+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo
  • news-photo

Щедрували і хімічили: школярі з Донеччини взяли участь у 19 зимовій сесії Міжнародної зеленої школи

31/01/2018 20:06

До високогірного карпатського селища Космач завітали школярі з Краматорська! Вони приїхали на 19 сесію МЗШ, яка тривала з 12 по 20 січня 2018 року. Організатори Міжнародної зеленої школи підготували цікаву та насичену програму з науки, мистецтва та місцевих традицій.

Міні-вулкани, реактиви і різнокольорові розчини... Ось так цікаво пройшли заняття з хімії! Зеленошкільці вивчили:

- електропровідність води різних видів,
- що таке радіоактивне випромінювання і як його виміряти,
- як визначити концентрацію харчового барвника у розчині,
- як добути вогонь без сірників,
- а також провели багато захоплюючих дослідів!

Заняття з хімії провели співробітники Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Юрій Халавка та Андрій Канак.

"Діти у Міжнародній зеленій школі дуже мотивовані і багато з них дійсно проявляли інтерес до того, що ми їм показували: до експериментів, прикладних речей з хімії. Це приємно тішить", - зазначив Юрій Халавка. Він підкреслив, що коли діти самі починають долучатися до експериментів і робити щось своїми руками, їх це захоплює і пробуджує інтерес до навчання.

Також у Зелену школу завітали робототехніки, працівники Коломийського політехнічного коледжу, які показали дітям модель розумного дому та міні-робота і пояснили, як вони працюють.

На завершення наукової програми співробітники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефанника Олег Лущак та Ігор Юркевич провели уроки з біохімії. Школярі побачили, як виглядають молекули їхнього ДНК і поспостерігали за циклічної хімічною реакцією.

Окрему увагу на 19 сесії приділили і вивченню англійської мови разом з волонтеркою Корпусу миру з США Джанін Вінн (Janine Winn). Діти разом із Джанін складали слова, покращували свою вимову, читали казки, грали в ігри і навіть зіграли виставу "Червона шапочка". І все це - англійською мовою!

"Мені дуже сподобався Speaking club! Я ще ніколи не розмовляла з іноземцями. Було цікаво грати в ігри і слухати казки англійською мовою. Я б хотіла стати перекладачем, тому для мене це був дуже гарний досвід", - поділилася враженнями про спілкування з Джанін одна з учасниць Зеленої школи Аріна Соболева.



Інформаційний координатор МЗШ Ангеліна Барилюк провела зеленошкільцям майстер-клас з журналістики, розповіла про її основи, тренди та цікаві прийоми.

Також школярі побували на майстер-класі з проект-менеджменту, де розробили та представили три проекти: з технологій, мистецтва і екології.

Паралельно з навчанням діти знайомилися з місцевими звичаями і займалися мистецтвом. Директор Космач-Ставницької школи Оксана Кирилівна Линдюк розповіла про традиції, народні костюми та щедрівки Космача. Під час перебування у Міжнародній зеленій школі діти:

- розмалювали космацькі писанки,
- виготовили сирних коників,
- зробили павуків із соломи,
- вивчили гуцульські танці,
- наліпили вареників з сиром, маком, халвою та ягодами, - провели вечір талантів,
- відвідали “Музей Олекси Довбуша”, “Музей вівчарства” та Коломийський музей “Писанка”,
- послухали гру справжніх гуцульських музичних інструментів у майстерні,
- подивилися як дивовижно на Західній Україні справляють службу Божу,
- та переодяглися у різноманітні костюми і замеланкували!

Також зеленошкільці спускалися із снігових гірок, грали в сніжки та прогулювалися до водоспаду.
Наприкінці сесії діти підготували завершальний вечір. Школярі створили незабутню затишну атмосферу: заспівали українські пісні, зачитали напам'ять вірші і затанцювати! А також поділилися один з одним враженнями від Міжнародної зеленої школи і пообіцяли обов’язково сюди повернутися!