінгів для 46 освітян Луганщини та Донеччини про те, як розробити комунікаційну стратегію, правильно провести інформаційну кампанію, як зробити соціальний ролик.

“На мою думку, важливо, що це відбувалось не на Донеччині, а у Івано-Франківській області в Міжнародна зелена школа зеленій школі, високо в горах, - наголосила Ірина ЖДАНОВА. – Така мобільність і контакти між освітянами різних регіонів мають додатковий синергетичний ефект: партнерство і налагодження мостів миру, зняття певних стереотипів, що часто нав’язуються політиками. Вони відвідали місцеву школу, разом танцювали, спілкувалися зі школярами. І вони побачили, що насправді великої різниці між регіонами немає, проблеми ті ж самі, мрії ті ж самі.


Відомий німецький державний діяч Отто фон Бісмарк сказав: «Війни виграють не генерали, війни виграють шкільні вчителі та приходські священики», - нагадала у своїй промові виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика» Ірина Жданова. – Робота з освітянами важлива (особливо це актуально для прифронтової зони), щоб ми мали мир у державі. Ми знаємо, що ми робимо і заради кого – заради наших дітей! Освіта має бути не лише для кожного, але і задля миру!"

У прес-брифінгу також взяли участь місцеві ЗМІ, зокрема телеканали: «Еспресо TV», «С-ПЛЮС», ТРК «Регіон-Донбас», газета «Вісті Донбасу». Онлайн-трансляцію на фейсбук-сторінці Фонду «Відкрита політика» уже подивились понад 1 500 людей.

Відеозапис з прес-брифінга доступний за посиланням: http://tinyurl.com/y3lztz7y.

Прес-брифінг організувала ГО «Фонд «Відкрита політика» в партнерстві з Міністерство освіти і науки України та Донецькою ОДА за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Фото - Фонду "Відкрита політика" та Прес-служба Донецької облдержадміністрації

Моніторинг мас-медіа по прес-брифінгу у Краматорську:

  • «В Краматорске с 1 марта заработает региональная «горячая линия» по вопросам образования для жителей оккупированных территорий». Видання “Восточный проект”

http://vp.donetsk.ua/gorod-region/gorod/72440-v-kramatorske-s-1-marta-zarabotaet-regionalnaya-goryachaya-liniya-po-voprosam-obrazovaniya-dlya-zhitelej-okkupirovannykh-territorij

  • «В Краматорске с 1 марта заработает региональная «горячая линия» по вопросам образования для жителей оккупированных территорий». Видання “Новости Краматорска”

https://hi.dn.ua/novosti/novosti-kramatorska/v-kramatorske-s-1-marta-zarabotaet-regionalnaya-goryachaya-liniya-po-voprosam-obrazovaniya-dlya-zhitelej-okkupirovannykh-territorij

  • Увага! За 10 хв розпочинається пряма трансляція з брифінгу на тему «Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти ... у Донецькій області».

фб-сторінка Фонду «Відкрита політика»

https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation/

- «Школярі з Непідконтрольних територій отримають додаткові можливості для здобуття освіти». Видання «Вісті Донбасу»

http://www.vesti.dn.ua/shkolyari-z-nepidkontrolnih-teritorij-otrimajut-dodatkovi-mozhlivosti-dlya-zdobuttya-osviti/

  • Відеотрансляція прес-брифінгу Вступна кампанія 2019 та відкриття регіональної гарячої лінії з питань освіти ... у Донецькій області»
  • «Фонд «Відкрита політика» спільно з Донецькою ОДА запускають регіональну «гарячу лінію» з питань освіти для мешканців непідконтрольних територій області»
    Фб-сторінка Фонду “Відкрита політика” https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation/posts/2110526629068751?__tn__=K-R
  • «Фонд «Відкрита політика» з Донецькою ОДА запускають регіональну «гарячу лінію» з питань освіти для мешканців непідконтрольних територій області». Новина українською та англійською мовою на сайті Фонду “Відкрита політика”
    http://openpolicy.org.ua/news/275/

- «В Краматорске откроют горячую линию для выпускников с неподконтрольных территорий». Онлайн-увидання «Eurochernigov»
https://eurochernigov.com/news/v-kramatorske-otkrojut-gorjachuju-liniju-dlja-vypusknikov-s-nepodkontrolnyh-territorij/

