+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Детальні роз’яснення по вступній кампанії для абітурієнтів з Криму

01/04/2018 12:26

Абітурієнти з тимчасово окупованого півострова можуть вступити до українських вишів БЕЗ українського паспорта, атестату, БЕЗ сертифікатів ЗНО — за спрощеною процедурою!

Для цього необхідно з 4 червня до 28 вересня звернутися до одного з 35 освітніх центрів «Крим-Україна» (для вступників зі сходу – «Донбас-Україна») та скласти три іспити. Й ГАРАНТОВАНО вступити на бюджет за квотою. Понад те, вже відомо, що Україна, як і торік, під час цьогорічної вступної кампанії планує надати понад 2,5 тисячі бюджетних місць саме для кримчан.

Як молоді з окупованого Криму здобути освіту на материку, у підсумках круглого столу в інформагентстві «Укрінформ»

Для молоді з тимчасово окупованого Криму існує два шляхи вступу до українських вишів: спрощена та звичайна процедури.

Спрощена процедура

За спрощеною процедурою абітурієнти з окупованого Криму можуть вступати до університетів, технікумів, ПТНЗ через 35 освітніх центрів «Крим–Україна». У МОН зазначили, що вже відомі точні дати роботи освітніх центрів – з 4 червня до 28 вересня – упродовж чотирьох місяців. Причому освітні центри «Крим-Україна» працюватимуть на базі 35 вищих навчальних закладів не лише в південних областях, а загалом у Києві, Львові, Дніпрі, Запоріжжі, Миколаєві, Харкові, Херсоні та Одесі.

Щоб вступити до українських університетів або профтехзакладів за спрощеною процедурою можна без ЗНО, без паспорта, без атестату! Потрібно лише подати заяву до одного з освітніх центрів, заповнити освітню декларацію (які предмети вивчали раніше) та скласти два іспити (з української мови та історії України) у формі ДПА та один профільний. І стати студентом українського університету чи ПТНЗ. Далі отримати документи державного зразка: паспорт, атестат про середню освіту.

Виконавчий директор «Фонду «Відкрита політика» Ірина Жданова розповіла про всі нюанси вступу в ефірі радіо «Крим.Реалії», «Радіо свобода»

Щоб гарантовано пройти на бюджетні місця за квотою, потрібно здати документи та вищезазначені іспити (не ЗНО!) до 23 липня (далі можна вступити на місця держзамовлення, але в рамках загального конкурсу). Увага! Краще звернутися до освітнього центру заздалегідь – принаймні до 17-18 липня, оскільки потрібен час, щоб скласти іспити.

Звичайна процедура

За звичайною процедурою молоді люди з окупованого Криму можуть вступити до будь-якого університету на материковій частині України або до будь-якого навчального закладу світу. Щоб взяти участь у широкому конкурсі, потрібно вчитись дистанційно або на екстернаті в школі на материковій частині України і скласти ЗНО. Кримчани можуть складати ЗНО як в основну сесію (реєстрація закінчилась) так і в додаткову (реєстрація триватиме з 3 по 21 травня). Про ці кроки – по порядку.

Детально про основні кроки вступу – у матеріалі на сайті «Крим. Реалії»

Тож спершу необхідно звернутися до однієї зі шкіл на материковій Україні та навчатися в одному з цих навчальних закладів дистанційно чи на екстернаті. По закінченні -- отримати документ про освіту державного зразка: свідоцтво або атестат.

Щоб стати студентом будь-якого вишу України, далі потрібно скласти ЗНО. Для цього необхідно 3 до 21 травня зареєструватися надодаткову сесію незалежного оцінювання. Вона відбудеться з 02 до 11 липня. Важливо, що абітурієнти з тимчасово окупованого Криму та непідконтрольних територій Донбасу можуть подати пакет документів для реєстрації на ЗНО в електронному вигляді, зазначають в Українському центрі оцінювання якості освіти.

Загалом упродовж терміну роботи освітніх центрів кримчани мають право вступати до уповноважених вишів:
• за спрощеною процедурою;
• за результатами трьох вступних випробувань (у разі наявності атестату українського зразка);
• за результатами ЗНО (сертифікати 2016, 2017 або 2018 років).

Про особливості вступу абітурієнтів з окупованого півострова розповіли працівники ГО «Фонду «Відкрита політика» – у відеоролику на телеканалі UA.Крим