+38 098 079 69 73   +38 (044) 288 5075

Новини

news-photo

Підготовчі відділення для абітурієнтів з Криму та ОРДЛО: Фонд «Відкрита політика» закликає прийняти зміни до Закону «Про вищу освіту»

29/01/2018 18:27

Пропозиції Фонду «Відкрита політика», що стосуються відкриття підготовчих відділень для абітурієнтів з тимчасово окупованого Криму та неконтрольованих територій Донецької, Луганської областей залишилися не врахованими під час обговорення змін до Закону «Про вищу освіту».

Ці пропозиції громадська організація «Фонд «Відкрита політика» озвучила ще 26 квітня 2017 року на засідання міжурядової робочої групи в Кабміні. Після чого були прийняті відповідні розпорядження на Міністерство освіти і науки України.

Вже у червні 2017 року Департамент вищої освіти МОН розробив відповідний Проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України» (Крим). Та цей законопроект не охоплює абітурієнтів з тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей (ОРДЛО).

Також влітку 2017 року Фонд надав парламентарям та Адміністрації Президента України цей Проект Закону та аналітичну записку з обґрунтуванням необхідності відкриття підготовчих відділень не тільки для кримчан, а й жителів сходу України (ОРДЛО).

Однак, станом на січень 2018 року відповідні зміни до Закону «Про вищу освіту» так і не внесені. А ситуація та умови здобуття освіти жителями Криму та ОРДЛО з кожним роком значно погіршуються.

Головними бар’єрами залишаються інформаційний, матеріальний, психологічний, відсутність знань з української мови/літератури, історії України, складність перетину «лінії зіткнення» (КПВВ)/адмінкордону, відсутність документів державного зразка (українського паспорта, свідоцтва за 9 клас, атестата за 11 кл., ін.). На тимчасово неконтрольованих та окупованих територіях розповсюджується інформація про відсутність бюджетних місць в Україні для абітурієнтів з ОРДЛО, Криму; про те, що відразу заберуть служити в армію і «дадуть автомат стріляти в батьків»; про те, що не буде можливості приїхати до батьків, ін. Важливим чинником є також відсутність у батьків коштів для того, щоб дітям приїхати на контрольовану територію і вчитись, проживати. Наприклад, середня вартість трансферу «Бахмут-Донецьк» через КПВВ «Майорськ» складає біля 700 грн. Крім того, безкоштовними гуртожитками не всі забезпечені.

Одночасно, за майже 4 роки війни збільшується кількість школярів, у яких відсутні базові знання з українознавчих предметів, які вони отримали до початку війни. За даними правозахисних організацій, в Криму менше 5% школярів вивчають українську мову, літературу. Програми в освітніх закладах ОРДЛО передбачають мінімальні години з цих предметів. Крім того, по іншим українознавчим предметам (історія України, правознавство, географія України) програми є спотвореними. В цілому, вони не відповідають державному стандарту України.

Тому надзвичайно важливим є забезпечення додаткових інструментів здобуття освіти в Україні – відкриття за кошти державного замовлення підготовчих відділень при Освітніх Центрах «Донбас-Україна», «Крим-Україна». Умови вступу на підготовчі відділення повинні максимально врахувати вказані вище бар’єри. Тому українська мова/література, історія України не повинні бути обов’язковими предметами при вступі. Одночасно, протягом навчального року на підготовчих відділеннях абітурієнти повинні пройти інтенсивний курс з українознавчих предметів і за результатами іспитів в кінці року зараховуватися на навчання на 1 курс. Важливим є забезпечити держзамовлення на підготовчі відділення, у т. ч. стипендіями, гуртожитками.

Щодо підготовчих відділеннях для абітурієнтів з Криму, то, як ми вже зазначили, Проект Закону про внесення відповідних змін до Закону України «Про вищу освіту» розроблено Міністерством освіти та науки.

З огляду на це, Фонд «Відкрита політика» закликає доповнити проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» щодо забезпечення права на здобуття вищої освіти осіб, місцем проживання яких є тимчасово окупована територія України» - розширити його дію і для абітурієнтів з ОРДЛО. Важливо, якнайшвидше прийняти закон і провести активну інформаційну кампанію.


Матеріали підготовлено Іриною ЖДАНОВОЮ, виконавчим директор Громадської організації «Фонд «Відкрита політика», тел.: 044 279 00 96, 095 544 51 69, е-mail: openpolicy.org.ua@gmail.com.