+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Відкриймо вікна шкіл в майбутнє: Україна переймає досвід Ізраїлю

04/05/2018 17:58

27 квітня у Києві, в інформаційному агентстві «Укрінформ» під час прес-конференції представники делегації «Фонду «Відкрита політика», Посольства Держави Ізраїль в Україні, MASHAV підбили підсумки візиту до Ізраїлю, розповіли про нові проекти та майбутню співпрацю двох країн.

Захід на тему «ВІДКРИЙТЕ ВІКНА ШКІЛ В МАЙБУТНЄ! Співпраця України та Ізраїлю в галузі наукової освіти, STrEAM-навчання, залучення учнів до стартаперства» об’єднав спікерів континентів.

Нещодавно під час візиту до Ізраїлю делегація «Фонду «Відкрита політика» разом з головним спеціалістом Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти МОН Валерією Гохман, заступником голови Луганської ОДА Ольгою Лішик, головою Ради молодих учених при МОН Юрієм Кращенком взяла участь в Ізраїльсько-українському освітньому форумі-2018 в Тель Авіві, а також відвідала чимало навчальних та наукових установ.

«Візит до Ізраїлю став можливим завдяки підтримці Посольства Ізраїлю в Україні, Посольства України в Ізраїлі, ГО «Ізраїльські друзі в Україні», -- зауважила виконавчий директор ГО «Фонд «Відкрита політика», координатор Громадянської платформи з реформування наукової освіти в Україні, випускниця MASHAV, засновниця Міжнародної зеленої школи, канд. істор. наук Ірина ЖДАНОВА. -- Дякую MASHAV, що створюєте міжконтинентальний нетворкінг, даючи можливість розвивати інноваційні ідеї. Наше завдання – поширювати прогресивний досвід в Україні вже на регіональному рівні, на рівні конкретних громад. В Ізраїлі нас вразив інноваційний досвід шкіл, нові підходи в організації навчального процесу, залучення школярів до науки, стартаперства. Причому тут досить гнучкий підхід до кожного учня. Система освіти різноманітна і дає змогу кожній дитині знайти себе, залежно від власних здібностей. Ми переконані, що Україні необхідно переймати досвід країни-стартапера, яка плекає розвиток наукової освіти. Розвиваючи інклюзивну освіту, повинні забезпечити доступ дітей з особливими потребами, з вадами здоров’я до якісного навчання. Одначе інклюзивні освітні послуги мають бути і для обдарованих дітей – це теж інклюзія. Адже якщо обдарована дитина з бідної сім’ї мешкає в високогірному селі Космач, у Сєвєродонецьку чи в Щасті, вона теж має право на доступ до інноваційної освіти».

Керівник Фонду представила дорожню карту реформування наукової середньої освіти в Україні (спеціалізованих наукових ліцеїв-інтернатів). У контексті доступу дітей важкодоступних регіонів, учнів, які постраждали від збройного конфлікту Ірина Жданова презентувала новий проект Open GREEN STrEAM, розроблений для Луганської, Івано-Франківської областей, – його планують реалізують на базі Міжнародної зеленої школи у високогірному регіоні Українських Карпат. Керівник Фонду розповіла про конкретні кроки співпраці обох держав в розвитку інноваційної наукової освіти.

«Разом з моєю колегою Іриною Олійник ми займаємось діяльністю MASHAV в Україні. Це агенція з міжнародного співробітництва, основне завдання якої -- ділитися досвідом Ізраїлю з країнами-партнерами, -- відзначила голова Політичного Департаменту Посольства Держави Ізраїль в Україні Реут ШАПІР БЕН-НАФТАЛІ. -- Ізраїль ділиться досвідом у тих сферах, де досяг значного успіху: сільське господарство, освіта та ін. У MASHAV є два види співпраці з іншими країнами. Перший – міжнародні навчальні практичні курси. Хоч дипломатичні відносини між Україною та Ізраїлем тривають 26 років, тільки за останні три роки втричі збільшилась кількість учасників цих курсів. Понад те, після закінчення курсів, ми продовжуємо співпрацювати з нашими випускниками: відбираємо кращі проекти у сфері сільського господарства, освіти і науки та надаємо грант на їхню реалізацію.

Другий вид співпраці – коли ізраїльські експерти приїжджають в Україну і проводять навчальні тренінги. Вони відбуваються не лише в Києві, торік – у Харкові, Дніпрі, Полтаві, цього року, сподіваємось, будуть ще й в Івано-Франківську. Тож основне наше завдання -- збільшити кількість учасників, які будуть їхати до Ізраїлю й отримувати знання. Пані Ірина теж відвідала наші курси. Першим кроком став візит до Ізраїлю, що буде початком нашої співпраці. MASHAV упродовж останніх двох років зосереджене на сільському господарстві й реабілітації. Проте під час зустрічі міністрів освіти України та Ізраїлю було вирішено, що ми також спрямовуватимемо зусилля на підтримку науки та освіти України. Тож чекатимемо майбутніх проектів і співпраці».

