+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Нові рекорди: проміжні результати вступної кампанії абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Луганської області

19/07/2018 17:00

Фонд спільно з МОН провели прес-конференцію щодо вступної кампанії-2018 та промоніторили роботу освітніх центрів на Луганщині й Донеччині

Фонд «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки України (МОН) за підтримки ЮНІСЕФ і Посольства Литовської Республіки в Україні продовжує працювати у напрямку забезпечення рівного доступу до освіти та реалізації програми «Доступна освіта». З квітня цього року за підтримки ЮНІСЕФ Фонд реалізує проект "Освіту - кожному! Гаряча лінія для випускників та школярів зі сходу України (НПУТ, «лінії розмежування»)". У червні за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні ми розпочали реалізацію проекту «Освіту - кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей».

У рамках цих проектів 17-19 липня 2018 року представники Фонду (виконавчий директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова, менеджер програм Марина Хмара,  координатор проекту ЮНІСЕФ Ірина Загородня) спільно з МОН ( в. о. директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України Світлана Кретович) здійснили робочу поїздку до Донецької і Луганської областей. У рамках поїздки за підтримки ЮНІСЕФ було промоніторено роботу освітніх центрів «Донбас-Україна», проведено ряд важливих зустрічей.

 

Виконавчий директор Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова та в. о. директора департаменту вищої освіти Міністерства освіти та науки України Світлана Кретович  провели важливу зустріч з головою Луганської ОДА Юрієм Гарбузом, під час якої обговорили ряд важливих питань щодо інформаційної кампанії та розширення роботи станції юних техніків у Рубіжному. Зокрема, було досягнуто домовленість про розміщення великого банеру 6х3 м на КПВВ «Станиця Луганська» та розповсюдження іншої інформаційної продукції, яку вже надрукувало УВКБ ООН. Під час зустрічі було приділено увагу освітньому центру Донбаського державного технічного університету, який працював у 2016-2017 роках, а у цьому році був приєднаний до Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Також здійснено моніторинг роботи приймальних комісій Освітніх Центрів «Донбас-Україна» у Слов’янську Донецької області.

У Рубіжному Луганської області представники Фонду та МОН відвідали Рубіжанський індустріально-педагогічний технікум, який перемістився з нині непідконтрольного Первомайська та Луганський державний медичний університет, де мали зустріч з першим проректором з науково-педагогічної роботи Сергієм Смірновим. Також 17 липня представники Фонду і МОН відвідали станцію юних техніків та познайомилися з керівником гуртка автомоделювання Ігорем Голубенко. Наступного дня  здійснено моніторинговий візит до освітнього центру Лисичанського державного гірничо-індустріальний коледжу.

 

18 липня у Сєвєродонецьку у прес-центрі Луганської ОДА відбулась прес-конференція на тему: «Освіту – кожному! Доступ до якісної освіти: проміжні результати вступної кампанії абітурієнтів з непідконтрольних Уряду України територій Луганської області, «лінії розмежування» та навчання вчителів інноваційним STEM/STrEAМ методикам».  Захід організували ГО «Фонд «Відкрита політика» та Луганська обласна державна адміністрація, за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні.

 

Спікерами виступили заступник голови Луганської облдержадміністрації  Ольга Лішик, виконавчий директор громадської організації «Фонд «Відкрита політика», канд. істор. наук Ірина Жданова, виконуюча обов’язки директора Департаменту вищої освіти Міністерства освіти і науки України Світлана Кретович, директор Департаменту освіти і науки Луганської облдержадміністрації Юрій Стецюк.

 

Ольга Лішик наголосила на необхідності створення рівних умов отримання якісної освіти для всіх без винятку жителів області. Ірина Жданова та Світлана Кретович повідомили про перебіг вступної кампанії для абітурієнтів з непідконтрольних територій Луганської області, «лінії розмежування», озвучили підсумки моніторингового візиту, проміжні результати роботи освітніх центрів, «гарячої лінії». Вони наголосили, що абітурієнти з тимчасово непідконтрольних територій Донецької, Луганської областей, «лінії розмежування» можуть без паспорта, атестата, сертифікатів ЗНО вступити на бюджет до українських університетів, коледжів, технікумів та профтехучилищ за спрощеною процедурою вступу – через освітні центри «Донбас-Україна».

Щоб гарантовано навчатися на бюджеті - потрібно подати документи до 18:00 20 липня, вступні іспити – до 26 липня, за контрактом – звернутися до одного з освітніх центрів до 28 вересня. Підготуватися до вступу можна за допомогою безкоштовних відеоуроків, презентацій, тестів на сайті dostupnaosvita.com.ua. Реєстрація НЕ ПОТРІБНА!

Ірина Жданова зазначила, що завдяки спільній роботі Фонду «Відкрита політика» спільно з Міністерством освіти і науки, обласними департаментами Луганської та Донецької областей за 2016-2017 роки студентами українських вишів та ПТНЗ стали 2,5 тисячі абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій сходу, вздовж «лінії розмежування» та Криму.

Водночас у Фонді впродовж трьох років працює «гаряча лінія» для молоді по той бік «лінії розмежування». Під час вступної кампанії наші консультанти працюють разом з МОН.

 

Ірина Жданова  зауважила, що суттєво збільшилась кількість дзвінків. За два тижні липня на «гарячу лінію» Фонду «Відкрита політика», яка під час вступної кампанії працює спільно з МОН, вже надійшло понад 3 тис. звернень, з них понад 200 – з непідконтрольних територій, території вздовж «лінії розмежування», 66 – з окупованого Криму. Тільки за один день 13 липня на «гарячу лінію» надійшло 387 дзвінків.

