+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Фонд разом з МОН підбили підсумки вступу-2018: за два роки майже вдвічі збільшилась кількість вступників зі сходу

31/10/2018 16:22

 

У півтора рази більше дзвінків, ніж торік надійшло на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика» від абітурієнтів, їхніх батьків з непідконтрольних Уряду України територій сходу та Криму. Про це повідомила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», канд. іст. наук Ірина ЖДАНОВА  під час прес-конференції на тему «Підсумки вступу абітурієнтів з Криму та сходу України до закладів вищої освіти у 2018 році», що відбулась 24 жовтня в МОН.

«Гаряча лінія» з освітніх питань упродовж 3 років працює у Фонді за підтримки ЮНІСЕФ спільно з Міністерством освіти і науки України. Майже 12 тисяч дзвінків (за січень-вересень) цього року надійшло на «гарячу лінію», з них близько 1 700 – зі сходу України та Криму. Це у півтора рази більше, ніж торік», -- наголосила керівник Фонду.

«Через Освітні Центри «Донбас-Україна» -- а їх працювало 35 в різних регіонах -- вступили 1522 особи, торік таких вступників було 1 346, позаминулого – 855 абітурієнтів. Через Освітні Центри «Крим-Україна» вступило 227абітурієнтів. Тут теж прослідковується динаміка, оскільки у 2016 році їх було 153, -- вперше озвучила кількість цьогорічних вступників з НПУТ та Криму в. о. директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович. -- Тож найбільше наше спільне досягнення у тому, що вступ абітурієнтів з непідконтрольних територій за два роки збільшився вдвічі».

Ірина Жданова представила успішні історії молодих людей з непідконтрольних територій, які звернулися на «гарячу лінію» і, незважаючи на численні бар’єри, вступили на бюджет до українських університетів, коледжів, ПТНЗ, щоб отримати якісну освіту та краще майбутнє. .

Керівник Фонду озвучила найпоширеніші питання, з якими звертаються абітурієнти з непідконтрольних територій:

  • Дистанційна освіта
    ● Спрощена процедура вступу через ОЦ
    ● Реєстрація в електронному кабінеті абітурієнта
    ● Низькі бали ЗНО
    ● Квоти для кримчан
    ● Отримання ID-картки
    ● Пільги для дітей учасників АТО та ВПО 
    ● Отримання приписного у військкоматах (для хлопців)
    ● Неможливість скористатися сільським коефіцієнтом через прописку на НПУТ

«Для Дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ освіта і доступ до освіти є одним з пріоритетів нашої роботи, -- зауважила керівник освітніх програм UNICEF Ukraine Наталія Кияк. -- І ми говоримо про доступ дітей до всіх рівнів освіти. ЮНІСЕФ з настанням надзвичайної ситуації на сході України дуже активно включився в низку проектів, які реалізовуються на сході, особливо в Донецькій та Луганській областях. І проект «Відкритої політики» -- один з наших проектів, з яким ми вже працюємо вже четвертий рік. Цього року ми підтримали «гарячу лінію» та інформаційну кампанію. І особливо приємно нам було бачити, що цього року програма розширилась, і ролик, який ми бачили у потязі Інтерсіті, їдучи з Краматорська до Харкова, це був дуже приємний сигнал. Це означає, що організація вийшла і на свій вищий рівень спроможності, і рівень охоплення абітурієнтів, їхніх рідних, звісно, зріс. ЮНІСЕФ буде продовжувати працювати в цьому напрямку. Однозначно тема залишається для нас пріоритетною. Ми зацікавлені сприяти доступу до освіти не тільки для випускників, а значно ширше підійти до теми освіти».

Керівник Фонду «Відкрита політика» відзначила, що впродовж 4 років Фонд за підтримки ЮНІСЕФ співпрацює з Міністерством освіти і науки. «Ми розширюємо співпрацю не тільки з обласними, а й з районними адміністраціями Донецької, Луганської областей, управліннями, відділами освіти, навчальними закладами, як розташовані вздовж «лінії розмежування”, -- наголосила Ірина Жданова. -- Частково цього року допомагало Міністерство інформаційної політики, але хотілося б більше. Ми стурбовані, що співпраця з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та ВПО УКраїни була цього року мінімальною. Були випадки, коли у розпал вступної кампанії керівник регіонального сектора МінТОТ у Краматорську затримав готову інформаційну продукцію і не розмістив на КПВВ. Але ми знайшли вихід: домовились з Державною прикордонною службою і разом з начальником штабу, генерал-майором Олегом Цевельовим, іншими прикордонниками зустрілися і оперативно вирішили проблему: проїхали по всіх КПВВ і власноруч розмістили інформаційну продукцію. Тепер ролики з інформацією про можливості вступу транслюється на моніторах КПВВ.

Під час прес-конференції про роботу під час вступної кампанії розповіли представники Освітніх Центрів «Донбас-Україна», «Крим-Україна» Донецького національного технічного університету, Таврійського національного університету ім. В. Вернадського, Східноукраїнського національного університету ім. В. Даля, Херсонського національного технічного університету, Зокрема, відзначили, що цьогоріч суттєво збільшилась кількість вступників з НПУТ, Криму до ПТНЗ після закінчення 9 класу – через Освітні Центри.

 

“Цього року ми плануємо розпочати інформаційну кампанію відразу після завершення підсумків -2018. Вже в листопаді Фонд проведе серію брифінгів в Сєвєродонецьку, Краматорську, на яких буде презентовано нова інформаційна продукція - 2019”, - підсумувала прес-конференцію Ірина Жданова.

Довідково:

Захід організували Міністерство освіти і науки, ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ.

Фонд «Відкрита політика» щороку активно розповсюджує друковану інформаційну продукцію – листівки, постери, дорожні карти, відеоролики про можливості для дітей, молоді зі сходу вступити до українських університетів, ПТНЗ 
в Освітніх Центрах «Донбас-Україна», «Крим-Україна», на всіх КПВВ Донецької, Луганської областей, у потягах, вагонах Інтерсіті, у центрах зайнятості, пенсійних фондах тощо.

 

Відеоролики, створені ГО «Фонд «Відкрита політика» за підтримки ЮНІСЕФ:

Спрощена процедура вступу в ПТНЗ - 2018
https://www.youtube.com/watch?v=m_1iBOztgrA

Дорожня карта-2018 для абітурієнтів зі сходу України
https://www.youtube.com/watch?v=NHLYKVBA14k

Вступна кампанія-2018 для абітурієнтів зі сходу України (для трансляції у вагонах потягів Інтерсіті, які прямують на схід)
https://www.youtube.com/watch?v=mX5Q4mc1u00

Відеоінструкція для абітурієнтів зі сходу України – 2018 (за підтримки Посольсьва Литовської Республіки в Україні)
https://www.youtube.com/watch?v=Wu7Vheay37w

 

«Гаряча лінія» Фонду "Відкрита політика" у Києві

0 800 504 425 – БЕЗКОШТОВНО!
Мобільні номери: +38 068-951-25-13; +38 050-550-54-11 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: Dostupna Osvita).
Краматорськ
0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 066 113 93 75
+38 097 904 71 91
Skype: Dostupna Osvita Kramatorsk
Сєвєродонецьк
0 800 50 45 11 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 099 345 20 76
+38 097 983 65 31
Skype: Dostupna Osvita Severodonetsk
Херсон
0 800 50 45 70 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 097 983 65 91
+38 095 875 74 99
Skype: Крим ДоступнаОсвіта
Консультаційні телефонні лінії працюють у будні дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00.

Більше інформації: dostupnaosvita.com.ua