+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Освіту – кожному! Освітяни з Луганщини й Донеччини пройшли тренінг за підтримки Посольства Литви в Україні

16/07/2018 19:11

З 2 по 6 липня у Міжнародній зеленій школі, у с. Космач Івано-Франківської області відбувся п’ятиденний тренінг «Освіту – кожному! Open Green STrEAM» для вчителів, освітян Луганщини й Донеччини. Тренінг проводився у рамках проекту «Освіту – кожному! Підвищення інституційної спроможності місцевих громад Донецької та Луганської областей» за підтримки Посольства Литви в Україні. Організатор проекту – громадська організація "Фонд "Відкрита політика".

 

До мальовничого високогірного села завітали освітяни з Очеретиного, Рубіжного, Краматорська (вчителі, представники управлінь освіти, інституту післядипломної освіти) щоб навчитися інноваційним STEM/STrEAМ методикам, проектному менеджменту та фандрайзингу.

 

Тренінг «Освіту – кожному! Open Green STrEAM» відкрила керівник НУО «Фонд «Відкрита політика», канд. істор. наук Ірина Жданова й провела заняття на тему «Традиційна та інноваційна модель освіти: що обираєш ти?», ознайомила учасників зі STEM/STrEAM-методиками, наголосила на важливості надання доступу до якісної освіти дітям з важкодоступних регіонів, непідконтрольних територій, розвитку дистанційної освіти. Також Ірина Жданова презентувала набір для програмування #MakeyMakey– новітню розробку, що використовується у школах по всьому світу, де впроваджують інноваційні підходи у навчанні.

 

Куратор програм Фонду, канд. економ. наук Марина Хмара навчила учасників основам проектного менеджменту, фандрайзингу. Експерт-аналітик Фонду, журналіст Інна Ковалів познайомила учасників з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС.

 

Доцент кафедри теорії та методики початкової освіти Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, куратор Творчої навчально-наукової лабораторії міжнародного проекту «Гірська школа» канд. пед. наук  Інна Червінська розказала про особливості освіти у важкодоступних гірських регіонах. Доцент кафедри інформатики Олеся Власій та викладач інформатики цього ж вишу, канд. пед. наук Ольга Дудка поділились досвідом, як зацікавити дітей програмуванням.

 

Викладач з робототехніки Коломийського політехнічного коледжу Іван Гоянюк зацікавив учасників воркшопом з робототехніки. Викладач Сєвєродонецького коледжу культури і мистецтв імені С. Прокоф’єва, канд. пед. наук Олексій Воронкін провів зайняття «Фізика музики».

 

Учитель біології Антоніївської загальноосвітньої школи №21 м. Херсон Георгій Гуляєв у рамках дискусійного клубу «Від екології душі – до екології Всесвіту» надихнув освітян на роздуми про цінності й мирне майбуття.

 

Художниця, член Національної спілки народного мистецтва України Ольга Шинкаренко захопила всіх присутніх майстер-класами з виготовлення витинанок. Волонтерка Корпусу Миру Джанін Вінн провела захоплюючий speaking-club. Студент 2 курсу Національного авіаційного університету Олександр Унгурян освоїв STEM набір для програмування через гру  #MakeyMakey та запрограмував гітару з картону,  а також провів майстер-клас з різьби по дереву



У відкритому креативному зеленому просторі Міжнародної зеленої школи учасники тренінгу перейняли унікальний досвід поєднання цікавої науки з традиційним мистецтвом, зеленими цінностями, ознайомилися з освітніми інноваційними кейсами країн ЄС, України, інших країн світу. А також дізналися, як навчити учнів робототехніці, інжинірингу, 3D-моделюванню без інтерактивних дошок та дорогих комплектів LEGO – за допомогою дешевих матеріалів. А ще – працівники Фонду продемонтрували освітянам, як з недорогих мобільних меблів створити креативний навчальний простір learning space у невеликому приміщенні.

 

Відтепер такі інноваційні підходи у створенні освітнього простору та його змістовному наповненні учасники тренінгу можуть застосовувати у своїх школах в Очеретиному, Рубіжному, Краматорську й поширювати отриманий досвід завдяки литовсько-українському проекту у своїх школах.

 

Загалом освітяни зі сходу відвідали Прикарпатський національний університет імені В. Стефаника, Коломийський політехнічний коледж, навчальні заклади Космача, цікаві музеї, взяли участь у численних майстер-класах з писанкарства, виготовлення сирних коників, проводили руханки на свіжому повітрі, навчилися танцювати українські гуцульські танці. А ще взяли участь в арт-воркшопі – розписували еко-торбинки за символікою Open Green STrEAM.

 

Неосяжна краса Українських Карпат, свіже гірське повітря, спів трембіти, тепла атмосфера біля печі, а головне – спільні цінності й віра у зміни на краще назавжди залишаться незабутніми спогадами.

 

Адже всі ми віримо: саме освіта стане надійним мостом миру для регіону вздовж лінії зіткнення, а також дієвим інструментом реінтеграції окупованих територій Донбасу.

 

 

Дякуємо за підтримку у реалізації проекту Посольству Литви в Україні, Луганській облдержадміністрації, Прикарпатському національному університету імені В. Стефаника, Коломийському політехнічному технікуму, Космач-Ставницькій загальноосвітній школі, а також креативним педагогам, які стали менторами для учасників цієї освітньої сесії та залюбки поділилися власним досвідом.

 

 

Дякуємо діаспорі м. Рочестер (Нью Йорк США) за подарунок – набір для програмування через гру MakeyMakey.

 

 

Наступний тренінг у рамках проекту відбудеться у вересні цього року у м. Рубіжне Луганської області.