Решта спікерів з різних країн долучилися до обговорення за допомогою Skype-включень. «Ми пропонуємо курси STEM для вчителів, працівників освіти в багатьох країнах, -- розповів заступник директора Міжнародного навчального центру Aharon OFRI в Ізраїлі Даміан ФІЛУТ. -- Ці курси розповсюджують ідею освіти 21 століття. Ми віримо в те, що основна система STEM -- це міждисциплінарна освіта, і хочемо розмити межу між школою і реальним життям. Водночас вчимо наших учнів новим ідеям у математиці, програмуванні, що дадуть дітям можливості жити у майбутньому, уявлення про яке ми ще не маємо. Але знаємо, що завдяки цим умінням надамо молодим людям ресурси жити в реальності, яка постійно змінюється, в умовах країни, яка будує свою економіку й розвиватиме її найближчі 15-20 років. Ми запрошуємо освітян до Ізраїлю й надихаємо їх, показуючи, як викладаємо STEM у своїх школах, -- це основа, навколо якої формується нація. Ізраїль і Україна мають розвивати співпрацю, яка збагатить обидві нації. Ми впевнені, що Україна має знання і потенціал, може нести його далі і розвивати».

«Відвідавши Ізраїль, за що дуже вдячна всім організаторам, збагнула, що підходи до освіти можуть бути іншими, -- зазначила заступник губернатора Луганської ОДА Ольга ЛІШИК. -- Ми побачили, як у школах Ізраїлю впроваджується STEM -навчання, школярі залучаються до науки, інновацій, стартаперства. Тому нас зацікавила можливість реалізації нового STEM-проекту в Луганській області разом з Фондом «Відкрита політика», і ми готові до співпраці. Нині Луганська область розділена навпіл внаслідок збройного конфлікту. Частина нашого регіону, яка контролюється Україною, в основному аграрна. Тому для нас цікаво, що проект буде спрямований на поєднання науки із зеленими цінностями. До його реалізації плануємо задіяти сім аграрних колеждів, профтехзакладів, вищі навчальні заклади, які мають науковий потенціал, а також аграрні підприємства».

«Основною метою в школах Нігерії є розповсюдження STEM -освіти. І ми вважаємо, що основна ідея такого навчання базується на експериментах, -- розповіла STEM-тренер WAAW Foundation, координатор проекту «STEM для дівчат», випускниця MASHAV з Нігерії Люсі ІКСПЕСУ. – Те, що ми приносимо ідеї STEM у наші навчальні класи, розвиває, мотивує і надихає наших учнів. Це допомагає розвивати наше суспільство. Експериментальне навчання STEM дуже важливе , оскільки базується на проектному навчанні, а також вирішенні проблем, розвитку критичного мислення у школярів. Спершу перенавчаємо вчителів, які згодом у своїй роботі застосовують експериментальне навчання, показують учням, як виконувати проекти, використовуючи дешеві матеріали. Таке навчання робить освіту ближчою до життя. Я вірю, що Україна теж розвиватиме своє суспільство, впроваджуючи STEM -освіту у школах».

Ірина Жданова підсумувала, що вікна українських шкіл потрібно відкрити в майбутнє, впускаючи до класної кімнати досвід успішних країн-інноваторів. Одначе розвивати наукову освіту необхідно, ґрунтуючись на українських традиціях. «Як зауважив Махатма Ганді: «Не хочу, щоб стіни оточили мою оселю з усіх сторін, щоб вікна були закриті. Натомість я хочу, аби в моєму домі вільно ширяли культури різних народів, проте не хочу, щоб якась з цих культур збила мене з ніг...» -- резюмувала керівник Фонду.

Організатори прес-конференції: НУО «Фонд «Відкрита політика», Громадянська платформа з реформування наукової сфери в Україні, ГО «Ізраїльські друзі України»/IsraeliFriendsofUkraine за сприяння Українсько-єврейської зустрічi, Посольства України в Ізраїлі, Посольства Ізраїлю в Україні, Міністерства освіти і науки України.

Відео прес-конференції:
https://youtu.be/3hcS8AbL86s
https://www.facebook.com/895984410522985/videos/1677989822322436/

Про пілотний проект Open GREEN STrEAM, що реалізуватиметься на базі Міжнародної зеленої школи, та співпрацю з Ізраїлем – у матеріалі інформаційного агентства «Укрінформ»:

Як інноваційну освіту поєднати з традиційним мистецтвом -- у коментарі Ірини Жданової для «Радіо Свобода» в день сторіччя проголошення Української Народної Республіки

Відеоролик про Міжнародну зелену школу