+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Особливості вступної кампанії 2019

28/01/2019 18:35

За тиждень, 5 лютого, розпочинається реєстрація на додаткову сесію зовнішнього незалежного оцінювання для абітурієнтів з непідконтрольних уряду територій та територій лінії розмежування. Сама додаткова сесія пройде з 26 червня до 12 липня 2019 року.

Які ще будуть зміни цього року для таких абітурієнтів та яку допомогу вони можуть отримати  на «гарячій лінії» - про це в ефірі «Українського радіо» розповіла виконавчий директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова.

"Є спрощена процедура для абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних уряду територій, а також тих, хто мешкає на території зіткнення. Крім того, є звичайна процедура, яку проходять абсолютно всі школярі України, тобто через навчання та складання ЗНО", — зазначила Ірина Жданова.  

Ірина Жданова зауважила, що такий абітурієнт має навчатися дистанційно або на екстернаті в школі на контрольованих територіях.

"По-перше, щодо звичайної процедури, такий абітурієнт має навчатися дистанційно або на екстернаті в школі на контрольованих територіях. На екстернат можна прикріпитися протягом року, а на дистанційне навчання — до нового року. Список шкіл, які надають дистанційне навчання, знаходиться на сайті міністерства освіти або на спеціальному сайті для таких абітурієнтів — dostupnaosvita.com.ua", — сказала вона.

Виконавчий директор "Фонду "Відкрита політика" наголосила, що абітурієнт має зареєструватися і пройти ЗНО.

"По-друге, абітурієнт має зареєструватися і пройти ЗНО. 5 лютого починається реєстрація на першу сесію Зовнішнього незалежного оцінювання. Ця реєстрація буде тривати до 25 березня. Як і минулі роки, цього року також буде додаткова сесія спеціально для абітурієнтів з непідконтрольних територій. Реєстрація на цю додаткову сесію буде з 3 по 20 травня. Додаткова сесія ЗНО буде з 26 червня до 12 липня. Це продиктовано тим, що дуже часто абітурієнтам на тимчасово непідконтрольних уряду територіях потрібно і там закінчити навчання, і одночасно їх не відпускають на ЗНО на основну сесію. Таким чином, потрібно зареєструватися, скласти ЗНО і отримати сертифікат Зовнішнього незалежного оцінювання. Ця процедура дає право вступу до будь-якого навчального закладу України та світу", — пояснила Жданова.

Вона додала, що документи можна подавати в електронній формі, проте на безпосереднє складання ЗНО та на річне оцінювання за 11 клас потрібно буде обов’язково приїхати.

Також Ірина Жданова розповіла про спрощену процедуру вступу.

"За спрощеною процедурою не потрібно дистанційно навчатися в українській школі. З червня почнуть працювати освітні центри Донбас-Україна. Ви повинні приїхати та привезти свідоцтво про народження, заповнити освітню декларацію і здати два ДПА: з української мови та історії України, а також один профільний іспит. Далі діє конкурсна система. Якщо ви не пройшли на бюджет, ви можете подати на контакт. Але моя вам порада, писати відразу заяву на переведення на бюджет. Є така процедура, коли тих, хто вступив на контракт, часто переводять на бюджет", — зазначила Жданова.