  • «В Донецкой области откроют региональную «горячую линию» по вопросам образования»
    Сайт «Краматорськ інфо» https://www.kramatorsk.info/view/235984
  • «На Донетчине откроют "горячую линию"для абитуриентов из оккупированных территорий».
    Видання «Трибун». https://tribun.com.ua/56983
  • Новина на сайті Донецької ОДА

https://dn.gov.ua/ua/news/u-kramatorsku-vidkriyut-regionalnu-garyachu-liniyu-z-pitan-osviti-dlya-meshkanciv-nepidkontrolnih-teritorij-ta-teritorij-uzdovzh-liniyi-rozmezhuvannya



  • «У Краматорську діятиме “гаряча лінія” для абітурієнтів з непідконтрольної території».

Новинний сюжет на Ютуб-каналі Донеччина TV https://www.youtube.com/watch?v=o-24BMRIp7Y

  • «Открыта «горячая линия» по вопросам образования для жителей неподконтрольных территорий Донецкой области. Фб-група «www.62.ua – сайт города Донецка» https://www.facebook.com/donetsk62ua/posts/2201523909891295



  • «У Краматорську проходить прес-брифінг щодо вступної кампанії для жителів непідконтрольних територій…»

Онлайн-трансляція брифінгу на фб-сторінці Міністерства освіти https://www.facebook.com/UAMON/

  • Анонс брифінгу у Краматорську на сайті Торецької військово-цивільної адміністрації

http://www.toretsk-vca.gov.ua/novini-donechchini/3076-pres-brifing-na-temu-vstupna-kampaniya-2019-ta-vidkrittya-regionalnoji-garyachoji-liniji-z-pitan-osviti-dlya-meshkantsiv-nepidkontrolnikh-uryadu-ukrajini-teritorij-ta-teritorij-uzdovzh-liniji-rozmezhuvannya-u-donetskij-oblasti


- «1 березня почне працювати "гаряча лінія" для випускників»
Телеканал UA:Донбас  https://dn.suspilne.media/news/12067

  • «Розпочинає працювати регіональна телефонна лінія з питань освіти».
    Телеканал «Еспресо ТВ» https://www.youtube.com/watch?v=VtXKd2EWGMU
  • ВНЗ Донеччини: Куди подати документи абітурієнту, щоб навчатись ближче до дому. Друковані матеріали Фонду та коментар Ірини Жданової у матеріалі “Вільного радіо”

https://freeradio.com.ua/vnz-donechchini-kudi-podati-dokumenti-abituriientu-shhob-navchatis-blizhche-do-domu/?fbclid=IwAR1KtaxpIb3TvmHQKOiC8Y2-1PqVJu-JOfdnKov0_TiPPxdQ2Kiez2ZZ4rc

  • Доступна освіта для Донбасу - тема програми "Всем миром" телеканалу "Донбас" (Телеканал Донбасс). Головний гість - виконавчий директор Фонду "Відкрита політика" Ірина Жданова.
    https://youtu.be/ExEK6lGisxA
  • Тема дня: ЗНО 2019 — труднощі та можливості. Ефір Телеканалу “Донбас UA” зі скайп-коментарем експерта Фонду Ірини Загородньої https://youtu.be/Ar61WCxms9I
  • Відеозапис прес-брифінгу у Краматорську на ютуб-каналі Фонду

https://www.youtube.com/watch?v=xw-goFmAYKQ



 
Пост на фб-сторінці Фонду “Відкрита політика” по темі програми "Всем миром" телеканалу "Донбас". Головний гість - виконавчий директор Фонду "Відкрита політика" Ірина Жданова.https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation/
 
Пост на фб-сторінці Фонду “Відкрита політика” по темі гарячої лінії у Краматорську та про можливості для абітурієнтів з непідконтрольних територій  додаткові можливості є для вступників зі сходу України, які обговорювали у програмі телеканалу "Телеканал UA: ДОНБАС" «Тема дня». Гість ефіру: Ірина Загородня — експерт фонду «Відкрита політика». https://www.facebook.com/OpenPolicyFoundation/
 
 
Синергія в дії. Інформаційні матеріали, дорожні карти, перелік Освітніх Центрів "Донбас-Україна"-2019, банери вже на КПВВ "Маріїнка", "Майорськ". Пост на персональній фейсбук-сторінці Світлани Кретович - в. о. директора Департаменту вищої освіти.