 

Новий рекорд дзвінків на гарячу лінію -- замість 387 (за один день) -- 559 був 18 липня.

Найпоширенішими питаннями, з якими звертаються абітурієнти з непідконтрольних територій, виявились нюанси процедури вступу, переліку необхідних документів, неотримання дозволу на перетин «лінії розмежування».

Загалом, чимало дзвінків на «гарячу лінію» пов’язані з необізнаністю випускників шкіл з правилами вступу: визначенням пріоритетності під час подання заяв; реєстрація електронного кабінету, неотримання ID-картки тощо.

Зокрема, Ірина Жданова повідомила, що Фонд «Відкрита політика» впродовж 4 років проводить активну інформаційну кампанію, і цьогоріч ми розповсюджуємо на КПВВ, в потягах Інтерсіті, школах, соціальних службах, пенсійних фондах, центрах зайнятості, телебаченні, радіо інформаційні матеріали щодо можливостей вступу для абітурієнтів з непідконтрольних територій сходу: листівки, постери, банери, аудіо- та відеоролики, що мають статус соціальної реклами.

Під час заходу працівники Фонду  презентували відеоінструкцію для абітурієнтів зі сходу України – 2018, яку створено за підтримки Посольства Литовської Республіки в Україні (відео доступне за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=Wu7Vheay37w), інші інформаційні продукти.

 

       Юрій Стецюк відзначив, що станом на 16 липня 2018 року до освітніх центрів «Донбас – Україна» за консультацією звернулося 408 осіб. Направлено для проходження річного оцінювання та державної підсумкової атестації до школи для отримання документу державного зразка: про базову загальну середню освіту – 7 абітурієнтів; про повну загальну середню освіту – 21 абітурієнт; про базову загальну середню освіту та повну загальну середню освіту – 17 абітурієнтів; подали документи для вступу до закладів освіти із тимчасовою довідкою – 41 абітурієнт; подали документи для вступу до закладів освіти із документом державного зразка (за вступними іспитами) – 197 абітурієнтів. Очільник Департаменту освіти зазначив, що всі українські випускники, незалежно від місця навчання, мають рівні права на здобуття освіти. Звертаючись до учнів з тимчасово окупованих територій та територій проведення ООС, вкотре наголосив: вас з нетерпінням чекають у освітніх центрах «Донбас - Україна», бо ви потрібні Україні, а Україна потрібна вам!

       Загалом у прес-конференції взяли участь представники освітніх центрів «Донбас-Україна», освітяни Луганщини, які мали змогу отримати відповіді на питання, що виникли під час перебігу вступної кампанії 2018 року.

      Також під час заходу Ірина Жданова розповіла, що з 2 по 6 липня у Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області Фонд «Відкрита політика» провів п’ятиденний тренінг для вчителів, освітян Луганщини й Донеччини --  у рамках проекту «Освіту – кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей» за підтримки Посольства Литви в Україні.

      До високогірного села завітали освітяни з Очеретиного, Рубіжного, Краматорська (вчителі, представники управлінь освіти, інституту післядипломної освіти), щоб навчитися інноваційним STEM/STrEAМ методикам, проектному менеджменту та фандрайзингу. Учителі перейняли унікальний досвід поєднання цікавої науки з традиційним мистецтвом, зеленими цінностями, ознайомилися з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС, України, інших країн світу. Вперше в Україні було застосовано STEM  набір MakeyMakey (програмування через гру), який Фонду «Відкрита політика» подарувала діаспора м. Рочестер (Нью Йорк США).

      Під час тренінгу вчителі дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню за допомогою дешевих матеріалів, як з недорогих мобільних меблів створити креативний навчальний простір learningspace у невеликому приміщенні. Відтепер такі інноваційні підходи у створенні освітнього простору та його змістовному наповненні вчителі зможуть застосовувати у своїх школах.

        Наступний тренінг у рамках проекту відбудеться у вересні цього року у м. Рубіжне Луганської області.

        «Ми переконані: саме освіта стане надійним мостом миру для регіону вздовж лінії зіткнення, а також дієвим інструментом реінтеграції окупованих територій Донбасу», -- резюмувала керівник Фонду «Відкрита політика».

 

Think GREEN. Do STrEAM. Make it CREATIVE!

 

Гарячі лінії Фонду «Відкрита політика»

0 800 504 425 – безкоштовно!

+38 068 9512513 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)

+38 050 5505411 (Viber/Telegram/WhatsApp/Skype: DostupnaOsvita UA)

 

Краматорськ

0 800 50 45 22 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 066 113 93 75
+38 097 904 71 91
Skype: DostupnaOsvitaKramatorsk

Сєвєродонецьк

0 800 50 45 11 – БЕЗКОШТОВНО!
+38 099 345 20 76
+38 097 983 65 31
Skype: DostupnaOsvitaSeverodonetsk

 

Консультаційні телефонні лінії працюють у робочі дні з 9:00 до 13:00, з 14:00 до 18:00.

 

Більше інформації: openpolicy.org.ua, dostupnaosvita.com.ua.

 

Контакти:

01001, Київ, вул. Прорізна, 23Б
Тел./Факс: (044) 279 00 96
Моб.: (068) 024 51 69
Skype: OpenPolicyFoundation
openpolicy.org.ua@gmail.com
Контактна особа: Ірина Загородня (068 905 89 11), координатор програм